Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Fotovoltaiku chtějí firmy i domácnosti. Z programu Nová zelená úsporám domácnosti čerpaly už 9 miliard korun

Fotovoltaika v Česku zažívá boom. Jen za loňský rok bylo připojeno přes 81 tisíc nových elektráren a jejich celkový počet překročil 167 tisíc. Panely instalují nejen firmy a domácnosti s podporou dotací, ale také obchodní centra, která plánují i solární parkoviště. Z dotačního programu Nová zelená úsporám Light už 79 tisíc domácností vyčerpalo 9 miliard korun. Zájmu nahrávají rekordně nízké ceny panelů a nové technologie prodlužující jejich životnost a efektivitu. Od roku 2030 budou muset mít nové obytné budovy v EU solární panely povinně, pokud to bude technicky a ekonomicky proveditelné.

Rozvoj obnovitelných zdrojů v České republice je na vzestupu, do rozšiřování sítě fotovoltaických elektráren (FVE) investuje stát, Evropská unie, firmy i domácnosti. Podle dat ministerstva průmyslu a obchodu a Českého sdružení regulovaných elektrotechnických společností bylo jen za loňský rok nově připojeno do sítě přes 81 tisíc FVE, na konci roku jich tak na území ČR bylo evidováno více než 167 tisíc. Jejich celkový výkon dosahoval 3 454 MW. Pro Českou republiku představuje rozšiřování sítě FVE nutnou podmínku dekarbonizace i energetické bezpečnosti. Pro domácnosti a firmy zase způsob, jak v časech zvýšených cen elektřiny ušetřit.

Fotovoltaické panely proto dnes můžeme najít na střechách veřejných budov, rodinných domů, paneláků, ale i obchodních center. Správci rozměrných objektů se ale chtějí zaměřit i na další místa, kde by mohly být FVE nainstalovány. „U klientů v posledním roce evidujeme enormní zvýšení zájmu o fotovoltaiku. Například obchodní centra umisťují panely na střechy objektů, v současné době ale řešíme také instalaci solárních parkovacích přístřešků před obchodní centra. Parkoviště by tak byla nejen krytá před nepřízní počasí, ale zároveň by vytvářela zelenou energii,“ říká Roman Lipovský, facility manažer společnosti ABIS, která v současnosti spravuje FVE na střechách obchodních domů v Praze a Pardubicích. „Elektřina získaná z fotovoltaických elektráren je svedena zpět do sítě objektů, v případě rostoucího příjmu energie z panelů bychom uvažovali i o akumulaci přebytkové energie,“ dodává.

Aktuální ceny fotovoltaických panelů, které se pohybují na historicky nejnižších úrovních, přispívají k čím dál rychlejšímu tempu jejich instalace. Návratnost investice do FVE se tak pohybuje v řádu jednotek let. Pro domácnosti i pro firmy navíc probíhá několik dotačních programů včetně Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost a Národního plánu obnovy. Domácnosti zase využívají dotační program Nová zelená úsporám, díky kterému mohou majitelé bytových nebo rodinných domů získat na instalaci fotovoltaických elektráren až 200 tisíc korun. Jeho součástí je i dotační program Nová zelená úsporám Light, o který od ledna 2023 zažádalo 79 tisíc domácností a bylo tak využito vyhrazených 9 miliard korun.

Na rostoucím zájmu Čechů o fotovoltaiku se podílí řada technologických i přírodních faktorů. „Loňský rok byl pro fotovoltaiku z hlediska počasí perfektní. Nejvíc elektřiny vyrobily panely v březnu, a ne v červnu nebo červenci, jak by se dalo očekávat,“ komentuje uplynulý rok Karel Vaniš, provozní ředitel společnosti NTL Forensics poskytující poradenství v oblasti energetiky. „Dnes už na trhu funguje celá řada technologií, které zajišťují delší životnost panelů a jejich bezproblémový chod, například sprinklery očišťující prach a pyl usazený na panelech. Výrazný trend můžeme vidět i ve způsobu, jakým se panely umisťují. Ve většině případů se nestaví šikmo jako dřív, aby za krátký čas vyrobily co nejvíce elektřiny, ale horizontálně. V důsledku za stejnou dobu sice vyrobí méně elektřiny, ale pracují mnohem déle,“ popisuje Vaniš nové trendy.

Budování nových FVE přináší výraznou úsporu elektřiny pro správce a majitele objektů. Brzy už ale instalace panelů nebude jen výhodou, ale také povinností. 12. března schválil Evropský parlament změnu stavební směrnice, která bude instalaci fotovoltaických panelů na střechy nově postavených obytných domů vyžadovat. Nová směrnice upřesňuje, že od roku 2030 má být každá nová obytná budova v EU vybavena solárními panely – za předpokladu, že je to ekonomicky odůvodněné a technicky proveditelné. EU tímto krokem míří k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *