Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Pitný režim domácích mazlíčků v létě: Jak poznat přehřátí a poskytnout první pomoc?

Pitný režim domácích mazlíčků je velmi důležitý pro jejich zdraví a celkovou pohodu zrovna tak jako u lidí. A v létě to platí dvojnásob. Proto byste vašim psům i kočkám měli zajistit dostatečný přísun tekutin nejen doma, ale i na cestách. Zde jsou základní zásady, kterých byste se měli držet, aby vaši chlupáči zůstali stále vitální a dostatečně hydratovaní nejen v létě.

Dostatečný přísun čerstvé vody
Obecně platí, že pes by měl vypít přibližně 50-60 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti denně. To znamená, že pes vážící 10 kilogramů by měl vypít asi 0,5 – 0,6 litru vody denně. Kočky mají tendenci pít méně vody než psi, zejména pokud konzumují konzervované nebo mokré krmivo, které obsahuje více vlhkosti. Kočka by měla vypít zhruba 40 až 50 ml vody na kilogram své hmotnosti. Uvažujeme-li, že kočka váží zhruba 3,5 kilogramu, bude jí za den stačit vypít zhruba 150 ml vody. Jen si dejte pozor na to, že některé kočky preferují tekoucí vodu, takže fontánka pro kočky může být užitečná. “Dbejte především na dostatečný přísun čerstvé a čisté vody, který však může být ovlivněný tím, jakou mají domácí mazlíčci stravu, aktivitu, teplotu prostředí, ale i momentální zdravotní stav. Zkuste například konzervy MARP a vaničky pro kočky s masem, které mají dost vody,” upozorňuje Martin Pučálka z rodinné firmy Krmiva Pučálka.

Pozor na přehřátí
Pes a horké letní teploty nejdou úplně dohromady. Teplo je pro ně jedno z největších rizik, jelikož nemohou své tělo ochlazovat pocením, tak jako lidé. Pes se ochlazuje pomocí zrychleného dýchání, nebo přes tlapky. Bohužel na základě toho mají omezenou možnost odvádění tepla z těla. To v případě uzavřených prostor, ale i venkovních ploch na přímém slunci může vést k úžehu, bezvědomí a selhání krevního oběhu. „Nenechávejte psa nikdy v autě, uvázaného na přímém slunci nebo bez dostatečného přísunu tekutin. Ideální je mít všude s sebou na cestách cestovní láhev na pití pro psy, cestovní skládací misku, ale i chladící podložku a pro menší plemena i vestu či chladící šátek. Vhodné jsou i rychleschnoucí ručníky, které pomohou při ochlazování psa,“ uvádí Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka a doporučuje přibalit také pamlsky a vývary v kapsičkách, které pomáhají při zavodnění organismu.

Jak pomoci při přehřátí
Přehřáté zvíře poznáte podle příznaků, ke kterým patří vysoká dechová frekvence, bledé až namodralé sliznice a také bezvědomí. V takovém případě je nutné ihned reagovat a dostat vašeho psa, co nejrychleji do stínu či klimatizovaného prostoru. Pak jej začněte opatrně chladit. Použijte vlhké ručníky nebo hadříky a přiložte je na břicho, třísla, tlapky a oblast hlavy. Vyhněte se používání ledové vody, protože příliš rychlé ochlazení může způsobit šok. Nabídněte psovi čerstvou chladnou vodu, ale dejte pozor, aby příliš nehltal, mohl by pak začít zvracet.

Která plemena jsou náchylnější?
Některá plemena psů jsou náchylnější k přehřátí kvůli svým fyzickým vlastnostem a genetickým predispozicím. Mezi tato plemena patří zejména psi s krátkým čenichem, kteří mají ztíženou schopnost efektivně dýchat a ochlazovat se. Patří sem plemena jako anglický buldok, francouzský buldok, mops, boxer i shih tzu. Větší teplo bude v létě také chlupáčům s hustou srstí jako je sibiřský husky, aljašský malamut i bernský salašnický pes. “Pozor dejte také na štěňata, psí seniory i psy s nadváhou. U těchto psů je obecně vyšší riziko přehřátí bez ohledu na plemeno, protože si tak efektivně neporadí s regulací teploty,” dodává Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

Náš tip: V parném létě zkuste otestovat rozpálený beton než půjdete venčit tak, že položíte ruku na asfalt, a pokud ji tam neudržíte, neměli byste nechat po horkém chodníku běhat ani vašeho psa. Venčete hlavně ráno a večer, kdy už nesvítí přímé slunce a na delší procházky berte vždy vodu.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *