Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

D-manóza může přírodní cestou pomoci při infekcích močových cest

Infekce močových cest patří mezi nejrozšířenější zdravotní problémy. Je to druhá nejčastější lidská infekce hned po infekcích dýchacího ústrojí. Nejenže tyto problémy mohou být akutní, ale mají také sklony k recidivě. Výrazně častěji se objevují u žen než u mužů.

Za onemocněním močového měchýře stojí bakterie, která se usadí v močových cestách, kde může napáchat velké škody. Nejčastějším viníkem, 9 z 10ti případů, je bakterie E. coli. Naše imunita většinou umí buňku napadenou bakterií najít, usmrtit a vyplavit močí. Při tom pociťujeme charakteristické pálení, jeden z příznaků zánětu. Problém nastane, když bakterie E-coli pronikne do hluboké bazální vrstvy sliznice močového měchýře. S tím už může mít naše imunita problém. Takto zabydlená bakterie E. coli v bezpečí tzv. spícího ložiska čeká na svoji příležitost. Jakýkoli podnět, kterým může být obyčejné prochladnutí nebo sex ji probudí a nový zánět močového měchýře je na světě.

„V případě akutní infekce doporučuji antibiotika, funkční jsou ale i alternativní řešení. Palčivějším problémem však jsou stále se opakující infekce močových cest, které mohou představovat tři až dvanáct zánětů za rok. A opakované záněty představují do budoucna riziko například pro rozvoj inkontinence. Na tyto vleklé problémy fungují jenom dlouhodobé režimy. Ty mohou být buď antibiotické, nebo alternativní. Jak pacienti, tak lékaři se dnes snaží mnohaměsíčnímu užívání antibiotik vyhnout. To má totiž nežádoucí účinky,“ říká MUDr. Jiří Emmer z Onapharm a dodává: „Alternativním způsobem řešení problému jsou D-manóza, lyzáty a dříve hojně používané brusinky.  Brusinky představují mezi lidmi nejznámější a nejrozšířenější preventivní režim, ale přehnané naděje musím zklamat. Jejich efekt je dobře prostudován a lze říci, že je shodný s placebo efektem – tedy v podstatě žádný. Lyzáty jsou šetrně usmrcené bakterie, které umí nabudit naši imunitu. A dobře fungující imunita je základ pro prevenci opakovaných zánětů. Ale základem prevence opakovaných močových zánětů prověřeným opakovanými odbornými studiemi je ale D-manóza v denní dávce 2 gramy.“

V situacích, kdy se infekce močových cest opakují, mnoho lékařů i pacientů hledá alternativy k antibiotické léčbě. V těchto případech je D-manóza ideální volbou. Je to endogenní látka, což znamená, že ji naše tělo samo produkuje. Navíc se jedná o D-cukr, který nemůže být v těle přeměněn na energii.

„D-manóza je vhodná pro pomoc při rekuretních infekcí, pro samoléčbu akutních potíží, stejně tak je to cesta, jak se před záněty močového měchýře chránit preventivně. Užívat se dá i spolu s antibiotiky. Pořídit si ji lze snadno jako doplněk stravy Blokurima. Prodává se v sáčcích, je dobře rozpustná, snadno vstřebatelná a rychle účinná. Na rozdíl od jiných cukrů se po vstřebání do organismu nijak nemetabolizuje – je téměř celý v nezměněné formě vyloučen ledvinami do moči jako odpad. Proto je jeho užívání zcela bezpečné pro diabetiky, celiaky i těhotné,“ doporučuje MUDr. Jiří Emmer, který provozuje internetovou poradnu www.egynda.cz.

D-manóza je tedy sice cukrem tělu vlastním, ale tělo samotné s jeho nadbytkem nakládá jako s odpadem, což znamená, že jen projde, zachytí případné E. coli a vyplaví se z těla močí. Nemá žádné vedlejší účinky a zejména u recidiv je u ní prokázaný potenciál účinné pomoci. Při testování se totiž ukázalo, že pomáhá až 85 % uživatelek, jež trpěly opakovanými záněty.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *