Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábějí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

Základem těsta jsou podobně jako u závinu nastrouhaná jablka, která se pak mísí s ostatními ingrediencemi. Domácí kuchyňský robot Sencor STM 6377CH se (nejen) v tomto případě stane vaším nejlepším pomocníkem a parťákem. Díky metle se stěrkou perfektně spojí všechny suroviny, aniž pak na dně najdete nepromíchané části.

Kromě klasických nástavců (hnětací hák, míchací metla a šlehací balónová metla) má i další příslušenství. Mezi nimi i struhadlo (hrubé, jemné a velmi jemné), se kterým vám příprava jablečného perníku nezabere déle než pár minut. Dezert k odpolední kávě budete mít hotový raz dva.

Robot však jistě oceníte i při dalších příležitostech. Tento krasavec v barvě champagne nebo tmavě šedé umí také nakrájet zeleninu na tenké plátky a ozdobné vlnky, umlít maso a nasekat či rozmixovat potřebné suroviny. Práci – a hlavně ruce – vám tak bude šetřit celý rok, nejen když dozrají jablka.

Jablečný perník
Suroviny:
200 g jablek (nahrubo nastrouhaných a zbavených vody)
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
250 ml mléka
150 ml oleje
2 lžíce kakaa
kypřicí prášek do perníku
2 vejce
máslo na vymazání

Postup:
Troubu předehřejeme na 175 °C. Pekáček o rozměru 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé mouky. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Poté z nich vymačkáme co nejvíce vody. Ve větší míse smícháme obě mouky, cukr, mléko, olej, kakao, kypřicí prášek do perníku a obě vejce. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká směs. Přidáme jablka a opět promícháme. Takto připravené těsto nalijeme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme zhruba 45 minut. Zda je perník hotový, zkontrolujeme špejlí. Perník před podáváním můžete ještě ozdobit polevou. Buď klasickou citrónovou, nebo jej pomažte marmeládou a polijte rozpuštěnou čokoládou.

Zdroj a foto: Sencor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.