Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportZdraví

Gravid jóga ulehčí v těhotenství i po porodu

Radostná novinka, že se rozroste vaše rodina o dalšího člena, neznamená, že se musíte vzdát aktivního života. Těhotenství není nemoc, a pokud je vše v pořádku a maminka se cítí dobře, je naopak pohyb ve zdravé míře a ideálně uzpůsobený velmi vhodný. Pomoci může i jóga.

Gravid jóga neboli těhotenská jóga, vychází z hathajógy a je zaměřena na harmonizaci celého těla, je tak přímo upravena pro prenatální období těhotné ženy. „Tento typ cvičení je vhodný od 13., 14. týdne těhotenství až do porodu. Všeobecně platí, že první týdny těhotenství by měl být klid, nicméně vždy je třeba mít na paměti zdravotní stav nastávající maminky,“ potvrzuje lektorka jógy Marie Zimáková.

Gravid jóga napomáhá zlepšit rozsahy, tělo se stane ohebnější, snižuje problémy s ranní nevolností, pozitivně ovlivňuje trávení, krevní tlak a snižuje otoky dolních končetin. Praktikování gravid jógy podporuje miminko, jeho prostor v děloze a růst placenty, zvyšuje pružnost a sílu svalů, zlepšuje funkci plic, srdce a krevního oběhu a hlavně snižuje bolesti bederní páteře a celkově bolesti zad. Jóga je také blahodárná pro naši psychiku. Pro nastávající maminky působí protistresově a celkově je lépe připraví k porodu.

I po porodu může jóga dobrým způsobem dopomoci ženě k zvládnutí nové situace. Už v období šestinedělí je možné provádět speciální sestavu velmi jemných cviků na podporu návratu orgánů na své místo, spojení těla s myslí i duší maminky s dítětem. Samozřejmě je trochu odlišná situace v případě porodu císařským řezem. Tam se doporučuje naprostý klid až 12 týdnů po porodu.

Pozitivní účinky jógy po porodu popisuje Marie Zimáková: „Jedná se posílení pánevního dna, relaxace (proti poporodním depresím), zlepšení laktace, pozitivní účinek na dělohu, ostatní vnitřní orgány, nápomoc s diastázou a mnoho dalšího.“

Ať už v případě gravid jógy či poporodní jógy hledejte jógové studio s lekcemi uzpůsobenými tomuto období ženy. Jóga může být úžasný průvodce a pomocník obdobím těhotenství, nicméně ženy musí být v této fázi opatrné. Pokud se vám motá hlava, cítíte únavu, je to kvůli nižšímu krevnímu tlaku, který je v těhotenství běžný. Při cvičení raději vynechejte pozice ve stoje a předklonové pozice.

 Marie Zimáková
Certifikovaná lektorka jógy a majitelka nového jógového studia Body Positive Yoga (Dlouhá 22, Praha 1). Po 10 letech kariéry advokátky se rozhodla změnit životní směr a vybudovala jógové studio na základě vlastního konceptu Body Positive Yoga. Nabízí individuální a skupinové lekce jógy a meditace, smyslem jsou malé skupiny do 6 osob, založeny na šetrném a laskavém přístupu ke svému tělu. Kurzy jógy absolvovala mimo jiné na Bali a v Řecku. Pořádá také jógové pobyty v tuzemsku i zahraničí.

Zdroj a foto: https://bodypositiveyoga.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *