Vincetka slaví 200. výročí plnění do skla

V sílící obalové revoluci potravináři a další producenti nahrazují syntetické materiály bioobaly, které by se v přírodě měly beze zbytku rozložit. K tomu však často nedojde. Bioplastové obaly jako řešení problému se ukazuje jako nejčastější omyl. Plastový odpad, nedostatek vody a její znečištění jsou hlavními problémy, které je podle Čechů třeba řešit.

Z rozsáhlého průzkumu Gfk napříč Evropou mezi 40 000 tázanými vyšla globálně jako největší hrozba klimatické změny následované plastovým odpadem a znečištěním vody. Téma plastů a udržitelnosti se týká téměř každé firmy. Velcí a nadnárodní výrobci mají propracované strategie a snaží se o změnu. Vzhledem k velkosti firem a rozsahu odbytových problémů jde o změny náročné a pomalé. Menší firmy, které své podnikání rozjely už jako ekologické, k přírodě šetrné, problémy s obalem řešit nemusí a mohou se soustředit na rozvoj a růst.

Firma Vincentka tento problém vyřešila už před 200 lety. Plnění Vincentky do lahví se datuje od roku 1820, kdy namísto keramických nádob se začínaly používat skleněné lahve o objemu 1,5 litru. Až na krátké vybočení koncem 70. a začátkem 80. let 20. století kdy se Vincentka plnila do lahví z tvrzeného PVC, spojení Vincentky se sklem dosáhne letos 200 let. Také v tom je Vincentka mezi minerálkami výjimečná. Vincentka prostě patří od pradávna do skla. Sklo patří k neušlechtilejším a nejužitečnějším materiálům, které člověk s pomocí přírody přivedl na svět.

Vincentka, léčivý pramen zdraví z hlubin krystalicky čistého třetihorního moře, je pak darem samotné paní Přírody. Není divu, že Vincentka se sklem nalezly v sobě zalíbení. Vylehčené sklo, které Vincentka používá, je odolné, hygienické, estetické a přírodní. Vyspělé technologie umožňují dělat skleněné obaly lehčí, bez vlivu na jejich bezpečnost a kvalitu. Vylehčené sklo také snižuje zatížení životního prostředí, snižuje spotřebu surovin a tvorbu emisí CO2. Podle průzkumu až 88% evropských spotřebitelů důvěřuje sklu, pokud jde o zdraví. Jsou přesvědčeni, že sklo uchovává chuť a výživovou hodnotu potravin a nápojů jako žádný jiný materiál. (Zdroj: Studie mezinárodní společnosti pro průzkum trhu TNS na žádost Evropské federace výrobců obalového skla FEVE. Respondenti: 9500 spotřebitelů z 19 zemí).

Sklo, které Vincentka používá, chrání před vlivem světla. Sklo nepropouští plyny. To znamená, že ve skleněných lahvích si minerální vody dlouho udržují obsah oxidu uhličitého. Sklo je materiál, jehož recyklace je trvale vyřešena. Současný systém recyklace je ekologičtější než dřívější systém vratných lahví. Je třeba zdůraznit, že také etikety na lahvích Vincentky nejsou z plastu ale papíru a pro přepravu a skladování jsou používány rovněž papírové kartony. Firma tím potvrzuje svou společenskou, ekologickou zodpovědnost a chování. Snaží se integrovat sociální a ekologická hlediska do každodenní firemní praxe. Sleduje šetrnost produkce a dodržuje pracovní standardy na vysoké úrovni.

Oslavě 200. let plnění do skla měl být letos věnován také Den otevřených dveří v prostorách firmy Vincentka v Luhačovicích s bohatým kulturním , společenským programem a občerstvením, zábavou pro rodiče i děti. Z důvodu pandemické situace a zákonných omezení včetně nebezpečí druhé vlny epidemie bylo rozhodnuto přesunout konání Dne otevřených dveří na rok 2021. Budeme se na Vás v příštím roce těšit a přejeme ať v letošní těžké situaci Vincentka a všechny její produkty přispějí k posilování imunity a ochraně Vašeho zdraví.

Zdroj a foto: www.vincentka.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.