Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nejnovější koktejlový trend? Vyzkoušejte “eco friendly” drink

Udržitelnost, ekologie, zero-waste, to jsou hesla, která jsou dnes skloňována na každém kroku. Ale u třídění odpadu a používání látkových tašek to nekončí. Věděli jste, že si můžete vychutnat i udržitelný drink?  Přinášíme vám několik trendů, které teď otřásají světem koktejlů a profesionálních barmanů.

Že se dá udržitelně nakupovat nebo jíst už není žádnou novinkou. Víte ale, že v barech a restauracích se vyhodí až 14 % procent jídla? Právě proto je tu udržitelnost víc než na místě. A uvědomují si to i sami barmani nejlepších podniků z celého světa. Vy se tak nyní můžete seznámit s největšími trendy v udržitelných drincích, které se těší obrovské světové popularitě.

“Od kořínku “
Jedním ze žhavých trendů jsou tzv. „root to tip“ drinky – česky by se dalo říct od kořínku až po špičku. Základem je využít celou rostlinu nebo surovinu, na které drink stojí. Jahodové daiquiri? Ano, ale šťávou z jahod to nekončí! Z jejich nasušených zelených stopek lze totiž udělat třeba speciální prach a výsledný drink jím posypat. Zkuste schválně příště při návštěvě baru pozorovat, co všechno barman využil, možná budete překvapeni!

Drink ze zbytků? Proč ne
Kdekoho babičky učily, že jídlem se neplýtvá, tak proč by to samé nemělo platit i u drinků. Věděli jste, že se z „odpadového materiálu“ v kuchyni dá vykouzlit perfektní koktejl? Například uznávaný mixolog a manažer světoznámého baru Eve Sam Orrock přesně takto vytvořil koktejl Adam’s Apple, ve kterém najdete infuze, jež vznikly z jablečných odřezků a dalšího „odpadu“ z kuchyně.

Sezónnost a lokálnost
Co se samotných ingrediencí týče, rozhodně vede sezónní ovoce a zelenina. Sezónní menu nejen že vytvoří menší ekologickou stopu, ale když si vyberete takový podnik, který odebírá ovoce od místních farmářů, podpoříte tím také tuzemské zemědělce. Už i mnoho profesionálních barmanů u nás ví, že není vždy potřeba objednávat suroviny až z druhého konce světa, originální drink si totiž vychutnáte třeba z českých meruněk nebo třešní.

Produkovat co nejmíň odpadu
Věděli jste, že se v míchání takových “eco-friendy” drinků dá i soutěžit? Například Diplomático, přední světový výrobce rumů, pořádá barmanskou soutěž Artisan of Taste, v níž vyzývá barmany z celé Evropy, aby vytvořili exkluzivní koktejly s důrazem na lokální suroviny a ekologické postupy. „Udržitelnost je jedním z hlavních trendů v současné mixologii. Snažíme se barmany v tomto ohledu maximálně podporovat a inspirovat, protože si myslíme, že každý by se dnes měl o udržitelné chování zajímat,” říká František Holeček, brand ambasador společnosti Diplomático. Právě zmíněná soutěž pro profesionální barmany, jejíž registrační brány dalšího ročníku se v České republice otevřou již 15. července, se je snaží v šetrném zacházení s použitými lokálními surovinami motivovat.

Nicméně u drinků samotných to nemusí končit! Zkuste si všímat interiéru baru nebo třeba servírování drinků. Třeba právě vaše sklenička bývala dříve lahví na sirup, i up-cykling prázdných obalů je totiž jedním ze skvělých způsobů, jak produkovat méně odpadu. A nahrazení plastových brček kovovými nebo vynechání paraplíčka na ozdobu už by dnes mělo být samozřejmostí.

Zdroj a foto: Diplomático

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *