Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Pacienti s roztroušenou sklerózou zasadí slunečnice, nemoc má v Česku asi 26 000 lidí!

Desítky slunečnic rozzáří ve čtvrtek 30. května Kateřinskou zahradu v Praze. Zasadí je sem pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) v rámci akce Rozsviťme Českou republiku. Ta se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje v poledne. Lidé s roztroušenou sklerózou budou společně s lékaři sázet symbolicky za každého nově diagnostikovaného pacienta jednu slunečnici. Chtějí tím upozornit na onemocnění, kterým v Česku trpí přibližně 26 000 lidí.

„Dlouhodobě se snažíme rozšířit povědomí o RS a novým pacientům ukázat, že na svou nemoc nejsou sami. Květiny symbolizují naději – s tím, jak se neustále vyvíjí léčba a je možné ji pacientům nasazovat dříve, se lidem otevírají dveře do lepší budoucnosti,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci pořádá. Letošní 8. ročník Rozsviťme Českou republiku se zaměřuje na včasnou diagnostiku a její dostupnost pro všechny pacienty. Akci doplní i řada odborných přednášek na toto téma. Lidé se dozví o nových metodách rehabilitace a možnostech léčby. Každá zasazená květina symbolizuje naději pro každého nově diagnostikovaného pacienta. „Roztroušenou sklerózou ročně onemocní asi 700–800 lidí, proto říkáme, že denně se tuto diagnózu dozví dva až tři mladí lidé,“ přibližuje Kateřina Bémová. „Potvrdit nebo vyloučit, zda člověk trpí roztroušenou sklerózou, v dnešní době není složité. Náročné je ale na nemoc vůbec pomyslet, proto potřebujeme hodně osvěty mezi praktickými lékaři a praktickými neurology, aby pacienty posílali zavčas na odborná vyšetření, která nemoc odhalí,“ říká prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, DrSc., vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice Epsteina-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D. „Roztroušená skleróza se bohužel nedá vyléčit. Projevuje se poruchami chůze, zraku – například dvojitým nebo mlhavým viděním, motorickými problémy, poruchami citlivosti, koordinace či funkcí svěračů. Často ji provází únava a úzkost nebo deprese. Spouštěčem nemoci může být infekce nebo velký stres,“ popisuje profesorka Eva Kubala Havrdová. I z toho důvodu pořádá NF IMPULS spolu s lékaři a fyzioterapeuty pro pacienty pravidelně různé aktivity, které jim dodávají pocit sounáležitosti a odvahu se s nemocí „poprat“.

Akci Rozsviťme Českou republiku mohou lidé podpořit i na dálku, a to darováním virtuální slunečnice v rámci projektu Kytka pro zdraví, který NF IMPULS spustil v loňském roce. „Každá zakoupená slunečnice představuje 15 minut psychoterapie nebo fyzioterapie pro nemocného s roztroušenou sklerózou. Přestože je to velmi důležitá součást léčby, tak si ji pacienti často nemohou dovolit – my jim chceme tímto způsobem zprostředkovat pomoc,“ doplňuje Kateřina Bémová. Rozsviťme Českou republiku se koná u příležitosti Světového dne RS, jenž připadá na 30. května. Informace o nemoci mohou pacienti najít také na webu aktivnizivot.cz nebo rskompas.cz.

O Nadačním fondu IMPULS
Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního registru pacientů s RS ReMuS a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů.

Zdroj a foto: www.nfimpuls.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *