Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Zažijte předvánoční atmosféru v Brémách

Severoněmecké město Brémy ležící nedaleko Hamburku nabízí návštěvníkům krásné procházky historickým centrem, historické pamětihodnosti i moderní umění. V předvánočním čase do města lákají návštěvníky také jedinečné adventní trhy.

Promenáda Schlachte, foto Schlachte Marketing und Service Verband
Promenáda Schlachte, foto Jonas Ginter, BTZ

Lodě na řece Vezeře se pohádkově lesknou v odrazu všudypřítomných světel z přístavu, která oznamují příchod Vánoc. Zimní vzduch je nasáklý vůní čerstvě upečeného chleba a uzených ryb – to jsou adventní trhy v Brémách. Promenáda Schlachte na břehu řeky se před Vánoci úplně promění – řemeslníci, trhovci, kejklíři a pouliční baviči jsou všude kolem a návštěvník si připadá, jako by se vrátil v čase do středověku.  Také centrum města je ponořené do vánoční atmosféry s romantickými světly a nazdobenými stánky zasazenými mezi historické budovy. Letošní adventní trhy v Brémách začínají 27. listopadu a končí 23. prosince.

Brémští muzikanti, foto Carolin Hinz, BTZ
Socha Brémských muzikantů, foto Jochen Mönch, BTZ

Brémy se můžou pochlubit již zhruba 1200 let starou historií, která je tu vidět na každém kroku. Nejstarší částí města je čtvrť Schnoor se svými dlážděnými uličkami lemovanými domky z 15. a 16. století. Původně tu prý žili provazníci, kteří zásobovali lany místní rybáře. Dnes tu mají návštěvníci možnost nakoupit například ručně vyráběné šperky nebo si vychutnat šálek kávy v některé z útulných kaváren. Během většiny roku jsou obchody ve čtvrti Schnoor otevřené dokonce v neděli, což v Německu nebývá zvykem.

Radnice, foto Manuela Gangl, BTZ Bremer Touristik Zentrale
Socha Rolanda, foto Jochen Mönch, BTZ

Radnice skrývá lodě i víno
Cestou ze čtvrti Schnoor na hlavní náměstí minete katedrálu svatého Petra. Na náměstí je k vidění řada významných brémských památek, včetně sochy rytíře Rolanda zapsané na seznam UNESCO. Součástí seznamu světového dědictví je také 600 let stará radnice, která je bezpochyby dominantou Brém. Za zmínku stojí hlavně horní patro stavby, kde mají návštěvníci možnost obdivovat repliky středověkých lodí zavěšené ke stropu. Ty mají připomínat, jak důležitý byl v minulosti pro město námořní obchod. Radnici ale nenavštěvují jen obdivovatelé historie, má co nabídnout i milovníkům dobrého vína. Podzemí budovy totiž skrývá stejně starý vinný sklep. Není tedy nic jednoduššího, než po prohlídce zajít o pár pater níž třeba na dvě deci bílého. Radnice skrývá i skutečný poklad – nejstarší německé víno z roku 1653. Je zajímavé, že i po tolika staletích je možné toto růžové víno pít. Takovou výsadu ale mají jen dva lidé – sklepmistr a starosta Brém. Nedaleko radnice narazíte na bronzovou sochu Brémských muzikantů, zvířátek známých z pohádky bratří Grimmů. Žádný návštěvník Brém nesmí vynechat ani památkově chráněnou ulici Böttcherstrasse, kterou tvoří extravagantní stavby z 20. let minulého století.

Vánoční trhy v Brémách, foto Jonas Ginter, BTZ
Náměstí Marktplatz, foto Carolin Hinz, BTZ

Po nákupech zajděte do muzea
Čtvrť zvaná Viertel je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst Brém. V některé z mnoha místních kaváren a restaurací si můžete odpočinout a sledovat rušné ulice. Nenechte si ujít příležitost prozkoumat místní obchody a butiky a zažijte opravdu jedinečné nákupy. Velcí prodejci jsou zde vzácní, ve Viertelu vzkvétá originálnost a kreativita: najdete zde ručně vyráběné zboží, malá knihkupectví, gurmánské obchody a osobité oděvy. Pro milovníky umění je hlavním lákadlem čtvrti Viertel „brémská kulturní míle“. Najdete zde například sochařské muzeum Gerhard-Marcks-Haus, centrum umění Wilhelm-Wagenfeld-Haus nebo galerii umění Kunsthalle s úžasnou sbírkou děl starých i novodobých mistrů. Skvělým zážitkem bývají i dočasné výstavy.

Tipy:
• Informace o adventních trzích poskytuje web www.bremen-tourism.de/christmas-market-and-schlachte-magic.
• Mnoho užitečných informací naleznete na www.bremen-schnoor.de/en.
• Let z Prahy do Hamburku se společností Eurowings trvá jen něco přes hodinu. Do Brém odtud dojedete vypůjčeným autem, které lze za zvýhodněnou cenu zarezervovat spolu s letenkou na www.eurowings.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *