Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZe života

ČSOB a Policie ČR proškolila na kyberbezpečnost již půl milionu lidí

Je to přesně rok, co se ČSOB a Policie ČR společně zavázali proškolit v oblasti kybernetické bezpečnosti jeden milion lidí, protože je to právě prevence, která je v boji s kyberpodvodníky vysoce efektivní. A nyní hlásí: Jsme již za polovinou naší mise a v naší snaze ještě přidáme! Zároveň se bance v první polovině tohoto roku podařilo aktivně ochránit téměř dvě miliardy korun, o které se její klienty snažili okrást kdyberpodvodníci.

ČSOB společně s Policií ČR využívá k proškolování populace v oblasti kybernetické prevence celou řadu způsobů. Od kampaní pro širokou veřejnost, přes vzdělávací programy na školách či mezi seniory, až po společné prezentace na masově navštěvovaných akcích jako jsou například Dny NATO v Ostravě nebo Dny hrdinů v Praze.

„Je vidět, že kombinace našich vlastních ochranných mechanismů a vytrvalé edukace široké veřejnosti před praktikami kybernetických podvodníků, je ten nejefektivnější způsob, jak jim čelit. Proto budeme v osvětě nadále pokračovat s v již osvědčených formátech, ale zároveň připravujeme i nové způsoby, jak na tento problém upozornit co nejvíce lidí. V plánu je například příprava speciálního televizního pořadu. Cílem je, aby bylo opravdu maximum lidí, kteří útoky kyberpodvodníků umí rozpoznat a odolat jim, to je cesta, jak se těchto digitálních zločinců do budoucna na dobro zbavit,“ říká generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

I pro Policii ČR je kybernetická prevence jedním z klíčových témat všeobecné edukace veřejnosti. „Čísla mluví jednoznačně. Kyberkriminalita je na vzestupu. Z praxe víme, že techniky on-line podvodníků se neustále vyvíjí a mění. Odolnost našich občanů vůči těmto praktikám je v drtivé většině to jediné, co stojí mezi úspěchem a neúspěchem pachatelů. Proto je neustálé vzdělávání v této oblasti nesmírně důležité,“ doplňuje policejní prezident Policie ČR Martin Vondrášek.

ČSOB ochránila za první pololetí 1,85 mld. Kč
ČSOB ve druhém pololetí ochránila téměř dvě miliardy korun svých klientů před útoky kybernetických podvodníků. „Z našich statistik je patrné, že počet útoků na naše klienty stoupl meziročně o třetinu. To víceméně kopíruje trend v celém bankovním sektoru. Přesto se nám podařilo snížit počet škod co do celkového objemu    o zhruba polovinu a průměrná škoda na jednoho klienta klesla           o 35 %. Jednak je to zásluhou již zmiňované prevence a zvýšenému povědomí o těchto podvodech mezi veřejností, ale také díky aktivní ochraně, které v naší bance věnujeme velkou pozornost,“ uzavírá Aleš Blažek z ČSOB.

Dejte si pozor i v létě!
Policie ČR a ČSOB společně varují před další vlnou kybernetických podvodů, která velmi pravděpodobně dorazí v době letních dovolených. „Už to v podstatě začalo, jen v tomto měsíci jsme varovali před dvěma novými typy podvodů. Lidé by neměli ztrácet obezřetnost ani v letních, kdy mohou v období dovolených ztratit soustředěnost a nechat se snáze nachytat. Před každým podvodem se nejlépe ochráníte tím, že zůstanete obezřetní. Jen tak nedáte Volači s Klikačem šanci vás připravit o peníze či o data“ radí Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB.

Policie ČR i banky registrují v posledních letech rekordní počty kyberzločinů. Počty okradených jsou stovky tisíc a škody přesahují miliardu korun. ČSOB a Policie ČR proto společně každoročně připravují preventivní kampaně s názvem Volač a Klikač, aby zvýšili povědomí o této problematice, varovali před kyberpodvodníky a ukázali na co si dát pozor. Loni se také zavázali v oblasti kyberbezpečnosti proškolit jeden milion lidí. Formou partnerství se ČSOB přidala i k aktivitě ČBA pod názvem nePINdej!, která formou sofistikovaného testu odkrývá nejčastější triky podvodníků.

Vše o kybernetických podvodnících, které v ČSOB nazýváme Volač a Klikač, si můžete připomenout ZDE.

Nový test od ČBA v rámci aktivity nePINdej! si můžete vyzkoušet na adrese: www.kybertest.cz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *