Grilovaný sýr: Jak vybrat ten správný?

Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Alespoň tedy v případě sýrů. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.

Balkán a oblast Středního Východu jsou místem, odkud se vzal úplně původní sýr určený k tepelné úpravě na ohni– halloumi. Důvodem byl nedostatek potravin, konkrétněji masa, který místní obyvatelstvo přiměl k tomu, aby vyzkoušeli i něco nového. A tak se zrodil grilovaný sýr, jak ho známe dodnes. Čím dál větší popularitě se těší zvlášť v letním období, kdy se připravuje na různé způsoby. Mějte však na paměti, že základem receptu je výběr kvalitního produktu.

Z jakých druhů vybírat?

Na gril se obecně hodí sýry s pevnější strukturou, takže na čerstvé a tavené sýry raději zapomeňte. Skončily by roztavené na uhlících. Raději sáhněte po tradičním hermelínu nebo kozím sýru.

Náš tip: Halloumi a oštěpek

Nechcete-li se upínat k tradičním sýrům, vyzkoušejte řecký sýr typu halloumi. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, v našich podmínkách ale najdete často i kravské alternativy, a díky jeho pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho nemusíte balit do alobalu. Překvapí vás svou lahodnou chutí. Nejlépe si ho vychutnáte jako praví Řekové – po ugrilování ho pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou a okořeňte bílým pepřem.

Netradiční grilovaná pochoutka pochází ze Slovenska a vyrábí se z ovčího mléka, kdy se po odstátí namáčí ve slané vodě. Na rozdíl od halloumi ho ale doporučujeme grilovat na alobalovém tácku. Jeho chuť není třeba nikterak dochucovat. Pakliže vyberete zauzený oštěpek, nijak ho neupravujte, jeho lahodná příchuť by se dalším kořením ztratila.

Podpořte místní zemědělce

Chutný sýr je základem úspěchu, a proto se vyplatí zaměřit se na kvalitu, kterou nabízejí produkty z ekologického zemědělství. Farmy zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy, ovce i krávy tráví většinu času ve výběhu a na pastvě, žijí tak téměř v přirozeném prostředí. Odměnou jsou pak lahodné výrobky s řadou benefitů pro spotřebitele.

Nabídka kozích a ovčích mléčných výrobků se navíc neustále rozšiřuje. Mléčné výrobky v bio kvalitě seženete na mnoha ekofarmách, které je často nabízí i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Nejbližší ekofarmu se zpracováním mléčné produkce můžete jednoduše vyhledat na stránkách s interaktivní mapou kamprobio.cz a lovime.bio. Další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz.  Uvidíte, že i ve vašem kraji jsou farmy nabízející mléčné výrobky z ekologické produkce. Kromě kvalitních potravin tak získáte i dobrý pocit, že podpoříte lokální farmáře a potažmo místní ekonomiku.

Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami
Suroviny:
300 g bio sýru (např. halloumi)
extra panenský olivový olej v biokvalitě
sůl a čerstvě mletý pepř v biokvalitě
bio bylinky – bazalku a mátu
bio citrón

Postup:
Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran. Grilujte jej maximálně dvě minuty, a to z každé strany. Na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citrónu k pokapání. Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.