Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Skvělá zahřívací polévka z dýně a červené čočky

Potřebujete uvařit oběd, který je rychlý a zahřeje? Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně a červené čočky! Je tak vydatná, že uspokojí i ty největší nenasyty. A nebudete se po ní přitom cítit těžce…

Dýně je už k dostání celoročně, takže si z ní můžeme kdykoli připravit spoustu chutných jídel. Mezi nejoblíbenější patří určitě dýňová polévka, která má mnoho podob.

„Mezi mé favority patří polévka, v níž se dýně kombinuje s červenou čočkou a zázvorem.  Dříve jsem dýni a další zeleninu nejprve opékala na klasickém ghí, ale od té doby, co jsme objevili ghíčko s kurkumou a pepřem, sáhnu vždy po něm. Tahle kombinace přepuštěného másla a koření dá totiž polévce jedinečnou chuť, a navíc i neodolatelnou vůni,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, která dnes ve Vysokém Mýtě vyrábí 6 tun přepuštěného másla měsíčně, a zájem o něj stále stoupá – nejen u nás, ale i v zahraničí.

A není se, čemu divit, ghí má totiž opravdu mnoho výjimečných vlastností, jimiž se liší od běžně používaných tuků. Ideálně poslouží při vaření, pečení, ale i smažení. Jeho velkou výhodou je vysoký kouřový bod – až 250 ℃, který zaručí, že se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a nevznikají tak nestravitelné toxické látky. Navíc neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy.

Polévka z dýně a červené čočky
Suroviny:
1/4 dýně
1/2 hrnku červené čočky
2 mrkve
1 batát
1 středně velká cibule
kousek zázvoru (asi 3 cm)
2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem
sůl
drcený kmín
koriandr
1 hrst sekané hladkolisté petržele

Postup:
Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme najemno. V hrnci rozehřejeme ghíčko a přidáme nejprve zázvor, kmín a koriandr, aby se koření mohlo hezky rozvonět. Pak vsypeme všechnu další pokrájenou zeleninu a krátce opečeme, aby se tuk, zelenina a koření vzájemně propojily. Následně vsypeme čočku a vše v hrnci zalijeme 1,5 litrem vody a osolíme (případně použijeme zeleninový vývar). Polévku povaříme asi 20 minut a po této době ji rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové:
Polévku podávejte s nasucho opečenými dýňovými a slunečnicovými semínky a lžičkou dýňového oleje. Hodí se posypat sekanou petrželkou.

Ghíčko pro každou příležitost
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. A výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty sladkých pomazánek. Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka – mezi nimi i Ghí s kurkumou a pepřem – (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml nyní za 199 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám to všechno vydrží celý rok!

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *