Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Vlny přinesly Jiřímu Mádlovi innogy Modrou kostku

innogy Modrou kostku za mimořádný umělecký výkon letos získá Jiří Mádl. Populární herec, který je dnes především vynikajícím režisérem a scenáristou, ji dostane za snímek Vlny. Počet držitelů trofeje v podobě kostky z polodrahokamu lapis lazuli dosáhl už osmnácti a rovnoměrně jsou mezi nimi zastoupeni ženy i muži. Slavnostní předání se uskuteční 5. července na akci innogy pro návštěvníky 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

„S Jiřím Mádlem jsme spolupracovali na sedmi filmech, z toho v pěti z nich hrál. Koprodukovali jsme i dva snímky, pod nimiž je podepsaný jako režisér. Zatím posledním jsou dobové Vlny, které zachycují dramatické události v Československém rozhlase během takzvaného pražského jara,“ uvedl Tomáš Varcop, předseda představenstva innogy Česká republika, a dodal: „Vlny jsou přesně ten film, na který musíte jít do kina a vidět ho na velkém plátně. Jeho dynamicky natočený děj vás od začátku uchvátí a nedá vám vydechnout až do samotného konce. Rozhodnutí, že se držitelem innogy Modré kostky letos stane Jiří Mádl, pro nás bylo jednoznačné.“

Snímek měl 1. července světovou premiéru na karlovarském festivalu v exkluzivní sekci Zvláštní uvedení a 15. srpna vstoupí do tuzemských kin. Mádlův počin ale není jen drama o událostech, které měly zásadní dopad na celou českou společnost. Pojednává také o vztahu dvou bratrů, kteří nemají nikoho jiného než sami sebe. Je to příběh mladých lidí, kteří žijí v nelehké době.

„Jiří Mádl se jako herec objevil v několika filmech, které innogy koprodukovala – zahrál si v Rafťácích, ve snímcích Gympl, Prvok, Šampón, Tečka a Karel a ve filmu Modelář, kde za svoje účinkování dostal Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Naše spolupráce s ním pokračovala na snímcích, které podle vlastních scénářů režíruje – tedy na vynikající hořké komedii Na střeše a nejnovějším dobovém dramatu Vlny,“ uvedl Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy Česká republika.

Právě za roli svérázného středoškolského profesora v Mádlově filmu Na střeše získal innogy Modrou kostku Alois Švehlík. Loni se držitelkou ocenění stala Eliška Křenková za roli v dramatu Úsvit Matěje Chlupáčka. Dalšími držiteli ocenění jsou například Václav Neužil za roli legendárního atleta v životopisném filmu Zátopek, Jiří Strach za režii pohádky Anděl Páně 2, Tatiana Vilhelmová za roli Olgy v hořké komedii Teorie tygra, Kryštof Hádek jako Kobra v sociálním dramatu Kobry a užovky nebo David Ondříček za režii kriminálního dramatu Ve stínu.

Modrou kostku uděluje energetická firma innogy od roku 2006 za mimořádný umělecký výkon ve filmu, který koprodukovala, a je součástí dlouhodobého projektu innogy – energie českého filmu. Karlovarskému festivalu dodává innogy energii už 28 let a je koproducentem stovky celovečerních hraných i dokumentárních filmů. Celková částka, kterou innogy vložila od roku 2005 do rozvoje tuzemské kinematografie, dosáhla už bezmála půl miliardy korun.

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *