Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Ulítáváte na zmrzlině a nanucích? Pozor na složení!

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor? Jaký jste typ? Smetanový nebo spíš ovocný?

Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?
Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv. “základní surovinu”, aby výrobce ušetřil. Díky ´naředění´ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ´vylepšit´. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,”  říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?
U ovocných zmrzlin se zas až tak bát nemusíte. Zklamáním může být to, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu.

Pozor si dejte hlavně  u těch smetanových! “Tam jde hlavně to, jak moc jsou mražené krémy ´naředěny´ vodou a následně ´vyztuženy´ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě,” podotýká Střítecká. “Může to být např.  E401 alginan sodný, E 476 polyglycerolpolygliricinoleát (oba jsou podle kritérií projektu FÉR potravina na 3. stupni škodlivosti ve škále 0-6),” dodává.

Jak poznáte, že je zmrzlina nešizená?
Podívejte se na hodnocení zmrzlin v databázi FÉR potravina – ty zmrzliny a nanuky, které mají nad 20 bodů, jsou FÉR a nešizené. Ty, které mají méně (nebo dokonce mínus), zkuste raději nahradit něčím jiným! Jak vidíte, zdaleka tam nejsou všechny zmrzliny – a to je hlavní důvod, proč je neziskovka nyní na HITHITu – vybírá peníze na ztrojnásobení stávající databáze potravin a na zlepšení funkcí v aplikaci FÉR potravina. “Peníze potřebujeme na to, abychom mohli pokrýt alespoň 80 % trhu s potravinami v Čechách a pomoci tak běžnému spotřebiteli vyznat se ve složení potravin,” vysvětluje Hana Střítecká, která s FÉR potravinou vystupuje např. v televizním pořadu Černé ovce nebo v internetovém pořadu A DOST!.

Zastavit gumu a škrob v potravinách můžeme hlavně tak, že se budeme vzdělávat a nebudeme šizené potraviny kupovat. Podpořit FÉR https://www.hithit.com/cs/project/4794/s-fer-potravinou-vis-co-skutecne-jis

Zdroj: Ferpotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *