Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

O dovolenou v Chorvatsku je letos enormní zájem. Do prodeje jdou dodatečné kapacity

Meziročně o více než 10 % vyšší je letos zájem o dovolenou v Chorvatsku. „Na následující dva týdny jsou kapacity zájezdů a ubytování de facto vyprodány. Na druhou polovinu léta proto dáváme do prodeje dodatečné kapacity ubytování. Jedná se o stovky dodatečných lůžek pro české dovolenkáře na srpen a září,“ říká Blanka Hrubá výkonná ředitelka cestovní kanceláře Travel Family, která je českou jedničkou pro dovolené v Chorvatsku.

„Chorvatsku se daří profilovat jako destinace, která oslovuje široké spektrum klientů. Neustále investuje do rozvoje své turistické infrastruktury. Na jedné straně je schopné nabídnout levnější ubytování v tradičních apartmánech a vyhovět klientele, která do Chorvatska jezdí na stejná místa již desítky let, na straně druhé nabízí stále více nových moderních hotelů se stravou v rozsahu all-inlcusive, které lákají zcela novou skupinu návštěvníků,“ dodává Blanka Hrubá.

Po vstupu do schengenské zóny se navíc cestování do Chorvatska výrazně zjednodušilo a ubyla i část dopravních zdržení, která na turisty čekala na hranicích. Chorvatsko tak dokáže nabídnout veškeré typy dovolených – od jednoho dne u moře až po luxusní či tematicky zaměřenou dovolenou ve špičkovém hotelu nebo na luxusní lodi.

Chorvatsko táhne všechny generace dovolenkářů
O tom, že Chorvatsko je dovolenkovou destinací skutečně pro všechny, svědčí věkové složení jeho návštěvníků. Ze statistik cestovní kanceláře Travel Family, která je českou jedničkou na Chorvatsko, vyplývá, že zhruba 61 % všech rekreantů z Česka tvoří lidé do věku 55 let. Největší skupinu, téměř jednu třetinu (30,9 %), představují lidé ve věku 25 – 44 let. Jsou to především rodiče s dětmi, kteří často každoročně tráví dovolenou v Chorvatsku a považují své dovolenkové místo za takový malý kousek Česka u Jadranu. Mnoho z nich tak navazuje na tradici rodinných dovolených, které znají z dětství. Další velká věková skupina tzv. Husákových dětí (45 – 55 let) tvoří přibližně čtvrtinu (25, 2 %) dovolenkářů.

Průměrná cena zájezdů se letos příliš neměnila
Ve srovnání s loňským rokem nedošlo u cen zájezdů k žádnému dramatickému růstu. U zájezdu včetně dopravy a pojištění činí letos průměrná zaplacené cena za osobu cca 9 610 Kč. Loni to bylo přibližně jen o 250 Kč méně. U zájezdů s vlastní dopravou je pak letošní průměrná zaplacená cena na osobu včetně pojištění 7 330 Kč, zatímco v loňském roce to bylo o zhruba 400 – 500 Kč méně. Meziroční cenový nárůst tak není nijak dramatický a pohybuje se v řádu jednotek procent.

Co Češi v Chorvatsku nejraději dělají?
Kromě koupání v moři mají Češi v oblibě celodenní lodní výlety, souhrnně označované jako Fish Picnic. „Celodenní plavba začíná brzy ráno a většinou směřuje na některý z blízkých ostrovů,“ popisuje typický výlet lodí delegátka Travel Family Lenka Laus: „Na lodi si klienti užijí tradiční chorvatskou pohostinnost a srdečnou atmosféru. Posádka se stará o to, aby již během cesty tam měli turisté co pít, aby hrála hudba a v případě zájmu mohli výletníci samozřejmě i tančit. Součástí výletu bývá návštěva některého z historických měst, jako je například Korčula, nebo koupání v moři. Buď v jedné z ikonických zátok chorvatských ostrovů, nebo i přímo z lodi. Vždy záleží na destinaci a programu konkrétní plavby.“ Odpoledne kolem 13:00 hodiny se pak turisté vracejí zpět na loď, kde se podává k obědu ryba – většinou pečená makrela se salátem a dalšími přílohami. Cena za takový celodenní výlet je kolem 40 EUR a turisté si jej mohou zakoupit přímo u svého delegáta.

Není to ale jenom Fish Picnic, čeští turisté mají rádi i další atrakce. Například výlety divokou pobřežní krajinou na off-roadech nebo rafting. V případě dětí to jsou nejrůznější vodní a skákací atrakce přímo v moři. K dispozici jsou také elektrokoloběžky či elektrokola pro kratší výlety po pobřeží.

Auto – nejoblíbenější typ dopravy na dovolenou do Chorvatska
Naložit rodinu do vlastního automobilu a vydat se na dovolenou do Chorvatska je stále nejoblíbenější způsob cestování. Až 65 % Čechů dává při cestě do Chorvatska přednost právě vlastní dopravě. 30,3 % pak využije autobus. Zbývajících 5 % připadá na leteckou dopravu, jejíž obliba neustále roste s tím, jak se rozšiřuje nabídka charterových i pravidelných letů mezi Českem a Chorvatskem. Letos na trhu bohužel chybí nabídka přímého vlakového spojení, které v minulosti přepravilo do Chorvatska 5-7 % dovolenkářů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *