Srovnejte si finálová jídla Pavlíny a Romana s menu, které měl připravené Pavel Berky

Když Pavel Berky minulý týden opustil soutěž MasterChef na krásném třetím místě diváci běsnili. Jeho živé vysílání na Instagramu sledovalo ihned po vyhlášení přes 4000 diváků a většina z nich si vůči Pavlíně, která Pavla těsně před finále vyřadila nebrala žádné servítky.

“I když jsem se do finále bohužel neprobojoval, měl jsem samozřejmě připravené menu, se kterým jsem chtěl v soutěži MasterChef Česko o titul bojovat. To jsem nakonec chtěl představit na Střeše Lucerny, kde jsem měl na půlku listopadu naplánovanou několikachodovou degustační večeři pro veřejnost. I tu mi nakonec překazila aktuální situace a tak jsem se rozhodl jednotlivé chody představit alespoň skrze své sociální sítě a s degustační večeří počkat, až se situace uklidní,” sdělil nám sám Pavel.

Předkrm – Candát, nakládané romanesco, krém z romanesca, pečené rajče, rajčatová pěna, rajčatový papír a emulze z hnědého másla

Celý tento týden zároveň postupně odkrýval jídla, která na vysněný titul díky Pavlově kreativitě bezesporu dosáhnout mohla. “Při přemýšlení nad menu jsem se zaměřil na návrat domů, návrat ke kořenům, ať už romským, slovenským, nebo i českým,” pokračuje Pavel. Za předkrm zvolil tradiční sladkovodní rybu – candáta, nakládané romanesco, krém z romanesca, pečená rajčata, rajčatovou pěnu, rajčatový papír a emulzi z hnědého másla. V hlavním chodu se rozhodl pro holuba, černý kořen, šípkový gel, petrželový olej a demi-glace omáčku. “Přítelův děda byl vášnivý holubář a když mi o tomto koníčku vyprávěl tak mne překvapilo, že holubi mají v hlavě jakýsi kompas, který je i na tisíce kilometrů přivede až domů a zároveň jsou vyhlášenou delikatesou. Takže tohle propojení se mi neuvěřitelně líbilo a hodilo skvěle do konceptu menu a byl jsem si takřka jistý, že ani Pavlína, ani Roman holuba připravovat nebudou.”

Hlavní chod – Holub, černý kořen, šípkový gel, petrželový olej a demi-glace omáčka

Za dezert si Pavel zvolil obměněné milované jídlo z dětství – buchtičku se šodó, švestkový krém, švestkovou pěnu a nakládanou blumu.

Dezert – Buchtička se šodó, švestkový krém, švestková pěna a nakládaná bluma

Ve svém finálovém menu Pavel potvrdil, že nad jídlem přemýšlí ze široka, velmi kreativně a že se do gastronomického světa bezesporu hodí. Tomu nahrávají i desítky receptů, které za letošní rok Pavel pro fanoušky na svých sociálních sítích připravil. Potvrzuje to i zájem fanoušků – Pavel je nyní s více jak 180.000 fanoušky nejsledovanějším účastníkem soutěže vůbec.

Zdroj a foto: archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.