Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Řasy a obočí: mají ochrannou funkci. Díky obočí se mezi sebou poznáme

Úloha řas a obočí není jen estetická – společně oko chrání před nečistotami, potem nebo dešťovými kapkami. Obočí má i identifikační úlohu, řasy zase fungují jako senzor nebezpečí.

Tvar obočí, který kopíruje klenbu oka, má svůj význam. Plní především ochrannou funkci. „Bez obočí by nám z čela do očí stékal slaný pot, což by způsobovalo nepříjemné pálení nebo podráždění. Kromě toho obočí do jisté míry chrání zrak před slunečním zářením, vlhkostí, špínou nebo třeba prachem. Obočí má ale ještě jednu vlastnost, o které se málo ví. Je důležité pro identifikaci. Chybějící obočí zkrátka narušuje schopnost našeho mozku rozeznávat tváře a výrazy lidí,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Stejně tak řasy nejsou jen na ozdobu. „Řasy slouží jako ochrana očí před prachem i nečistotami. Fungují dokonce jako senzory při detekci nebezpečí v rámci mechanismu známého jako „boj, nebo útěk”, kdy se automaticky zrychlí mrkání.  Řasy mají svůj vlastní životní cyklus, ten trvá zhruba tři měsíce. Řasa poté vypadne a je nahrazena novou. Na horním víčku mají lidé kolem 150 řas, na spodním přibližně 80. Některé studie uvádějí, že optimální délka řas, která poskytuje dostatečnou ochranu oka, je zhruba třetina šířky oka,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

I řasy mohou postihnout onemocnění. „Mezi ně patří například zánět okrajů očních víček, z nichž řasy vyrůstají (blefaritida), abnormální růst řas směrem do oka (trichiáza) nebo zvýšená ztráta řas (madaróza), případně jejich nadměrné vypadávání ve spojitosti s onemocněním organismu jako alopecie,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Pozor na umělé řasy a lepidla k jejich aplikaci. Mohou totiž vyvolat alergie, způsobit zarudnutí, šupinatění nebo otoky víček a zároveň oslabují vlastní řasy. „Některé umělé řasy jsou vyrobeny z jemné srsti zvířat, která je sama o sobě alergizující. Pokud se lepidlo dostane přímo do oka, hrozí dokonce ohrožení zraku. Na trhu existují také speciální séra na řasy, která podporují jejich růst i hustotu. Je však třeba si vybírat kvalitní, osvědčené přípravky,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Protože řasy i obočí zachytávají nečistoty, měla by se jim věnovat dostatečná péče. „Mikroskopické částečky nečistot sice nemusí být viditelné, ale mohou zapříčinit vznik zánětů nebo podráždění očí. Proto je důležité si obličej každý večer důkladně umývat. U žen by mělo být samozřejmostí také každý večer řasy i obočí odlíčit a postupovat přitom jemně, aby se nepolámaly,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *