Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

TRIO BOHÉMO: Náš nejdůležitější milník bylo to, že jsme se vůbec potkali!

Vášeň pro hledání hlubšího smyslu v hudbě je základem uměleckého výrazu mladého Tria Bohémo, které se nyní velmi úspěšně etabluje na předních mezinárodních scénách jako talentovaný soubor spojující českou hudební tradici s mezinárodním repertoárem. 23. srpna 2024 vychází u Supraphonu první album vítězů Parkhouse Award v Londýně, International Johannes Brahms Competition v Rakousku, International Filippo Nicosia Award v Itálii a dalších prestižních mezinárodních soutěží.

Debutové album Tria Bohémo slibuje nezapomenutelný poslech a zasvěcený pohled na dva významné skladatele – Bedřicha Smetanu a Franze Schuberta. Na nahrávce se setkávají dvě významná klavírní tria: Smetanovo „Trio g moll“ a Schubertovo „Klavírní trio č. 2 Es dur“. Mimořádná interpretace Tria Bohémo hledá význam skrytý za notovým zápisem a nabízí tak posluchačům jedinečný zážitek. Album vychází na CD a digitálně, a jako první supraphonská nahrávka klasické hudby navíc i ve formátu Dolby Atmos umožňující poslech pomocí technologie prostorového zvuku.

Těsně před vydáním alba, které se nahrávalo začátkem letošního roku v Anglii v Brittenově studiu ve Snape Maltings, jsme položili členům tria několik otázek. Všichni tři svorně odpovídali – klavírista Jan Vojtek, houslista Matouš Pěruška a violoncellistka Kristina Vocetková.

Jak jste vybírali repertoár? Proč padla volba právě na kombinaci skladeb Smetany a Schuberta?
Kristina Vocetková: Smetana byl pro nás od začátku jasnou volbou. S jeho triem jsme debutovali v londýnské Wigmore Hall a od toho momentu jsme se skladbou cítili silné propojení. Spárovat Smetanu se Schubertem nás napadlo, ale kombinace se definitivně potvrdila, až když měl stejný nápad i šéfproducent Supraphonu Matouš Vlčinský, s kterým jsme dramaturgii intenzivně probírali.

Matouš Pěruška: Pro všechny z nás bylo důležité doplnit Smetanu tak, abychom vyjádřili, jak vysoce si Smetanova tria ceníme. Těžko bychom hledali geniálnější dílo než Schubertovo Trio Es dur.

Co bylo při nahrávání nejtěžší a co naopak vás těšilo?
Jan Vojtek: Vzhledem k tomu, že se jednalo o naše první společné natáčení, nejtěžší byla příprava. Nevěděli jsme, jak se budeme v nové situaci cítit, jak nám práce půjde a co můžeme očekávat jak od sebe, tak od našeho nahrávacího týmu. Obavy se naštěstí rychle rozptýlily.

Kristina Vocetková: Do naší triové rodiny přibylo na pár dní několik nových členů, do Snape Maltings za námi přijeli i přátelé z Anglie a na natáčení tak máme opravdu krásné vzpomínky.

Co považujete ve své dosavadní dráze za důležitý milník?
Kristina Vocetková: Náš nejdůležitější milník bylo to, že jsme se vůbec potkali! Nikdo z nás nesnil o kariéře v klavírním triu, ale poté, co jsme si spolu poprvé zahráli, jsme měli všichni jasno doslova ze dne na den. Naše kariéra se začala vyvíjet poměrně organicky a postupně.

Jan Vojtek: Pokud bychom měli vybrat další důležitý milník, bylo by to vítězství na Parkhouse Award v Londýně. Soutěž vypadá ve srovnání s jinými poměrně nenápadně, ale rychle a efektivně nás představila anglickému trhu, přinesla nám plno příležitostí a přátelství.

Matouš Pěruška: V neposlední řadě nám Anglie přinesla našeho patrona, díky kterému vzniklo nejenom toto album, ale také nám do tria pořídil housle z dílny Florian Leonhard Fine Violins, což byl důležitý moment nejen pro mě osobně coby houslistu, ale hlavně pro náš specifický triový zvuk.

Co vás v nadcházející nové sezóně čeká nejzajímavějšího?
Kristina Vocetková: Sezóna 2024/2025 bude nabitá a pro naše trio velmi vzrušující. V zahraničí nás čekají kromě vystoupení po Evropě i tři velká koncertní turné. V září se vydáme do Austrálie a v listopadu a v lednu do USA. V Čechách se mimo jiné těšíme na trojkoncerty, které v květnu provedeme s Filharmonií Brno a Alenou Hron, a na koncert ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, jenž nás čeká v březnu.

Zařazujete skladby z alba i do svých koncertních vystoupení?
Jan Vojtek: Obě skladby jsou pevnou součástí našeho repertoáru. Schubert i Smetana nás budou provázet na všech kontinentech, které koncertně navštívíme.

Zdroj a foto: https://cs.triobohemo.com/kopie-about-us

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *