Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Jak se připravit na dovolenou bez zbytečného stresu?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním také věčná nervozita, co si s sebou vzít na poznávací výlety nebo dovolenou u moře. Abyste svým nervům trochu ulevili, přinášíme pět chytrých tipů, díky kterým budou přípravy na cestování mnohem snadnější.

Pokud nejedete až na konec světa, nepanikařte, že to či ono zůstalo doma. Vždycky se dá nějaká nezbytnost dokoupit. Ještě na letištích ve stáncích pro cestovatele pořídíte praktické věci, jako jsou například nabíječka, power banka, repelent i pláštěnka. Přímo v destinaci u místních prodejců pak seženete potřebný kousek oblečení. Patříte-li navíc mezi nešiky, kteří se každou chvíli někde umažou, přibalte si pár pracích papírků. Nic neváží a lze s nimi snadno prát i v umyvadle.

Naučte se balicímu minimalismu
Pro baťůžkáře, kteří jedou jen s minimem věcí, je klíčové vytvořit si kapsulový šatník. Svršky si nejprve vyskládejte na postel a vybírejte ty, které se snadno kombinují a vrství. Je jím třeba oblečení v neutrálních barvách, protože ho hravě využijete pro různé příležitosti. Volte spíše přírodní prodyšné materiály jako bavlna, len a hedvábí, které oceníte obzvláště v parných dnech. Nezapomínejte ani na funkční doplňky jako je šátek, který poslouží také coby opasek nebo pokrývka hlavy. Balte se s rozvahou, a i kdyby se do zavazadla přeci jen ještě něco vešlo, odolejte a držte si rezervu na případné suvenýry. Těmi ostatně může být právě módní kousek od lokálního designéra.

Pohodlné boty jsou základ
Pokud vyrazíte objevovat památky do křivolakých ulic velkoměst či navštívíte některá ze slavných muzeí, denně nachodíte až dvě desítky kilometrů, ne-li více. Aby kvůli velkému horku nohy neotékaly, vybírejte si boty z lehkých materiálů, které jednak tolik neváží, ale hlavně umožní chodidlům dýchat. Přírodní tkaninou s těmito vlastnostmi je třeba konopí. Skvěle fungují rovněž boty se síťovinou. Do města pak zvolte pohodlnou obuv se změkčeným došlapem, abyste po rozpálených chodnících kráčeli zlehka a tlumili nárazy na patu. Vhodné jsou například boty Ahinsa shoes s pružnou stélkou z Technogelu, přírodním tlumičem nárazů je pak korek.

Připravte se na horka
Ačkoli už má dnes velká část evropských metropolí pítka téměř na každém rohu, není od věci přibalit si vlastní lahev na vodu nebo rovnou termo láhev. Tu večer z poloviny naplňte studenou vodou a nechte přes noc zamrazit. Druhý den ji dočepujete čerstvou vodou, která díky ledu zůstane příjemně osvěžující mnohem déle. Jakmile se ve městě naskytne příležitost, zásoby tekutiny jednoduše doplníte. Elegantní termosku z bambusu a nerezové oceli pořídíte například na ČistéDřevo.cz.

Vše usnadní chytrý telefon
Ještě před odjezdem si stáhněte mapy pro offline použití, vyznačte si v nich polohu ubytování a prozkoumejte, co se nachází v blízkém okolí. Informujte se, jak v místě jezdí MHD a jeho alternativy. V určitých velkoměstech fungují stejné dopravní služby a taxi jako v Česku, takže i v pozdních hodinách se bezpečně dostanete, kam potřebujete. Řada pamětihodností má vlastní průvodce do mobilu, což oceníte v případě vstupenek bez výkladu. A koluje-li ve vašich žilách cestovatelská krev, určitě už nyní máte pomyšlení na další výlet. Aby vám ani na nadcházející dovolené neunikla žádná akční letenka, nainstalujte si mobilní aplikaci Zaletsi.cz. Notifikuje vás o všech top akcích i konkrétních letech do vašich vysněných destinací.

Užijte si každý okamžik
Ať už se chystáte na objevování pamětihodností, křivolakých uliček a místních specialit, nebo spíše relax u vody, s trochou důvtipného plánování si každý výlet užijete v klidu a plnými doušky. Nakonec o zážitcích a odpočinku přece celá dovolená je!

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *