Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Bezplatné dotační poradenství Buřinky využilo od ledna téměř 5 200 Čechů 

Podle průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny pětina majitelů rodinných domů již úspěšně žádala o dotaci a dalších 16 % to plánuje udělat nejpozději do 3 let. Pro dvě třetiny dotázaných nebylo podání žádosti a získání dotace složité a zvládly vše bez problémů ať už samy, nebo prostřednictvím realizační firmy. Udržitelnou rekonstrukci by s pomocí dotace od státu realizoval každý čtvrtý respondent. Naplánovat rekonstrukci a její financování včetně dotací může být náročné. Ke konzultaci lidé mohou využít bezplatné dotační poradenství od stavebních spořitelen. V Buřince této možnosti využilo téměř 5 200 lidí. 

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) provedla průzkum mezi majiteli rodinných domů s cílem zjistit, do jaké míry Češi využívají dotačního systému určeného na udržitelné rekonstrukce a zda své stavební projekty realizují efektivně a s co nejmenší finanční zátěží. Víme, na koho se obrátit s žádostí o radu? Využíváme dostatečně svých možností? Nezatěžujeme zbytečně náš rodinný rozpočet?

Pětina respondentů již úspěšně žádala o dotaci
„Zájem o dotace projevila nebo v brzké době plánuje projevit téměř polovina majitelů rodinných domů. Každý čtvrtý respondent dále uvedl, že pokud by plánoval udržitelnou rekonstrukci, využil by možnost financovat ji právě prostřednictvím dotace,“ říká Milan Pospíšil z Buřinky.

Nejlepší zkušenost s dotacemi mají majitelé rodinných domů v Karlovarském kraji, kde 40 % oslovených uvedlo, že o dotaci již žádalo, a úspěšně. Lidí, kteří o dotaci nikdy nežádali, je nejvíce v Plzeňském kraji (53 %).

„Zájem o dotace z programu Nová zelená úsporám, resp. Oprav dům po babičce stále roste. Už nyní evidujeme měsíčně v průměru 8krát více žádostí o zateplení, než tomu bylo v předchozí etapě. Zájemce upozorňujeme na to, že počínaje červnem začaly platit upravené podmínky v programech Nová zelená úsporám Light a Oprav dům po babičce. V rámci podprogramu NZÚ Light mohou nově žadatelé získat až 250 tisíc korun na zateplení domu. Navíc nové nastavení přesněji nasměrovalo podporu na nejzranitelnější domácnosti. Program Oprav dům po babičce s více než 50% podporou na komplexní renovace domů zmírnil požadavek na vlastnictví pouze jedné nemovitosti, a je tak nově dostupný pro více domácností,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Podat žádost o dotaci není složité, vzkazují Češi
Dvě třetiny respondentů v průzkumu Buřinky uvedly, že proces podání žádosti pro ně nebyl nijak problematický. Čtrnáct procent žadatelů využilo k podání žádosti realizační firmu či specializovaného poradce. Někteří dotázaní proces označili za příliš zdlouhavý (14 %). „I s tím nyní pomůže náš tým dotačních poradců. Zrychlit, a ještě více zjednodušit celý postup, to je jejich hlavní úloha. Dále žadatelům poradí se všemi potřebnými dokumenty, vyplněním formuláře, zodpoví případné otázky. Poradit se s našimi experty na dotace může kdokoli, nejen naši klienti,“ vysvětluje Milan Pospíšil.

Podle interních statistik Buřinky počet zájemců o konzultaci s podáním žádostí o dotace na udržitelné rekonstrukce roste. „Měsíčně se na naše call centrum obrátí kolem 500 zájemců. A toto číslo stále roste. Je to pro nás signál, že lidé si rychle přivykají této nové možnosti bezplatného poradenství. Jen tak dál. Nejčastěji se zajímají o zřízení fotovoltaiky, ať už se jedná o výrobu elektřiny nebo jen na ohřev vody, nebo co znamená kompletní zateplení domu,“ říká Milan Pospíšil.

Dotace pomohou, ale nevyřeší vše
Dotace může pokrýt až polovinu vložených nákladů na zelenou rekonstrukci. Z čeho hradit zbývající náklady bez nutnosti vydat se z úspor? Vhodnou cestou je nakombinovat dotaci se zvýhodněným úvěrem od stavebních spořitelen. „Nově poskytujeme úvěr Oprav dům po babičce s Buřinkou s úrokovou sazbou pouze 3,38 % po celou dobu splácení. Je určený pro majitele domů, kteří řeší komplexní zateplení domu a získají dotaci v programu Oprav dům po babičce. Pro ostatní úsporné rekonstrukce poskytujeme Úvěr od Buřinky pro budoucnost, u kterého je také možné snížit již od počátku měsíční splátky díky započtení dotace,“ vysvětluje Milan Pospíšil.

Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny (sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, 1 500 respondentů – majitelů rodinných domů v ČR), v %

O Buřince
Již 30 let poskytujeme klientům výhodné stavební spoření a úvěry na bydlení včetně komplexního finančního poradenství. Aktuálně se zaměřujeme na financování energeticky udržitelných rekonstrukcí a s tím spojeným dotačním poradenstvím. Naše profilace rekonstrukční banky se odráží nejen v nabídce našich produktů a služeb, ale i v komunikaci. Připravili jsme 10dílný seriál Úsporné rekonstrukce s Buřinkou. Kombinace odborných článků a odlehčených videí přesvědčí každého, kdo s úspornou rekonstrukcí zatím váhá. Nízkonákladové tipy jak šetřit v jednotlivých místnostech domova sdílíme zde

Jako stavební spořitelna cítíme také závazek vůči oboru stavebnictví, který naplňujeme podporou inovativních postupů a materiálů užívaných při stavbě domů. Více o našich projektech realizovaných na podporu vědy a výzkumu ve stavebnictví najdete na www.inovaceodburinky.cz

Zdroj a foto: Buřinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *