Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Bylinkářka radí: Pleť potřebuje přes léto dostávat vláhu a vitamíny

S příchodem letních teplot odhazujeme vrchní vrstvy oblečení a odhalujeme více pokožky než po zbytek roku. Dotek slunečních paprsků na kůži je sice příjemný, ale zároveň je léto obdobím, kdy naše pokožka dostává nejvíce zabrat. Slunce, chlorovaná voda a zvýšené pocení ji vysušuje, dráždí a urychluje její stárnutí. Jak naši pleť před negativními vlivy ochránit a udržet ji zdravou a krásnou? Klíčem je hydratace, strava bohatá na antioxidanty a ochrana před UV zářením.

Hydratace je pro udržení zdravé a pružné pokožky zásadní. Suchá pleť se totiž snadněji spálí. Nedostatek hydratace se projevuje svěděním, někdy až pálením. Na pohled je plať matná, více na ní vystupují vrásky a skvrny a mohou se z ní odlupovat šupinky. Ztrácí také pružnost a pevnost. Předejít se tomu dá dostatečným příjmem tekutin ve formě čisté vody nebo nedoslazovaných ovocných šťáv.

Pleť umí zklidnit aloe vera nebo kokosový olej
Kromě pití dostatečného množství tekutin můžeme tělo hydratovat i zvnějšku. Kromě krémů, masek nebo sér existují i přírodní pomocníci. Například čerstvý gel z aloe vera aplikovaný přímo na pokožku pomáhá udržet vlhkost a zklidnit podráždění způsobené sluncem.

Další možností je kokosový olej. Je bohatý na mastné kyseliny, které pomáhají obnovit ochrannou bariéru pokožky a udržet ji jemnou a hladkou. Kokosový olej je vhodné použít po sprchování, kdy je pokožka ještě vlhká, aby se lépe vstřebal.

Pro zlepšení regenerace pokožky a obranu proti předčasnému stárnutí mohou pomoci i bylinné přípravky. „Pýr a lopuch čistí sliznice a kůži a dodávají pokožce prospěšné látky. Výjimečné působení mají tinktury z pupenů, takzvaná gemmoterapeutika, která dodávají do pokožky látky podporující pružnost pleti. Vhodný je černý rybíz, borovice, sekvoj nebo dub,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Ochrání před UV zářením
Čistě přírodní přípravky mohou dobře posloužit i jako náhrada průmyslově vyráběných opalovacích krémů. Olej z malinových semínek je bohatý na vitamíny A a E, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny. Jeho přirozený ochranný faktor se pohybuje mezi 30 a 50 SPF. Ochranný faktor kolem 30 pak poskytuje olej ze semínek mrkve, který obsahuje také beta-karoten a vitamín E, navíc chrání proti volným radikálům a podporuje zdraví pokožky.

Ochrana před sluncem, zejména v době od 11 do 16 hodin, kdy je působení záření nejsilnější, by se neměla zanedbávat nejen kvůli předcházení rakovině kůže. Vystavování nechráněné pokožky slunečním paprskům urychluje její stárnutí. Podle informací organizace Skin Cancer Foundation je UV záření odpovědné za přibližně 80 procent viditelných známek stárnutí pokožky, jako jsou vrásky a pigmentové skvrny.

Přípravky s ochranným faktorem by neměly chybět v každodenní kosmetické rutině, protože spálit se můžeme i při procházce ve městě, nejen na koupališti. Je také vhodné dodávat pleti vitamín C, který brání vzniku pigmentových skvrn, působí protizánětlivě a pomáhá v ní zadržovat vlhkost.

Bylinky zvýší obranyschopnost pokožky
Během léta je důležité konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a pružnou. Obsahuje je čerstvé ovoce a zelenina jako jahody, borůvky, mrkev a špenát.

Antioxidanty podporují regeneraci pokožky a chrání ji před různými problémy a nemocemi. „Antioxidační účinky mají také gemmoterapeutika z ořešáku amerického a královského, lnu, lnice, a nebo z lesního bezu hroznatého,“ radí bylinkářka. Omega-3 mastné kyseliny zase najdeme v rybách, lněném semínku a vlašských ořeších.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *