Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Prohřejte se na svatého Martina báječným slavnostním menu

Studený a sychravý listopad nemusí být jen ve znamení pochmurného počasí. Najděte si v něm i něco pozitivního. Oslavy svatého Martina, které připadají na 11. listopadu, budou skvělou volbou. Ať už však přijede na bílém koni nebo ne, nenechte nic náhodě a připravte pro celou rodinu výjimečnou večeři, která potěší prázdná bříška, ale také báječně zahřeje. Pusťte se do svatomartinského menu, poradíme, co na stole nesmí chybět!

Takzvané „martinské posvícení“ je chvíle, kdy se jako při každé velké oslavě prohýbají stoly pod vynikajícím jídlem a skvělým pitím v podobě lehkého mladého vína. Dále nesmí chybět pořádný hutný a sytý vývar z masa a kostí známý jako kaldoun. Jako hlavní chod se nejčastěji podává pečená husa se zelím a knedlíkem. Pokud však husa nepatří mezi vaše oblíbená masa, vsadit můžete klidně na kachnu či kuře. Výběr bílého, červeného, kysaného či hlávkového nebo dokonce kedlubnového zelí je také čistě na vás. Stejně tak se nemusíte striktně držet houskových knedlíků, připravit můžete karlovarské nebo třeba oblíbené staročeské lokše. Chybět nesmí ale ani sladká tečka. Zvolit můžete svatomartinské koláče, lívance nebo například svatomartinské podkovy z kynutého těsta.

Ať už se rozhodnete nachystat jakýkoli recept, dejte si záležet na výběru kvalitních surovin, ideálně vždy volte kvalitu bio. Ty najdete u ekologických zemědělců, ale i v supermarketu, kde biopotraviny spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Více informací pak najdete na stránkách myjsmebio.cz. Jestli se chystáte vyrazit na nákup přímo na ekofarmu, nechte si poradit na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio, kde snadno najdete producenty ve svém okolí.

TIP: Husu v bio kvalitě, ale i další druhy masa, seženete například na ekologického farmě Střítežské Fojtství ve Stříteži nad Bečvou.

Hřejivý kachní kaldoun
Suroviny:
1 bio kachní stehno
250 g bio kachních drobů a kostí
3 bio mrkve
1 bio petržel
½ bio celeru
3 stroužky bio česneku
1 bio cibule
bio nové koření, bio bobkový list, sůl a bio pepř
1 lžíce bio másla
1 lžíce bio hladké mouky
široké nudle
mražená zelenina (hrášek, květák apod.)

Postup:
Ze stehna, drobů, kostí, mrkve, petržele, celeru, cibule, česneku a koření připravíme vývar, který necháme táhnout alespoň 3 hodiny a postupně z něj sbíráme tmavou pěnu. V dalším hrnci si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, kterou zalijeme scezeným vývarem. Přidáme nakrájené maso, zeleninu na kostičky i mraženou zeleninu. Polévku podáváme s uvařenými širokými nudlemi, masem a zeleninou pěkně horkou.

Svatomartinská husa na pomerančích
Suroviny:
1 bio husa
3 bio pomeranče
2 bio mrkve
½ bio celeru
1 bio cibule
2 stroužky bio česneku
čerstvé bio bylinky (ideálně tymián)
2 lžičky bio cukru
0,5 l bio vývaru
sůl a bio pepř

Postup:
Omytou a očištěnou husu si nasolíme a opepříme. Do husy vložíme očištěnou zeleninu, 1 nakrájený pomeranč a bylinky. Podlijeme vývarem a dozlatova pečeme cca hodinu na 200 stupňů. Mezitím si s cukrem krátce povaříme zbylé rozkrájené pomeranče. Hotovou šťávou přelijeme husu a dále pečeme zhruba 2,5 hodiny již na 180 stupňů. Postupně z pekáčku odebíráme vypečené sádlo a dle potřeby přiléváme vývar. Hotovou husu ozdobíme zeleninou, bylinkami, pomerančem a na proužky nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podáváme se zelím a knedlíky. 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *