Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZvířata

Několik psů v jednom a kousanec na zadku. Channing Tatum o natáčení filmu Pes

Obsadit film je vždy těžký úkol, ale jak probíhá konkurz, když v jedné z hlavních rolí vystupuje čtyřnohý kamarád? U filmu Pes to znamenalo pracovat se třemi psy najednou: Brittou, Zuzou a Lanou. Každá z nich vynikala nějakou vlastností, kterou filmaři toužili na plátně využít. „Potřebovali jsme v podstatě takový psí švýcarák, několik psů v jednom,“ říká Tatum.

Dva ze tří psích protagonistů byli přivezeni z Evropy a absolvovali zhruba roční výcvik. Tvůrci se soustředili na to, aby psy zabírali jinak, než je ve filmech se zvířaty obvyklé, aby se hlavní postava Lulu stala skutečnou hrdinkou příběhu. „V psích filmech se zvíře většinou objevuje skrze vložený záběr a reaguje na cvičitele mimo obraz,“ vysvětluje režisér Carolin. „Ale my jsme chtěli zařadit co nejvíce širokých záběrů, ve kterých pes reaguje přímo na Channinga a může s ním komunikovat komplexnějším způsobem. Channing proto se psy strávil celé měsíce, což nám umožnilo docílit míry autentičnosti, kterou většina filmů se zvířaty nemá.

O filmu:
Jedno nevychované zvíře . . . a pes
Road movie, komedie a film plný dojetí pro všechny milovníky psů v jednom. Channing Tatum se ve filmu Pes vydá na cestu podél pobřeží Tichého oceánu s jediným společníkem, se psem, kterého veze na pohřeb jeho bývalého pána. On i čtyřnohý pasažér jsou ale svérázní a tvrdohlaví a rozhodně to není láska na první pohled. Navíc není úplně jasné, kdo tu má vlastně za ušima a kdo poslouchá koho. Pro oba je ale společná cesta nakonec důležitější, než se zdálo.

Mariňák Briggs ve výslužbě dostane úkol, který se ukáže být možná tím nejsložitějším v celé jeho kariéře. Má dopravit psí fenku jménem Lulu, na pohřeb jejího bývalého pána. Vyrážejí společně na cestu autem podél pobřeží Tichého oceánu, aby se do jednoho týdne dostali na místo určení. Namachrovaný lehkovážný frajer a svéhlavá psí dáma jsou ale poměrně neslučitelní, pes Lulu je k tomu často o krok napřed. Umí zdemolovat auto, zničit nadějné rande a taky umí utéct. V sérii průšvihů se z nich ale začíná stávat tým. Briggs postupně zjišťuje, co všechno Lulu už v životě prožila a co má ráda, Lulu si uvědomí, že by z něj přecijen mohl být solidně vychovaný a vycvičený člověk. Jenže k tomu všemu je potřeba dorazit včas!

Nebývale osobní a emotivní je snímek Pes pro hlavní hvězdu Channinga Tatuma. Film totiž přímo inspirovala jeho podobná cesta, kdy vzal svého umírajícího psa na několikadenní výlet autem do neznáma, aby si spolu naposledy užili. Právě na počest Tatumova životního přítele nese pes ve filmu jménu Lulu. Druhým podnětem byla Carolinova práce na dokumentu o vojenských psovodech a jejich psech. „Spojení a pouto opravdu tvrdých a drsných vojáků ve skutečné válce s jejich psy je jedinečné a opravdu vhání slzy do očí. Jejich soužití ale zároveň vede k řadě komických situací a je plné zábavných momentů,“ říká režisér Reid Carolin.

ROAD MOVIE
Když se zeptáte Channinga Tatuma o čem Pes je, řekne vám, že je o cestě, na kterou se vydává týpek se psem. Ale to samozřejmě zdaleka není všechno. Film je Tatumovou režisérskou premiérou, snímek spolurežíroval se svým produkčním partnerem Reidem Carolinem, který napsal scénář a spolu s Brettem Rodriguezem příběh rozpracoval. A Tatum v příběhu i hraje. Ale co víc, je to film o tom, jak cesty mají až nadpřirozenou schopnost se pokazit tím nejbláznivějším způsobem, a o tom, že zvířata mohou léčit, i když vztah s nimi není právě bez práce. Popsat film je možná vlastně snadné: vypráví příběh o cestě, na kterou se vydává týpek se psem, a na konci jeden druhého zachrání.

Odvézt psa na určené místo, jak těžké to může být? Docela dost, jak se nakonec ukáže,“ říká Channing Tatum. Žádná výprava autem se neobejde bez peripetií – už jste někdy zvládli dlouhou cestu bez toho, aby se vám něco? To snad ani nejde. Briggs a Lulu se ale na cestě nečekaně sblíží, i díky zážitkům se zlým pěstitelem trávy, vloupání do auta a podvodu v luxusní hotelu (Lulu potřebuje pohodlnou postel, nebo to aspoň říkalo psí médium, které potkali). Netřeba dodávat, že Lulu i Briggs mají na výlet přibalenu spoustu vlastních problémů a emocionální zátěže.

Road movie je náš oblíbený žánr. Hlavně proto, že jsou to filmy plné srdce a humoru. Něco ve vás probouzí a taky vám servírují nové myšlenky, místa a bláznivé postavy,“ říká Tatum.

I PSI MAJÍ SVÉ DNY
Obsadit film je vždy těžký úkol, ale jak probíhá konkurz, když v jedné z hlavních rolí vystupuje čtyřnohý kamarád? U filmu PES to znamenalo pracovat se třemi neuvěřitelnými zvířaty: Brittou, Zuzou a Lanou. Každá z nich vynikala všemi vlastnostmi, které filmaři toužili na platně prozkoumat.

Potřebovali jsme v podstatě takový psí švýcarák, několik psů v jednom,“ říká Tatum.

Psi malinois, jiným názvem belgické ovčáky, mají lidé spojeny především s armádou, tajnými službami nebo NAVY SEALs, americkým námořnictvem, vysvětluje cvičitel zvířat Andrew Simpson, jehož společnost Instinct Animals for Film měla na starosti právě casting psů. „Ve snaze obsadit tyto role jsme viděli asi 150 psů. A věděli jsme, že to není typ filmu, ve kterém belgičtí malinois obvykle hrají. Je hodně postavený na povaze, pes prochází emočně vypjatými okamžiky a také musí být schopný vytvořit si pouto s hlavní postavou,“ vysvětluje Simpson, jenž se proslavil prací se zvířaty u filmů jako Revenant nebo Hra o trůny.

Jsou to krásná a divoká zvířata,“ říká Tatum. „Mám kolem sebe psy celý život. Měli jsme psy na ranči, v domě, měl jsem i dvě menší plemena, ale tihle jsou jiní. V reflexech jsou rychlí jako kočky, ale zatímco kočky většinu dne prospí, tito psi neustále fungují na sto procent.“

Jednou z nejvýjimečnějších stránek filmu je pozornost, s jakou se věnuje psům, a to, jak dobře byli pro práci před kamerou připraveni. Dva ze tří psích protagonistů byli přivezeni z Evropy a absolvovali zhruba roční výcvik. Carolin a Tatum se soustředili na to, aby psy zabírali jinak, než je ve filmech se zvířaty obvyklé, tak aby se Lulu stala skutečnou hrdinkou příběhu.

V psích filmech se zvíře většinou objevuje skrze vložený záběr. Mimo obraz stojí cvičitel, který dává psovi pokyn k tomu, aby se zachoval určitým způsobem, a potom následuje střih a kamera se vrací k ději filmu,“ vysvětluje režisér Carolin. „Ale my jsme chtěli zařadit co nejvíce širokých záběrů, ve kterých má pes reakce už zvládnuté a může s Channingem interagovat komplexnějším způsobem. Naši cvičitelé byli neuvěřitelní. A Channing se psy strávil celé měsíce, což nám umožnilo docílit míry autentičnosti, kterou většina filmů se zvířaty nemá.“

Tatum se v psí společnosti cítil tak přirozeně, že pro něho nakonec bylo těžší předstírat, že k psovi, nebo vlastně psům, žádný vztah nemá. Je v tom určitá ironie, že člověk musí nejdříve se zvířetem navázat vztah, aby následně mohl hrát, že mezi nimi žádné pouto není. A sledovat je při práci byl pro všechny magický zážitek. „Všichni tři psi jsou úžasní, skvělí ve svých rolích, hráli velmi jemně a decentně a bylo to krásné,“ dodává Tatum.

NEJLEPŠÍ PARŤÁCI
Tatum vzpomíná na konkrétní výpravu před několika lety, jednu z mnoha, kterou s Carolinem podnikli. Vyrazili v kamionu uzpůsobeném k jízdě mimo cesty a strávili tři dny brázděním pouště. Když při návratu Tatum projížděl slavným Hollywood Boulevardem, lidé na auto zírali jako na stroj, který musí každou chvíli vybouchnout. „To se prostě po takových cestách stává, že je auto trochu zdemolované. Máte pak pocit, že jste si to opravdu užili,“ vzpomíná.

Auto se na cestě musí vždycky zničit, jinak to není ono,“ dodává herec.

Pes se této myšlenky rozhodně drží. Ale aby měl snímek ten pravý americký nádech, potřebujete nejdříve správné auto. Tatum s Carolinem se rozhodli vyslat na silnice elegantního veterána Ford Bronco z roku 1984. Člověk musí mít před sebou krásně zrestaurovaný kousek, aby chápal Briggsovo zoufalství z toho, že ho Lulu ničí.

„Lulu auto zdemoluje, rozkouše sedačky. A ten vůz je Briggsův miláček, asi rok mu trvalo, než ho opravil, ručně zašil kožené potahy a další věci. Takže to, že k vozu pes nemá žádnou úctu, je pro něho naprostá noční můra. Při té scéně v autě to bylo trochu kdo z koho. A tak při natáčení vzniklo spoustu skvělých momentů, protože na jedné straně máte chlápka, který zbožňuje své milované auto, a na druhé psa, kterému mu je naprosto ukradené, co Briggs chce nebo má rád,“ říká Tatum.

Scén, kdy se Briggs s Lulu dostávají do střetu je ve filmu celá řada, a pozorovat, jak se pes naprosto nezřízeně pouští do krásného veterána, byla velká zábava. A pro psy údaje taky. „Psi malinois hrozně rádi trhají věci a v příběhu je sekvence, kdy Lulu uteče ze své klece a začne ničit vnitřek auta,“ popisuje Simpson. „Při natáčení jsme využili dva psy a je zážitek, když jim, zvířatům, která jsou cvičená k tomu, aby určitým způsobem plnila pokyny, můžete říct: jestli chceš, je to tvoje, klidně ty sedačky rozcupuj.“

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *