Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

V kuchyni s Josefem Maršálkem. Český cukrář představil svou vlastní edici designových mís!

Originální kousek i praktický pomocník při vaření i pečení. To jsou kameninové mísy In the Meadow Maršálkovo, jež jsou výsledkem spojení cukráře Josefa Maršálka a značky Potten & Pannen – Staněk. Autor proslulých dezertů a laskomin, který své zkušenosti získával mimo jiné i v luxusním londýnském obchodě Harrods, navrhl limitovanou kolekci kameninového nádobí vhodnou pro rozmanité přípravy v kuchyni. Díky svému designu v královské modré barvě se tyto mísy bezesporu stanou klenotem každé kuchyně!

Pečte jako profesionál. Mísy, které si získaly přízeň kuchařů a kuchařek po celém světě, jsou nyní k dostání v limitované edici. V rozhovoru nám Josef Maršálek prozradil, proč se rozhodl spojit s prodejcem prémiového kuchyňského vybavení Potten & Pannen – Staněk, z jakých důvodů nedá dopustit právě na mísy Mason Cash a co bychom v nich měli určitě připravit. Je to nadýchaný pšenično-žitný chléb, o jehož recept se s námi sympatický cukrář podělil.

Jaký byl hlavní důvod, proč jste se rozhodl spojit s Potten & Pannen – Staněk? A proč právě mísy Mason Cash?
Vysvětlení je hned několik. Jsem dlouholetým přítelem obou zakladatelů a spolumajitelů značky Potten & Pannen – Staněk, Miloše a Pavla Staňkových. Hlavním důvodem je ale opravdu vytříbené portfolio produktů, které firma nabízí a prodává. Líbí se mi její přístup a hodnoty, které zastává. No, a mísy Mason Cash jsou mou skutečnou srdeční záležitostí. Pekl jsem v nich po celém světě a už si ani nedovedu představit práci bez těchto elegantních a nadčasových pomocníků.

Vybíral jste dlouho, jakou barvu pro limitované mísy zvolíte?
Dlouho jsem se rozhodovat nemusel, královská modrá byla mojí první volbou. Dalo by se totiž říct, že je to taková moje signature barva. Tento konkrétní odstín používám v komunikaci a prezentaci své firmy Maršálkovo s.r.o. Mám s ní ještě plno zajímavých plánů a myšlenek. Ta barva je jednoduše výjimečná a opravdu krásná!

Jak často v kuchyni sáhnete po mísách Mason Cash?
Já je používám skutečně na všechno! Dělaly mi společnost při focení veškerých mých knih a denně jsou mými pomocníky nejen v kuchyni. Připravuji v nich saláty, zadělávám těsta nebo třeba šlehám krémy a náplně. Pomáhají mi i při zavařování, nebo také když sklízím ovoce a zeleninu ze zahrady. Často jimi obdarovávám i své blízké, které mám rád a kterých si vážím. Z mého pohledu je to nadčasový kousek, který proplouvá generacemi a dál také proplouvat bude.

Je něco, čím si vás tyto mísy skutečně získaly?
Jednoznačně! Díky své váze jsou při práci pevné a stabilní, nemají tedy tendenci utíkat pod rukama. Skvělý je také jejich rozmanitý výběr velikostí, čímž se hodí v podstatě do každičké domácnosti. Nemohu také opomenout jejich nádherný a opravdu nadčasový funkční design. Tyto mísy skutečně nikdy nevyjdou z módy, právě naopak! Jsou vyrobené tradiční britskou značkou, která je v kulinářských kruzích velmi uznávaná. Věřte mi, každý, kdo něco v gastronomii znamenal nebo stále znamená, doma také jednu má. V těchto mísách se psal a stále píše kus naší gastronomické historie!

Podělil byste se s námi o nějaký rychlý recept, který můžeme připravit právě v mísách In the Meadow Maršálkovo?
Moc rád. Zde je recept na pšenično-žitný chléb, protože v chlebu je život, a kdo se nesrovná s ním, nesrovná se ani s lidmi…

PŠENIČNO-ŽITNÝ CHLÉB
Biga:
200 g hladké mouky
120 g vody
1 g droždí

Těsto:
150 g celozrnné mouky
200 g hladké mouky
200 g žitné mouky
540 g vody
25 g octa
15 g droždí
15 g soli
5 g chlebového koření

Na dokončení:
Hladká mouka na podsypaní
Ošatka
Mřížka na vychladnutí

Postup:
První den připravíme bigu. Smícháme všechny ingredience do pevného těsta, které následně umístíme do mísy. Přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě kynout přes noc. Druhý den bigu nařežeme na menší kousky. Do mísy k ní navážíme vodu společně s droždím a přidáme zbytek mouky. Vše zamícháme. Dalším krokem je ocet, který do směsi přidáme i s připraveným kořením. Hněteme přibližně 5 minut. Poté zapracujeme sůl a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu a vařečku. Směs necháme v míse asi 15–20 minut odpočinout a poté těsto přeložíme. Po dalším odpočinutí jej vyjmeme a na pomoučené ploše z těsta vytvarujeme bochník, který dáme do vysypané ošatky kynout. Po nakynutí jej vyklopíme na horký plech. Do trouby vložíme několik kostek ledu a plech společně s naším bochníkem. Pečeme 15 minut při teplotě 250 °C a poté dalších 35 minut při 220 °C. Jakmile uplyne potřebný čas pro upečení, výsledný chléb vyjmeme z trouby a necháme jej odpočinout a dostatečně vychladnout na předem připravené mřížce. Podáváme s našlehaným tvarohem či máslem, zkrátka tak, jak máme čerstvé domácí pečivo nejradši!

Spojení kvality a české originality. Designové mísy Mason Cash jsou výsledkem společného nápadu značky Potten & Pannen – Staněk a proslulého českého cukráře Josefa Maršálka. Kvalitní kameninové nádobí o objemu 2 l a 2,7 l zaujme především svým jedinečným barevným provedením, díky kterému je mísa nejen užitečným pomocníkem během vaření, ale také designovým prvkem kuchyňského interiéru. Temnou královskou modř ve spojitosti s jemným plastickým reliéfem lučního kvítí, který zdobí obvod nádobí, budou obdivovat nejen vášnivé pekařky! Limitované mísy kolekce In the Meadow Maršálkovo jsou k dostání v objemu 2 l a ve větším provedení 2,7 l pouze v prodejnách Potten & Pannen – Staněk a na e-shopu www.pottenpannen.cz.

Zdroj a foto: www.pottenpannen.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *