Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZe života

Solární asociace vzdělává žáky i širokou veřejnost. Dny otevřených dveří slunečních elektráren měly letos rekordní návštěvnost

Workshopy pro žáky základních a středních škol, edukační videa, ale i Dny otevřených dveří slunečních elektráren pro širokou veřejnost. Největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice v Česku, Solární asociace, se už několik let zasazuje o propagaci konceptu udržitelnosti a obnovitelných zdrojů energie. V letošním roce připravila hned několik projektů, do kterých se mohli zapojit žáci i široká veřejnost.

Společenská odpovědnost se dnes stává součástí cílů a vizí mnoha firem a sdružení. Jinak tomu není u Solární asociace, která se vedle své profesní oblasti zaměřuje i na rozšiřování povědomí o obnovitelných zdrojích energie a konkrétně fotovoltaice jak u studentů, tak široké veřejnosti.

„Šíření dobré myšlenky o udržitelném rozvoji a nejnovějších znalostí o solární energii a akumulaci. To jsou už od počátku naší asociace cíle, které se snažíme naplňovat. Chceme ukázat lidem, jaké výhody a možnosti tento nevyčerpatelný zdroj energie přináší, a proč právě fotovoltaika je naše budoucnost,” říká Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace.

Poznej energii Slunce
Solární asociace v letošním roce odstartovala hned několik projektů, do kterých zapojila hlavně studenty ze základních a středních škol. Jedním z nich je série kreativních workshopů s názvem Poznej energii Slunce. Ty mají za cíl teoreticky i prakticky představit fungování solární energie, a studenti si tak mohou sestavit vlastní elektrický obvod se solárním panelem.

V rámci projektu Poznej energii Slunce Solární asociace připravuje také edukační videa, která se zaměřují na základní a střední školy. Cílem těchto videí je ukázat základní principy, jak energii ze slunce vyrábět, jak na recyklaci solárních panelů a skladování energie. Videa jsou v e-learningové podobě dostupné na Youtube kanálu Solární asociace.

Dalším z edukačních projektů pod záštitou Solární asociace jsou workshopy pořádané na pražské ČVUT, Fakultě elektrotechnické. Zájemci ze strany školských zařízení mohou nahlédnout do strojovny a zkušebny blesků v laboratořích elektrotechnické fakulty. Tohoto workshopu se zúčastnili například žáci osmých tříd ze Základní školy a mateřské školy Rájec-Jestřebí. „Podobné edukační aktivity a metody jako výuková videa, semináře nebo experimenty často využíváme. Spolupracujeme v tomto ohledu s mnoha organizacemi, které dětem nabízí i mimoškolní aktivity. Workshop Solární asociace byl zajímavý z pohledu fyzikálního tématu energie a zároveň byl i pobídkou k tomu, jak využít fotovoltaiku i přímo u nás ve škole. Exkurze na Elektrotechnické fakultě ČVUT byla navíc pro žáky motivací k budoucímu studiu a povolání,” uvedla učitelka Alena Svobodová ze Základní školy a mateřské školy Rájec-Jestřebí.  

Dny otevřených dveří ve slunečních elektrárnách slavily úspěch
Kromě jednorázových exkurzí, které probíhají po celý rok, Solární asociace již pátým rokem uspořádala v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Navštívit více než dvě desítky solárních projektů po celém Česku mohli letos studenti i široká veřejnost ve dnech 20.–26. září.

Zájemci tak mohli nahlédnout na místa jinak nepřístupná veřejnosti, a to od rozsáhlých solárních komplexů až po rodinné domy. K vidění byla například jedna z největších solárních elektráren ve střední, jižní a východní Evropě FVE Vepřek v Nové Vsi na Mělnicku o 13 blocích s výkonem 35 MW, dále FVE Bežerovice společnosti ČEZ, která ročně zásobuje elektřinou v jižních Čechách více než 700 domácností, nebo velkokapacitní úložiště energie v Prakšicích blízko Uherského Hradiště.

Z menších domácích objektů pak mohli lidé navštívit mj. ostrovní (soběstačné) Větrné kolo nad Chocní, rodinný dům FVE Ostrava–Plesná s vlastní nabíjecí stanicí pro elektromobily nebo rodinnou biofarmu Pěnčín u Jablonce nad Nisou, která je pomocí střešních solárních panelů energeticky zásobována.

Zájem o zapojení a prohlídku elektráren byl letos ze strany škol a žáků rekordní. „Letos se Dnů otevřených dveří slunečních elektráren zúčastnilo na padesát škol. Vedle zájemců z řad veřejnosti se jednalo zhruba o dva tisíce studentů. Nejen zájem ze strany škol o solární energetiku postupně roste, do budoucna bychom se i proto chtěli podílet na výuce a spolupráci se školami v ještě větší míře,” říká manažerka projektu Dny otevřených dveří slunečních elektráren Petra Písková.

Výuka i reálná pomoc lidem
Vedle výukové činnosti a zapojování se do vzdělávání pomáhá Solární asociace lidem i v praktických činnostech. Například po tornádu, které se jižní Moravou prohnalo koncem června letošního roku, pomáhala Solární asociace majitelům fotovoltaik s následky.

Více informací o aktivitách Solární asociace lze nalézt v publikované výroční zprávě k deseti letům její činnosti.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *