Nalaďte si chuťové buňky, máme pro vás originální bio recepty na Valentýna

Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru?  Přinášíme vám čtyři zajímavé recepty ze zdravých surovin, které jste možná ještě nikdy nevyzkoušeli. Nebojte se experimentovat, partner to jistě ocení!

Výražkové red velvet cupcaky – jemná romantika pro zamilované 
Doba přípravy: 50 minut + 25 minut pečení
Ingredience:
Těsto:
• 200 g žitné mouka výražková BIOHARMONIE
• 50 g špaldové mouky celozrnné BIOHARMONIE
• 2 lžičky kypřícího prášku Amylon
• 2 pol. lžíce kakaa
• 200 g třtinového cukru BIOHARMONIE
• 100 g másla
• 2 vejce
• 200 g červené řepy, nebo 100 g pyré z řepy
• 1 polévkové lžíce citrónové šťávy
• 1 lžička rýžového (nebo bílého vinného) octa
• 2 vanilkové cukry Amylon
• 100 ml podmáslí

Krém:
• 250 g mascarpone
• 200 g čerstvého sýru typu Lučina
• 3 lžíce moučkového cukru
• 2 vanilkové cukry Amylon, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobení: ovoce

Postup:
Červenou řepu uvařte, zchlaďte a oloupanou rozmixujte na pyré. Suché suroviny smíchejte zvlášť, tekuté také, poté obojí smíchejte dohromady v tekutější těsto. Všechny suroviny důkladně promícháme a ze 2/3 plníme formičky na muffiny. Pečme při 180°C cca 25 minut. Muffinky necháme důkladně vychládnout. Připravíme si krém vyšleháním všech surovin do hladka, naplníme zdobičku a ozdobíme povrch muffin. Ozdobíme ovocem.

Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem – zdravá krása na talíři
Doba přípravy: 60min
Ingredience:
Palačinky:
• 250 g celozrnné ječné mouky  BIOHARMONIE
• 2 lžičky kypřícího prášku
• 1 lžička soli
• 500 ml podmáslí
• 2 vejce

Krém
• 150 g sýru mascarpone
• 150 g čerstvého krémového sýru typu Lučina
• 50 ml smetany ke šlehání
• 50 g nastrouhaného parmezánu
• 1 stroužek česneku
• 2 porcované pytlíky zeleného ječmene Bio Neobaotanics

Postup:
V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto. Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychládnout.  Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme porcovaný zelený ječmen,(můžeme jej nahradit půlkou avokáda). Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.

Čirokové noky s jahodovou omáčkou – netradiční surovina v lahodné úpravě 
Doba přípravy: 45min
Ingredience:
• 150 g čirokové krupice Naše Biofarma
•  500 ml mléka
• 80 g másla
• špetka soli
• 70 g pšeničné krupice
• 2 vejce
• 60 g třtinového cukru Bioharmonie
• 500 g jahod
• 2 lžíce vody, ½ lžičky balzamikového octa, 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:
Mléko přivedeme k varu a rozpustíme v něm máslo. Pomalu, za stálého míchání přisypáváme smíchanou krupici. Vytvoří se hustá kaše. Stále mícháme, až se začne odlepovat od vařečky. Necháme ji zchladnout, ale ne vystydnout a zapracujeme do ní rozšlehaná vejce. Pomocí dvou polévkových lžic tvarujeme noky, které zaváříme do osolené vroucí vody. Vaříme 7 až 8 minut a vyjmeme. Necháme chvíli zatáhnout. Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s vodou přivedeme k varu. Osladíme a přidáme balzamikový ocet. Vidličkou jahody rozmačkáme. V troše vody rozmícháme škrob a omáčku zahustíme. Noky servírujeme přelité omáčkou a ozdobené čerstvými jahodami.

Kokosovo-ovocný raw dort – voňavá pochoutka pro milovníky raw
Doba přípravy: 50min
Ingredience:
Na korpus:
• 3 šálky kešu ořechů BIOHARMONIE (přes noc namočených ve vodě)
• ½ šálku datlí
• ½ šálku agávového sirupu BIOLINIE
• ¾ šálku kokosového oleje BIOLINIE

Náplň:
• ½ šálku kešu oříšků BIOHARMONIE
• ¼  šálku vody
• ¼ šálku kokosového oleje BIOLINIE
• 2 polévkové lžíce agávový sirup BIOLINIE

Postup:
Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Vyložte ji pečlivě pečícím papírem. Suroviny na korpus rozmixujte v mixéru, tak aby směs zůstala hrubší, nebyla úplně jemně rozmixovaná. Vzniklou směs rozetřete do formy na pečící papír a lžící do rovna uhlaďte. Poté v mixéru rozmixujte všechny suroviny na náplň. Tentokrát do zcela jemné a hladké konzistence. Vzniklý krém rozetřete na korpus. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice. Pak dort ozdobte ovocem.

 

Zdroj: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *