Jak předejít zažívacím obtížím během vánočních svátků

Vánoční svátky jsou a vždy byly spojené s bohatě prostřenou tabulí. Dříve jim však předcházelo období půstu, které se v současnosti již příliš nenosí. A tak nám během svátků hrozí zdravotní komplikace zapříčiněné nadměrnou konzumací jídla a alkoholu. Také v souvislosti s aktuální situací, která nás „připoutala ke gauči“, je více než na místě myslet na střídmost a dostatek pohybových aktivit. Jak se vyhnout trávicím obtížím nejen během Vánoc, poradí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Problémy se zažíváním nepodceňujte!
Jícen, žaludek, tlusté střevo, slinivka, játra – trávicí systém zahrnuje mnoho orgánů, u kterých může kdykoli nastat nějaký problém. „Kromě specifických projevů, které mohou nastat, a s kterými člověk neotálí a vyhledá ihned lékaře, existují i mírnější příznaky. Ty ne všichni včas rozpoznají, anebo jim nepřikládají takový význam, jaký by měli, a případné zdravotní problémy se tak postupně zhoršují,“ říká Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Dopřejte si dostatek pohybu, spánku a konzumujte střídmě
Každý závěr roku je často spojen s konzumací svátečních jídel, která jsou tučnější a těžší na trávení. Pokud špatné stravování spojíme ještě s konzumací alkoholu, nižší pohybovou aktivitou a nedostatkem spánku, zvyšujeme riziko výskytu zažívacích obtíží. „Za sebe mohu jen doporučit, aby i během vánočních svátků každý konzumoval střídmě, sledování televize pravidelně střídal s pohybovou aktivotou a dopřál si kvalitní spánek. To jediné vám zaručí, že se vyhnete zažívacím obtížím. Občasná procházka s rodinou na čerstvém vzduchu, pestrá strava a místo alkoholu dobrý šálek čaje či kávy nikomu neublíží,“ říká Lánová.

Vybavte si domácí lékárničku
Pro případ, že se přece jen dopustíte nějaké dietní chyby, je vhodné mít při ruce základní léčiva. „V domácí lékárničce by nemělo chybět živočišné uhlí na zastavení průjmu, probiotika na obnovu střevní mikrobioty, antacida, která zneutralizují žaludeční kyseliny při pálení žáhy a trávicí enzymy na problémy s trávením,“ doporučuje Ivana Lánová. Rozhodně se ale doporučuje různé léky nekombinovat a jejich užívání konzultovat s lékárníkem, který poradí třeba i po telefonu.

Co dělat, když…
V případě, že se objeví některý ze zažívacích problémů, je dobré řídit se těmito pokyny:

  1. Průjem – Průjem je časté vyprazdňování řídké stolice. Pokud vás tento problém přepadne, doporučuje se podávat dostatečné množství tekutin (nejlépe lehce oslazený vlažný černý čaj nebo rehydratační roztoky), nasadit střevní dezinficiencia nebo adsorbencia (aktivní uhlí, smektit) a léčbu podpořit probiotiky, která obnovují přirozenou mikrobiotu ve střevě.
  2. Nadýmání a plynatost – Některá jídla umí pěkně zavařit tím, že způsobí nafouklé a bolavé břicho a křeče. Plyny v žaludku vznikají přirozeně a denně jich vyprodukujeme až půl litru. Jejich množství zvyšuje např. konzumace některých jídel (zejména zeleniny), věk, hormonální nerovnováha, stres a spěch při jídle. Proto se doporučuje mít na jídlo dostatek času, jíst pomalu, jídlo pořádně rozkousat, nehltat, zapít. Pokud vás přepadne nadýmání, můžete sáhnout po přípravcích se simetikonem.
  3. Problémy s trávením – O těchto problémech hovoříme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomoci nám mohou trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Ty se doporučují užívat během jídla nebo těsně po něm.
  4. Pálení žáhy – Jedná se o nepříjemný pocit, kdy se nám žaludeční šťávy vrátí do jícnu a podráždí ho. Lehké pálení žáhy cítíme obvykle v momentě, když si lehneme ihned po jídle, nebo když něco děláme v předklonu. Dá se říct, že na pálení žáhy pomáhá střídmější strava. Jezte pravidelně, v menších dávkách. Poslední jídlo večer byste měli sníst 4 hodiny před ulehnutím. Vyřaďte potraviny a pochutiny, které ovlivňují funkci dolního jícnového svěrače (kolové nápoje, čokoláda, káva, čaj, alkohol, citrusové plody) nebo zpomalují vyprazdňování žaludku (tučná jídla). Osvědčenou první pomocí jsou antacida, která působí přímo v jícnu a žaludku tím, že neutralizují nadbytečnou kyselinu. Mají rychlý, avšak krátkodobý účinek. Pokud se u vás pálení žáhy objevuje pravidelně, nepodceňujte to a raději navštivte svého lékaře.
  5. Zácpa – Každý má své vnitřní pochody nastavené trochu jinak, a proto se zácpa definuje velmi obtížně. Nejde jen o nízkou frekvenci vyprazdňování, ale o celý soubor příznaků. Za zácpu považujeme i vyprazdňování, které je namáhavé nebo nedostatečné. Léčba zácpy spočívá v nácviku defekačního reflexu a režimových opatřeních. Další možností jsou projímavé léky. Některé se podávají dlouhodobě, jiné jsou určeny pouze ke krátkodobému podávání. O jejich vhodnosti se poraďte se svým lékařem.

Zdroj a foto: Benu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.