Ohromte přátele silvestrovským čatní

Rodina, přátelé, chlebíčky a Novoroční přípitek. Je váš Silvestr stále stejný a chybí mu něco nového? Pokud ano, vyzkoušejte místo nudných chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem. Uvidíte, že i konec roku se dá oslavit netradičně a s velkou parádou.

Hlavní roli si letos zahraje pravý český Hermelín Král Sýrů třikrát jinak. Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.

PEPŘOVÝ HERMELÍN S VÁNOČNÍM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 55 minut

Co budeme potřebovat?
1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř

Čatní:
3 jablka
2 bílé cibule
100 g cukru
2 lžíce medu
100 ml bílého vinného octa
100 ml vody
5 ks hřebíčku
1 lžíce kurkumy
1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
20 g mraženého rybízu
1 mandarinka na plátky
3 bobkové listy
Šťáva z citronu
Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:
Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abychom s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste si před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte s Hermelínem Král Sýrů  Zelený pepř a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.

PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 40 minut

Co budeme potřebovat?
1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika

Čatní:
4 červené cibule
50 g třtinového cukru
20 ml červeného vinného octa
30 ml balzamikového octa/sirupu
20 ml vody
1 celý česnek
1 lžíce oleje
50 g másla
1 malá lžička hořčičného semínka
20 g nastrouhaného zázvoru
4 kusy sušených rajčat
Kousek chilli papričky
Snítka rozmarýnu
Pepř, sůl
Pražené mandle na ozdobu

Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme celý česnek a necháme v oleji pár minut rozvonět, pak vyndáme. Do česnekového oleje přidáme cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme vinný ocet, balzamikový ocet a zalijeme trochou vody. Vaříme dalších 10 minut, přidáme čerstvý zázvor podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžeme použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná s Hermelínem Král Sýrů Lahůdková paprika, praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.

ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 45 minut

Co budeme potřebovat?
1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál

Čatní:
150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády
25 ml balzamikového octa
25 ml horké vody
2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)
20 g másla
2 jarní nebo menší cibulky
½ lžičky kari
½ lžičky mletého hořčičného semínka
Kůra z ½ citronu
Pražené lískové oříšky na ozdobu
Sůl, pepř

Postup:
V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience – kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut.  Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s  Král Sýrů Hermelín Originál, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.

Zdroj: Král Sýrů/Zámek Savoia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.