Nalaďte se do vánoční atmosféry

Adventní čas se pomalu blíží a s ním také sváteční vánoční atmosféra, která na nás dýchá na každém kroku. S posledním měsícem v roce však často přichází i zimní mrazy a výrazně nižší venkovní teploty. Bojujte proti nim a prohřejte celý svůj organismus lahodnými horkými nápoji. A nemusíte se držet pouze zažité klasiky v podobě grogu či svařeného vína! Vyzkoušejte třeba spojení sladké čokolády, aromatické vanilky a kořeněného rumu Captain Morgan a vychutnejte si drink, který vás v předvánočním období příjemně naladí.

Studené počasí nás přemlouvá k tomu, abychom koktejly s ledem nahradili teplými nápoji. To ovšem neznamená, že se musíte vzdát lahodné chuti kořeněného rumu, ba naopak. Připravte si teplý míchaný drink, který v sobě skrývá chuť rumu Captain Morgan. Přidejte pár kapek vaječného likéru a nalaďte se na správnou notu předvánoční atmosféry.

Jak popíjet whisky, vodku či likér tak, abychom si je opravdu vychutnali
Blíží se Vánoce, a to je čas, kdy si téměř každý z nás k štědrovečernímu stolu či na silvestrovskou oslavu koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte však něco o jeho správném servírování?  Servírování, které vám může odhalit skrytou tvář vodky, rumu, likéru nebo whisky, jež jste dosud nepoznali? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.

Etiketa servírování vám otevře nové možnosti
Alkohol je častým společníkem při různých oslavách. Během Vánoc a Silvestra se s ním určitě setkáme všichni. Víte však, jak si jej opravdu vychutnat? Věděli jste například, že není chyba většinu tvrdého alkoholu podávat při pokojové teplotě? Připomeňme si, jak a z jakých sklenic správně degustovat aromatickou whisky, průzračně čistou vodku, osobitý rum, nebo sladký likér.

Whisky si vychutnejte tak, jak sami uznáte za nejlepší
Poslední léta se v rámci pití whisky nekladou žádné mantinely. Jediným faux pas je snad popíjení whisky z tzv. „panáku“. Není totiž typem destilátu, který se pije na jeden lok. Při konzumování čisté whisky je důležité, aby se mohly rozvinout všechny její vůně a aromata, proto je nejlepší volbou sklenka s širokým hrdlem.  Také nekružte sklenicí tak, jako je tomu například u degustace vína. Vůně se tím uvolní až přespříliš, což vám může zkazit celkový dojem. Trend, který kdysi určoval pít whisky pouze samotnou, je už také dávno pryč. Jestliže si chcete nápoj zjemnit, použijte vlažnou vodu či led, který silné aroma naředí. Současná etiketa také dovoluje vychutnat si tento kořeněný destilát i v míchaném drinku. Máte-li chuť na něco ostřejšího a rádi si zaexperimentujete, vyzkoušejte jedinečnou whisky Johnnie Walker v kombinaci s teplým jablečným džusem v oblíbeném Hot&Spicy. Dochuťte koktejl celou skořicí a plátkem citronu.

Chuťová i barevná pestrost, to je svět rumů
Svět rumů není černobílý. Na trhu je jich k dostání nepřeberné množství. Lišit se mohou základní surovinou, procesem výroby, dobou zrání i objemovým obsahem alkoholu. Jednotné pravidlo určující, který z rumů je na první pohled kvalitní a chuťově dobrý neexistuje. Rum je prostě důležité ochutnávat a vychutnávat. Proces výroby rumu není unifikovaný, často zahrnuje lokální tradice jednotlivých výrobců. Rozdíly můžeme nalézt ve všech jednotlivých částech výroby, včetně fermentace, destilace i samotného zrání. Základem je ale vždy cukrová třtina, nebo melasa.

Nenechte se zmást barvou
Rumy lze podle nejrůznějších aspektů členit do mnoha kategorií. Tím nejtypičtějším je kromě země původu a množství obsaženého alkoholu rozčlenění dle barvy. Dvě základní skupiny tvoří bílé a tmavé rumy, které v sobě zahrnují širokou škálu barevných odstínů. Důležité je ale zdůraznit, že barva jako taková není jasným ukazatelem kvality rumu.

V případě bílých rumů se můžeme setkat také s označením Blanco či White rum. Nápoje patřící do této skupiny jsou svěží, lehké a jemné, charakteristická je také jejich vyšší sladkost. Chuťově jsou méně výrazné a patrné jsou pouze jemné tóny. Tento druh zraje v sudech minimálně šest měsíců, maximálně však po dobu tří let. Jejich průzračnost je výsledkem několikanásobné filtrace přes dřevěné uhlí, díky níž je tekutina zbavena lehkého zabarvení a případných nežádoucích aromat. Vzhledem k tomu, že tyto rumy jsou lehce stařené a nedisponují proto výrazným aromatem a chutí jsou často světlé rumy základní složkou míchaných koktejlů. Drinky jako Mojito, Cuba Libre nebo Daiquiri jsou na něm postaveny. Jedním z oblíbených je Captain Morgan White Rum, který se svým chuťovým profilem perfektně hodí k přípravě míchaných nápojů na bázi bílého rumu.

Tmavá síla
Stále vyšší popularitě se v České republice těší pravé tmavé rumy. Jejich barvu i chuť má na svědomí dlouhé zrání ve vypálených sudech, které jsou nejčastěji vyrobeny z amerického bílého dubu. Chuťově je charakterizuje silná chuť i aroma, melasové nebo karamelové podtexty nejsou výjimkou. Tmavé rumy se nejčastěji pijí samotné, protože tak nejlépe vyniknou, avšak v poslední době se začínají používat v gastronomii a také do koktejlů, kterým dodávají jedinečnou chuť. Příkladem takových míchaných drinků je třeba celosvětově populární Old Fashioned či Sour na bázi rumu. Připravit si je můžete z prémiového rumu Pampero Aniversario. Jedná se o venezuelský rum s karamelovými, tabákovými, kávovými a ořechovými tóny, který zraje v sudech po bourbonu a vynikající je také samotný. Početnou součástí kategorie tmavých rumů jsou také rumy zlaté, taktéž nazývané jako jantarové, Oro nebo Ambré. Ty v sudech zrají kratší čas, po dobu dvou let a chuťově patří mezi středně plné, nasládlé.

I rum si vychutnejte podle svého
Při degustaci rumu se doporučuje servírovat jej při pokojové teplotě, při níž se uvolní jeho charakteristické aroma a zdůrazní dřevité i kořeněné chutě. Tato pravidla se vztahují především na tmavé rumy, které se většinou konzumují napřímo. Vychutnat si svůj oblíbený rum můžete však v jakékoli formě a podobě – na ledu, s kapkou vody nebo jako součást míchaných drinků. Zajímavé jsou i rituály, které se váží k některým rumům. Jeden je například spojený s pravým venezuelským rumem Pampero.  Plátek citronu se obalí z jedné strany v třtinovém cukru, z druhé v mleté kávě. Následně se skousne a zapije Pamperem. Chuť je díky této zvláštní kombinaci velmi zajímavá. Výběr skla, ze kterého budete rum popíjet, záleží také čistě na vás. Nejčastěji se však na ochutnávky volí sklenice, jež se směrem vzhůru zužují, a to kvůli intenzivnímu splynutí vůní. Rum tak lze vychutnávat všemi smysly.

Na jeden drink budete potřebovat:
50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold
50 ml likéru Baileys, či vaječného likéru
100 ml horké čokolády
1 vanilkový lusk
šlehačku

Postup:
Na slabém plameni nechte ohřát čokoládu a dochuťte ji semínky z vanilkového lusku. Připravte si vysoký hrnek a nalijte do něj vaječný likér a rum Captain Morgan. Přidejte čokoládu a dozdobit můžete také šlehačkou. Drink lze dochutit i skořicí nebo strouhanou čokoládou.
TIP:
Servírujte drinky Captain Morgan stylově v kapitánském korbelu. Obdarujte sebe či jiného milovníka míchaných drinků na bázi rumu dárkovým balením s originální sklenicí a vychutnejte si teplé či studené nápoje vždy ve stylu.

Koření z celého světa
Za zmínku stojí také kořeněné rumy taktéž označované jako Spiced. Tyto rumy jsou díky přidání nejrůznějších extraktů a karamelu charakteristické svou specifickou chutí. Nejčastěji bývají obohaceny o chuť a aroma vanilky, muškátového oříšku, skořice nebo hřebíčku, ale sehnat lze i exotičtější. Kořeněné rumy zrají ve vypálených sudech po dobu pěti až dvaceti pěti let a v České republice se těší, stejně jako po celém světě, velké oblibě. „Do této skupiny patří z našeho portfolia například kořeněný rum Captain Morgan Black Spiced, který je vyroben z nejkvalitnější Blackstrap melasy a zraje ve dvakrát pálených dubových sudech. V jeho chuti lze rozeznat tóny skořice, hřebíčku a zázvoru, které doprovází kouřové aroma vanilky a kokosového ořechu,“ říká Brand manažerka značky Captain Morgan Karolína Kubátová. Nejlépe si jej vychutnáte na ledu, skvěle ho ale doplní jablečný džus či zázvorová limonáda.

Chuť na sladké vyřešte likérem
Vaječný, čokoládový, karamelový. Ženami tolik oblíbený likér má mnoho tváří. Nejlépe si ho vychutnáte na ledu v tzv. likérce, nebo whiskovce. Také můžete své oblíbené caffé espresso či caffé latte dovést k dokonalosti přidáním likéru Baileys. Zapomeňte však na kombinaci s kyselými tekutinami – vzhledem k obsahu mléčné bílkoviny by se takový drink ihned srazil.

Vodku pijte klidně čistou
Na vodce právě vytažené z mrazáku si pořádně nepochutnáte. Její skutečné kvality budou potlačeny a připravíte se tak o zážitek z degustace, ačkoliv se jedná o nejběžnější prohřešek. Vodka je nápojem, který má velmi jemné tóny. V jejím pozadí má být poznat pouze chuť sladu a obilí. Díky této chuťové jednoduchosti je skvělá jako součást koktejlů. Umíchat si ji můžete například s rajčatovým džusem, díky němuž vytvoříte koktejl Bloody Mary, jehož historie sahá až k roku 1939. Vodku můžete míchat i s limonádami, či jen se sodou a limetkou. Chcete-li poznat skutečný charakter vodky, pijte ji však čistou. Nejlépe si ji vychutnáte, pokud ji budete podávat za pokojové teploty do předem namražených sklenic. Takto zní pár základních rad, které vám umožní získat z drinku to nejlepší, co může nabídnout. Zda dáte přednost čisté whisky, vodce nebo míchaném koktejlu z rumu či likéru, to je již čistě na vašich chuťových preferencích.

 

Závěrem?
Co si z toho všeho odnést? Pro přípravu lehkých, ovocných a sladších míchaných koktejlů volte svěží bílý rum, který krásně doplní chuťový profil drinku. Specifickou chuť dodají koktejlům kořeněné rumy Spiced, které díky doplněnému aromatu posunou výsledný nápoj na vyšší úroveň. Naopak samostatně si vychutnejte především tmavé rumy.

Obdarujte své blízké prémiovým alkoholem
Období vánočních a silvestrovských svátků si mnozí z nás spojují s vytouženými chvílemi strávenými v kruhu svých nejbližších. Tyto vzácné okamžiky si určitě každý rád vychutná se sklenkou něčeho výjimečného a nevšedního. Společnost Premier Wines & Spirits nabízí své unikátní alkoholické výrobky, které potěší každého milovníka kvalitních destilátů.

Pokud nevíte, čím obdarovat členy své rodiny, ať už rodiče či sourozence, využijte nabídky skvělých dárkových boxů s prvotřídním alkoholem, výběr je jen na vás. A přestože se jedná o kvalitní a prémiový alkohol, pořídíte ho za dostupnou cenu. Vše můžete zakoupit na webu společnosti Premier Wines & Spirits.

Ferdinand´s Saar Dry Gin
Prémiový německý gin z oblasti Mosel v dárkovém setu, který obsahuje lahev Dry ginu, dřevěnou krabičku, kapátko a otvírák. Tento gin se vyrábí z 30 různých bylin včetně tymiánu, trnky a šípku. K jeho jedinečnosti přispívá infuze polosladkým moselským ryzlinkem. Má elegantní květinové aroma s dotekem citrusových plodů. V ústech ožívá tón levandule, jalovce a růží s lahodnou chutí moselského ryzlinku. Jedná se o vyvážený a lahodný gin unikátního stylu. Jméno Ferdinand’s vzdává holt zakladateli skupiny vinařů v regionu – VDP Mosela. Zakoupíte za cenu 1 415 Kč.

Stolichnaya
Oblíbená ruská vodka v dárkovém balení s originálními skleničkami. Balení obsahuje lahev vodky Stoli 0,7 litru a dva panáky. Jedná se o nejznámější a nejprodávanější ruskou vodku Stolichnaya, známou také pod označením Stoli. Jemná a hřejivá, 4krát destilovaná a filtrovaná vodka, která byla vyrobena z kvalitní ozimé pšenice. Zakoupíte za cenu 369 Kč.

Flor de Cana
Majestátní 12letý a polosladký rum z Nikaragui. Chuťově je krásně čistý, s tóny másla, melasy a sherry. V chuti je příjemně kořeněný, s karamelem a lehkou stopou dubu. Zakoupíte za cenu 945 Kč.

Ron de Jeremy
Příjemně sladký blend prémiových rumů z Barbadosu, Jamajky, Guyany a Trinidadu, které zrají až 15 let v dubových sudech po bourbonu. Jeho sytá tmavá barva se skvěle doplňuje s okrouhlým komplexním aroma s tóny karamelizovaných ořechů a koření, dlouhé a hladké zakončení pohladí smysly. Slovy samotného Rona Jeremyho: „sametový a uspokojivý“. Zakoupíte za cenu 929 Kč.

Rum Relicario
Relicario je okouzlující blend stařených dominikánských rumů se stářím minimálně 10 let. Tento blend následně zraje v dubových sudech po Kentucky Bourbon whisky, které jsou vystavené karibským klimatickým podmínkám pro dokonalé propojení chutí a aromat. V příjemně nasládlé chuti objevíte tóny vanilky, koření a sušených sladkých mandlí. Dlouhý závěr umocní výjimečnost tohoto rumu. Zakoupíte za cenu 965 Kč.

Condurango a Maltoferrochin: Sladová vína jako aperitiv/digestiv pomáhají při potížích se zažíváním i při chudokrevnosti
Medicinální sladová vína Condurango a Maltoferrochin poslouží jako výborný digestiv nebo aperitiv, zároveň však napomáhají žaludku k dobrému zažívání i při chudokrevnosti a nedostatku železa. Sladová vína Herbadent, která pamatují i naše babičky, slaví letos 120 let. Díky originální receptuře mají na svém kontě mnoho významných ocenění na světových výstavách v evropských metropolích (v Praze, Paříži, Bruselu, Amsterodamu, Berlíně, Hamburku či Vídni).

CONDURANGO – sladové víno / na žaludek / 750 ml
Condurango je sladové víno na podporu správného trávení. Obsahuje extrakt z kůry popínavé tropické liány Marsdenia Condurango, která má pozitivní vliv při problémech s trávením, žaludeční slabosti nebo při nechutenství. Má vyváženou chuť, která připomíná portské víno. Originální recepturu Conduranga vyvinuli zakladatelé firmy Herbadent, bratři Svatkové, již v roce 1897. Tehdy se jejich pražská továrna nazývala První kvasírny a sklepy maltonových vín Praha Smíchov. Tradiční sladová vína se dodnes vyrábějí v původních prostorách, včetně sklepů.
Condurango je vyrobeno ze sladového vína obohaceného o extrakt z kůry jihoamerické liány Marsdenia Condurango. Marsdenia Condurango je popínavá liána, která roste v horských džunglích a mlžných pralesích v nadmořské výšce kolem 3000 metrů, zejména na svazích And v Peru, Ekvádoru a Kolumbii. Od dávných dob se používá na žaludeční a zažívací obtíže, eliminuje nevolnost, zvyšuje chuť k jídlu, podporuje vylučování žluči a snižuje nadýmání.  K dostání v lékárnách za 189 Kč.

MALTOFERROCHIN – sladové víno / s obsahem železa / 750 ml
Maltoferrochin je sladové víno, které obsahuje železo a extrakt z kůry Chinovníku lékařského. Železo přispívá k tvorbě červených krvinek (hemoglobinu, k optimálnímu přenosu kyslíku v těle), k lepší funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk a na mnoha dalších pro organismus důležitých funkcích. Chinovník lékařský je tropická rostlina, která původně rostla v Andách Jižní Ameriky. Kůra chinovníku obsahuje chinin, který se používal i jako prostředek proti malárii. Extrakt z kůry chinovníku podporuje tvorbu žaludečních šťáv, což v přítomnosti organických železnatých a železitých komplexů umožňuje lidskému tělu snazší vstřebávání železa v trávicím traktu. K dostání v lékárnách za 189 Kč.
MALTOFERROCHIN se vyrábí již více než 120 let podle původní receptury a zraje v klasických dubových sudech.
• vhodný při chudokrevnosti
• obsahuje ionty železa
• obsahuje výtažek z chinovníku lékářského
• pro lepší rekonvalescenci
• vhodný pro doplnění železa v organismu

Zbrusu nové „Hot drinks“ v Bageterii Boulevard s chutí exotiky i nostalgie
Horký punč „Malina & Passion Fruit“ a horká káva „Cookie Latte“, to jsou názvy nových horkých nápojů, které už nyní můžete ochutnat ve všech pobočkách Bageterie Boulevard. Přímo pro tento řetězec je vytvořil známý barman Petr Vopálenský, spolumajitel pražského podniku SimplyBar. Novinky doplňuje zimní klasika v podobě zázvorového čaje.

První novinkou je sladkokyselý drink Malina & Passion Fruit, ve kterém se snoubí příjemná chuť malin, exotické maracuji, brusinek a citronové šťávy. Vše se samozřejmě musí líbit také oku, a tak je tenhle osvěžující nápoj ozdoben ještě lístky čerstvé máty a kolečkem pomeranče. Celkově svou chutí vytváří dohromady až nečekaně harmonickou kombinaci, která nejen rozproudí krev, ale probere i zimou ztuhlé chuťové pohárky.

Další novinka Cookie Latte je příjemnou variací na tolik oblíbené latte. Mléčná pěna je v něm vyšlehána z plnotučného mléka společně s čokoládovým sirupem s příchutí cookies a je doplněna o čerstvě připravené kvalitní espresso. Závěrečnou tečkou tohoto nápoje je potom posyp z čerstvě mletého muškátového oříšku. Drink má plnou chuť a milovat ho budou jak příznivci kávy, tak ctitelé populárních a nesmrtelných sušenek cookies.

„Obě varianty drinků by měly zákazníkům v chladných měsících zlepšit náladu. Vždyť kávu a sušenky milujeme téměř všichni a horký punč je něco, co k zimě prostě neodmyslitelně patří. Inspirací pro oba horké nápoje byla moje vlastní chuť. Jednoduše jsem si představil, co bych si tak v Bageterii Boulevard přes zimu rád objednal a drinky byly na světě,“ řekl Petr Vopálenský, spolumajitel baru SimplyBar, který se věnuje barovému poradenství a servisu v ČR i v zahraničí. Díky několika projektům, na kterých Petr spolupracoval – například Alkoholická laboratoř – je jeho jméno známé i v zahraničí. Dlouhá léta také působil jako barman a chefbarman ve vyhlášeném pražském Bugsys Baru.

Zdroj: www.1er.cz, Stock Plzeň-Božkov, www.herbaldent.cz, www.bb.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.