Vše, co jste chtěli vědět o toustech, ale báli jste se zeptat

Na sladko i na slano, k snídani, svačině nebo třeba k rychlé večeři. Na toustech si dnes pochutnávají lidé z celého světa. Prvopočátek „doby toustové“ ale sahá daleko do minulosti – a hodně se od něj změnilo…

Věděli jste, že se první tousty v podobě předkrájeného chleba objevily na pultech obchodů už v roce 1928? Ještě o osm let dříve se datuje vynález toustovače. Koncept přístroje, ze kterého vyskakují obě strany chleba stejnoměrně opečené, byl potom uveden na trh v roce 1926. Toasty byly původně pochutinou zejména Britů a Američanů, právě od nich ostatně patenty na toastery pocházejí. Zdaleka ale nezůstalo u konzumace toustů během tradičního čaje o páté, který se zejména u obyvatel ostrovního království dodnes těší velké oblibě. I Češi se už řadí k „pojídačům“ toastů.

Ačkoliv se k nám začal toustový chléb dostávat ze západních zemí až v devadesátých letech 20. století, stal se postupně běžnou potravinou českých domácností. Tousty máme údajně nejradši jako snadnou a nápaditou večeři, konzumujeme je nejčastěji obložené šunkou a sýrem nebo ve sladké variantě namazané máslem s marmeládou či nutellou. Jak u nás popularita toustového chleba rostla, začal se postupně vyrábět hned v několika tuzemských pekárnách a nyní je k dostání v různých provedeních.

Blahodárné účinky žita
Není pečivo jako pečivo. Řadě lidí se při slově „toust“ vybaví bílé nadýchané těsto – a právě zde se často nachází zakopaný pes. Na výrobu toustů se ve valné většině případů používá bílá pšeničná mouka, která však pro naše tělo není zrovna ideální volbou. Řešení je však nasnadě – ukrývá se v žitě. Žito představuje vydatnou a výživově bohatou obilovinu, která je na rozdíl od pšenice zdravá a na lidské tělo navíc dokáže mít blahodárný vliv. Požadavkům na kvalitní a výživově bohaté složení toustů se přizpůsobují i výrobci. Aktuálně můžete vyzkoušet například novinku z Pekárny Zelená louka žitno-pšeničný toust, jehož hlavní ingrediencí je žitná celozrnná mouka a toust je tak zdravější, nadýchaný a vláčný. Stejně jako ostatní tousty od Penamu nepotřebuje, díky ultra čisté výrobě, zbytečnou chemii a navíc obsahuje kvalitní vitální kvas a slunečnicová semínka. Doporučuje i přední český odborník na výživu Ivan Mach, zakladatel Aliance výživových poradců. Tipy na recepty a triky na www.toustovani.cz

Tip na přípravu – zkuste panini tousty!
Panini tousty
Na 2 tousty potřebujete:
4 plátky žitno-pšeničný toust Penam
2 plátky šunky
2 plátky sýru cheddar
Lžíce olivového oleje
Lžíce másla
Bylinky na ozdobu

Postup:
Rozehřejte sendvičovač a použijte žebrované grilovací plotýnky. Jeden plátek potřete máslem, naskládejte na něj plátek sýra a šunky a přiklopte druhým plátkem. Plotýnky potřete troškou olivového oleje a sendvič zapečte. Nechte vychladnout a ozdobte bylinkami.

Foto: Penam

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.