Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Řízek usmažený na ghí je opravdová lahůdka

Před Vánoci začíná být téma řízků velmi aktuální. Kdo nemá rád ryby, pro toho je do zlatova osmažený řízek k tradičnímu bramborovému salátu jasnou volbou. Aby se opravdu povedl, je třeba dodržet pár zásad. Například nepodcenit naklepání a smažit na správném tuku. Sázkou na jistotu je přepuštěné máslo, tedy ghí.

„Chcete-li mít opravdu výborný smažený vepřový řízek, připravte ho jako pravý „vídeňák“, tedy telecí řízek, který se připravuje zásadně na přepuštěném másle. Můžete ho samozřejmě smažit i na některém rafinovaném oleji (slunečnicovém, palmovém, řepkovém nebo kokosovém), ale nikdy nebude mít tu lahodnou oříškovou chuť a vůni, které mu dodá právě ghí – jak se také říká čistému přepuštěnému máslu. Naopak by bylo chybou smažit maso na olivovém oleji lisovaném za studena. Ten je skvělý do salátů, ale ke smažení se vůbec nehodí. Má totiž nízký kouřový bod (okolo 190 °C), proto se velmi rychle přepaluje. Naopak výhodou ghí je vysoký kouřový bod 250 °C, proto se nepřepaluje ani při skutečně vysokých teplotách a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků (například běžné máslo má kouřový bod 170 °C),“ vysvětluje Andrea Zpěváková a upozorňuje ještě na další důležité vlastnosti ghí. „Na jídlech připravovaných na přepuštěném másle si pochutnají i lidé, kteří jinak běžné máslo nemůžou, protože ghí neobsahuje ani kasein, ani laktózu. Zároveň zlepšuje trávení a obsahuje vitamíny A, D, E a K.“

Není divu, že například ajurvéda (jeden z nejstarších léčebných systémů na světě) považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.

Recept na lahodný smažený řízek
Suroviny (na 4 vepřové řízky):
8 lžic hladké mouky
3 středně velká vejce
15 lžic strouhanky
Ghí od Českého ghíčka

Postup:
Do hlubokých talířů si připravíme klasický trojobal – mouku, vejce a strouhanku. V menší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu ghí. Řízek vkládáme do rozpáleného ghí a potom příkon zmírníme na polovinu. Hotový řízek má krásně nazlátlou barvu. Dbáme na to, aby se vytvořená kůrka na řízku neporušila, jen tak zůstane šťavnatý. Po osmažení položíme řízek krátce na papírovou utěrku.

5 tipů od Andrey Zpěvákové Dostálové:

  1. Maso musíme před obalováním osušit utěrkou a řádně naklepat, jinak by na něm trojobal nedržel.
  2. K vejci nikdy nepřidáváme vodu nebo mléko, zato ho pečlivě rozšleháme.
  3. Vyplatí se vyrobit si strouhanku z čerstvého toustového chleba, aby byla vláčná, a ne tvrdá a přesušená.
  4. Řízky vkládáme do rozpáleného ghí, ale po chvilce příkon zmírníme na polovinu.
  5. Po osmažení ponecháme řízky jen krátce na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný tuk. Pokud by na ní zůstaly déle, křupavá kůrka by se rozmočila.
Proč je ghí superpotravina?
Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získává velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži vydrží minimálně 12 měsíců. Ghí můžeme použít všude tam, kde bychom volili jakýkoliv jiný tuk. Vylepší polévku i omáčku, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení i smažení nahradí všechny margaríny i máslo.Ghí od Českého Ghíčka koupíte na www.ceskeghicko.cz (např. Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč), různě ochucená ghí (220 ml za 155 Kč).

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *