Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníJídlo a pití

Rozpal to, šéfe!: Topinka pro fajnšmekry, mléčné sele nebo čajové koláčky. Pro jaké dobroty připraví šéf gril tentokrát?

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 18. května ve 22.55 na Primě.

Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

Ukážeme si, jak připravit v grilu mléčné sele. Na co si dát pozor a jak pomocí jednoduchých ingrediencí vykouzlit jedinečný pokrm. Podle Španělů by se mělo dát mléčné sele krájet talířem, pokud je správně upravené. To Zdeněk sice zkoušet nebude, maso od kosti ale půjde skvěle. A taky se dozvíte, proč mají selata připravená pro tepelnou úpravu botky, náušnice a náhubek.

Kdo by si na takovou záležitost netroufal, může si připravit fajnovou topinku se slaninou, modrým sýrem a hruškou. Jak šéf vysvětlí: „Je jedno, který sýr zvolíte, jen by měl být trochu do modra. Takže klidně niva, brie, cokoli najdete v lednici. Výsledek bude vždy stejně úžasný.“

Pokud se stravujete zdravě, zkuste vsadit na proteinovou bombu. Uzeného lososa s míchanými vajíčky. Podle šéfa je losos rybou k této úpravě vhodný. „Je natolik tučný, že se nevysuší, takže za mě skvělá volba. Ryba, které má šťávu, jen je důležité nenechat ji na grilovacím prkénku moc dlouho.“

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát společně vykouzlí lahodné čajové koláčky plněné povidly. Z kynutého těsta. A Iveta využije Zdeňkových nejen topičských schopností, bude také pověřen hnětením těsta a připraví posypku. Jak tohle zvládne, to se teprve uvidí. A jeho rada, aby si Iveta přehodila hnětačku z levé ruky do pravé, pokud chce zvýšit výkon, také vejde do dějin.

Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.

Selátko
Suroviny:
mléčné selátko
sůl
pepř
brambory
kmín
sůl

Postup:
Rozřízněte sele podél celé hrudní části. Konce nohou, uši a rypák obalte alobalem, aby se během pečení nespálily. Do velkého pekáče dejte tři kusy čistého dřeva a zalejte je vodou. Položte sele hřbetem do vody. Během pečení kůže natáhne vodu a krásně změkne. Hrudní část selátka hodně osolte a trochu opepřete. Vložte pekáč na gril rozpálený na 180 °C a nechte zapéct. Mezitím nakrájejte brambory i se šlupkou a posypte je kmínem a solí. Po 40 minutách dejte sele stranou, vyndejte z pekáče dřevo a nasypte do něj ochucené brambory. Vraťte na pekáč sele hřbetem nahoru a nechte dopéct opět asi 40 – 45 minut. Z hotového selátka sundejte alobaly a můžete porcovat.

Povidlové koláčky
Suroviny:
těsto
500g hladké mouky
29g droždí
80g cukru krupice
80g másla
citrónová kůra
muškátový oříšek
špetka soli
2 žloutky
375g vlažného mléka
drobenka
80g másla
200g polohrubé mouky
80g cukru krupice
1 ks vejce na potření
moučkový cukr

Postup:
Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetku muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta. Vypracujte, a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho vykynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout. Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Zdroj a foto: FTV Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *