Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Během pandemie nejvíce podražily dálkové lety, cesty do sousedních zemí naopak zaznamenaly největší cenový propad

Ankara, Marsa Alam, Mexico City, Dubaj, Malé – všechny tyto destinace zůstaly mezi cestovali populární i v roce 2021, tedy během druhého „pandemického roku“. Kromě oblíbenosti pojí tato města několik dalších společných ukazatelů, včetně přístupu k moři, otevřených hranic pro turisty, zatímco jiná oblíbená místa zůstala uzavřená před světem, a status bezpečné dovolenkové destinace. Podle dat společnosti Kiwi.com došlo v rámci cest do těchto měst k výraznému nárůstu cen letenek z Česka, a to ve srovnání letošního roku s rokem 2019. Největší pokles cen byl naopak zaznamenán u letů do sousedních zemí, jako je Slovensko a Polsko.

Ceny letenek z Prahy do Ankary vzrostly o více než 300 %, následují lety do Marsa Alam, které vzrostly o 160 %, do Mexico City o 68 %, do Dubaje o 36 % a do Malé o 12 %.

„Zdražení letenek pravděpodobně souvisí s výrazným snížením kapacit leteckých společností, ke kterému se některé uchýlily v důsledku pandemie. V případě nízkonákladových společností a letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti došlo k pozastavení některých přímých linek bez alternativních spojů, což se může projevit v podobě dramatického nárůstu cen. Pozitivní naopak zůstává, že někteří nízkonákladoví přepravci naopak navýšili kapacity v rámci evropských letů, aby uspokojili poptávku cestujících, tím naopak došlo k výraznému propadu cen letenek do mnoha evropských destinací,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com.

Největší cenový propad byl zaznamenán u letů do sousedních zemí a do Velké Británie
Největší propad cen letenek v letošním roce v porovnání s rokem 2019 nastal u letů z České republiky na Slovensko. Například ceny letenek z Prahy do Košic se propadly o 74 %. Lety do sousedního Polska také zlevnily, z Prahy do Varšavy došlo k cenovému poklesu o 86 % a z Prahy do Krakova o 71 %.

Mezi nejoblíbenější destinace českých cestovatelů patří dlouhodobě i Velká Británie, která patřila k nejnavštěvovanějším místům Čechů v roce 2019 i 2020. I přes tuto oblíbenost se také ceny letenek do této oblasti výrazným způsobem propadly, zejména na trase Praha – Edinburgh (79 %), Praha – Londýn (70 %) a Brno – Londýn (70 %).

„Londýn zůstává pro Čechy oblíbenou destinací s velkým počtem provozovaných letů z několika českých letišť. Nicméně v důsledku pandemie a přísných podmínek vstupu do země došlo k výraznému poklesu poptávky, což se pochopitelně odráží také na vývoji cen letenek do tohoto města,“ dodává Dočkalová.

I přestože se může zdát, že si cestovatelé stihli během pandemie ušetřit něco navíc pro své budoucí cesty, výzkum* Kiwi.com ukázal, že většina českých cestovatelů (67 %) si nic extra na cestování nenašetřila a jejich rozpočet na letošní dovolenou zůstává stejný jako v letech před vypuknutím pandemie. Čtvrtina má na útratu dokonce méně peněz než obvykle a desetina může utratit naopak více. Pro ty, kteří hledají výhodné lety, představuje Kiwi.com speciální službu „Nabídky“, v rámci které společnost provádí přes dvě miliardy cenových kontrol denně, díky tomu mohou cestovatelé nalézt ty nejvýhodnější nabídky.

*Výzkum Kiwi.com byl uskutečněn ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK v květnu 2021.

Zdroj: Kiwi.com, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *