Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Příběh brněnské rodiny Tesařů a newyorských Baldizziů zítra představí architektonický festival

ČR (Brno)/USA (New York) – Už zítra, v sobotu 9. dubna, v 18:00 vystoupí Brno a New York ve společném bloku celosvětového on-line festivalu architektury. Open House Brno představí Tesařovu vilu [1], která v Masarykově čtvrti stojí od roku 1937, New York bude prezentovat Baldizzi apartment v sekci Funkcionalizmus v příbězích rodin.

„Augustin Tesař zajistil v době krize ve třicátých letech dodávku velkého množství uhlí z Anglie, čímž pomohl snížit následky výpadků v těžbě. Za svou pomoc dostal od ministra velkou finanční odměnu, díky které mohl koupit tehdy ještě volnou parcelu a dovolit si výstavbu vily,“ přibližuje počátky současné vily historik architektury Michal Kolář z Kulturního centra Josefa Arnolda.

„Můj dědeček Augustin Tesař měl malé auto, Pragu Lady. Na konci války se u dědečka v domě na pár dní ubytovali ustupující němečtí důstojníci. Když odjížděli dál s posouvající se frontou, tak si jejich rodinné auto ‚půjčili‘ a říkali, ať se o něj nebojí, že až se situace obrátí, určitě se vrátí a auto dostanou zpátky. Místo nich ale přišli ruští vojáci, kteří v domě taky chvíli bydleli. I ti nakonec odešli a nechali tu naopak zimní sáňky. Tak jim zbyly sáňky náhradou za Pragovku a sáňkoval jsem na nich ještě i v 50. letech, jak byly poctivě udělané,“ vzpomíná na rodinné události vnuk stavitele Augustina Tesaře pan Jiří Tesař.

Kromě Koláře živě vystoupí i Martin Pešl z brněnského týmu Open House. Společně přiblíží životní příběh Tesařovy rodiny. Letošní on-line festival Open House Worldwide s podtitulem Housing and the People se totiž zaměřuje na bydlení a příběhy rodin, které v cenných stavbách bydlely a bydlí.

Rodinné příběhy jsou spjaty i s The Tenement museum sídlícím v činžovním bytovém domě na newyorském Lower East Side. V muzeu se zachoval původní interiér, díky němuž mohou návštěvníci sdílet příběhy někdejších místních obyvatel. Šlo o přistěhovalce, kteří z různých koutů světa přesídlili do New Yorku, aby tady našli nový život. Prohlídka nabídne vhled do kuchyní i salonů původně italské katolické rodiny Baldizzi, která dům obývala v průběhu velké hospodářské krize a zůstala v domě jako jedna z posledních partají před jeho uzavřením v roce 1935. Dům pak padesát let chátral a v roce 1988 byl otevřen jako muzeum. Baldizzi apartment představí Kathryn Lloyd.

„Velmi nás těší, že Brno a New York vystoupí bok po boku,“ uvádí moderátorka společného brněnsko-newyorského bloku Rowan Wu. Rowan je zároveň dramaturgyní newyorského Open House i jeho doplňkových programů, jež popularizují architekturu.

On-line festival pak slouží jako pomyslný předskokan Open House Brno „naživo“, který organizátoři naplánovali na víkend 28. a 29. května 2022. „Chystáme pro návštěvníky osvědčené lokace i více než dvacet novinek, které postupně odkrýváme na webu www.openhousebrno.cz i facebooku a instagramu. Budeme rádi, když se přihlásí i noví zájemci ochotní pomoci s letošní organizací, kterou každoročně zajišťují výhradně dobrovolníci,“ nabádá veřejnost kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová. Zájemci se mohou ozvat na dobrovolnici@openhousebrno.cz.

Open House Worldwide je síť padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost, které každoročně navštěvují stovky tisíc lidí. Vznikla již v roce 2010.

Zdroj a foto: https://www.bam.brno.cz/objekt/c043-tesarova-vila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *