Pavel Berky ze soutěže MasterChef Česko připravil recept na salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta

Vyzkoušejte nový recept od návrháře Pavla Berkyho, který se právě účastní soutěže MasterChef Česko, přesto že jeho prací je módní návrhářství. Do své kuchyně přidal Pavel něco módního, navrhl totiž útěrky a zástěru ze lnu, které zakoupíte na jeho e-shopu. 

„Dlouho jsme s celým týmem přemýšleli, jak propojit svět módy a vaření, když se chci oběma věnovat a baví mě. Nakonec jsme v nich našli společnou cestu a to je design. Design v oblečení i na talíři je právě moje láska“.

Salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta
Porce: 4
Časová náročnost: do 60 min

Ingredience:
Salát:
● 2 ks červené řepy
● 1 ks červené cibule
● 3 ks rajčat
● 5 ks cherry rajčat
● 2 ks vajec
● 50 g semínek (slunečnice, dýně)
● 2 polévkové lžíce olivového oleje
● sůl
● pepř

Na servírování:
● pečivo dle chuti
● zakysaná smetana dle chuti
● řeřicha dle chuti
● 1 ks vajec
● sůl
● pepř

Postup pro přípravu salátu:
Červenou řepu (ve slupce) dáme do kastrolu, zalijeme vodou a dáme vařit. Rajčata nařízneme na spodní straně do kříže, dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme přibližně 10 s odpočívat a poté zchladíme v ledové vodě. Rajčata oloupeme, jádra se semínky vyhodíme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Jakmile začne voda s řepou vřít, přihodíme celé vajíčka a vaříme 7 min. Poté vytáhneme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Řepu dál vaříme v kastrolu do změknutí. Po uvaření ji vytáhneme, oloupeme a také nakrájíme na malé kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Cherry rajčata rozmixujeme v robotu do konzistence vodnaté kaše. Ochutíme solí, pepřem a necháme chvilku odpočívat. Všechny nakrájené suroviny přendáme do jedné mísy, přidáme semínkové pesto a dvě velké lžíce rozmixovaných cherry rajčat. Zlehka mícháme až se všechny suroviny obalí směsi pesta a rajčatové šťávy.

Postup pro přípravu pesta:
Semínka spolu s olivovým olejem a trochou soli nasypeme do hmoždíře a drcením vypracujeme husté pesto. Podle potřeby můžeme přidat lžíci oleje navíc.

Postup pro servis:
Zakysanou smetanu dochutíme solí, pepřem a řeřichou. Krajíce chleba vložíme na pár sekund do rozpálené trouby a opečeme z jedné strany. Krajíc opečeného chleba natřeme ochucenou zakysanou smetanou a navrstvíme salát z červené řepy. Na salát posadíme vejce uvařené na měkko a přiklopíme druhým krajícem opečeného chleba. Jakmile je vše hotové, můžeme podávat. Dobrou chuť!

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.