Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Hodí se jen do lesa a v zimě kloužou? Podívejte se na nejčastější mýty o barefoot botách

Obliba barefootových bot rok od roku stoupá a kromě milovníků alternativního životního stylu je nosí už i „kravaťáci“ nebo elegantní dámy v šatech. Přesto o těchto botách koluje ve společnosti několik mýtů. Například, že se hodí jen do přírody, a vůbec ne do města nebo na sport či že v nich v zimě mrznou nohy. Většina těchto mýtů však není vůbec pravdivá. Které z nich se vyprávějí nejčastěji?

Hodí se jen do lesa
Jako první si cestu k barefoot obuvi našli především vyznavači alternativního způsobu života. Možná proto se pro ni vžila nálepka, že se hodí jen do lesa nebo na trávník. Ve skutečnosti se dá nosit prakticky kdekoli. Je však pravda, že lesní pěšina má měkčí povrch než městská dlažba, takže jsou chodidla vystavena menším nárazům. Při přechodu od normálních bot k těm barefootovým si nohy musejí zvyknout na nové postavení. Například palec je nyní v přirozené pozici a dává větší oporu. Na první barefoot boty je proto lepší si zvykat v přírodě, ale po několika dnech už se nohy obvykle přizpůsobí a nevadí jim ani chůze na dlažbě.

Dají se nosit jen v létě
Že se barefoot boty hodí jen do teplého počasí? To vůbec ne. O barefootových botách se sice říká, že mají tenkou podrážku, ale spíše jde o to, že je ohebná, flexibilní a přizpůsobuje se přirozenému tvaru nohy. „Na trhu už najdeme i zimní barefoot modely, které mají speciální membránu, jsou zateplené merino vlnou, případně mají stélky s hliníkovou fólií, což jsou kritéria, kterým odpovídají ty nejteplejší zimní boty. K pocitu tepla přispívá i to, že chodidla nejsou v barefoot botách vmáčknutá, a proto se dobře prokrvují, takže jen tak neprochladnou,“ vysvětluje Juraj Fehervari, spoluzakladatel společnosti Be Lenka vyrábějící barefoot obuv.

Bolí z nich nohy
Stejně jako nás někdy bolí nohy, když si pořídíme nové boty, může i náhlý přechod k těm barefootovým přivodit dočasné nepohodlí. Chodidla v botách s flexibilní podrážkou začnou správně pracovat a zapojí se svaly a šlachy, které byly dosud málo využívané. Nošení barefoot bot pak nohy dále posiluje a přispívá ke správnému držení těla. „Spolu s cíleným cvičením a lepším vnímáním vlastní chůze to může pomoci ke zlepšení funkcí chodidla, jako jsou absorbování nárazu nebo poskytování opory a dynamiky kroku,“ říká fyzioterapeut Martin Kasman.

Stačí se řídit číslováním
Barefoot boty jsou číslované stejně jako běžná obuv. Protože jsou však navržené tak, aby neomezovaly přirozený tvar chodidla, a navíc počítají s nadměrkem pro volný pohyb prstů, nemusí se velikost barefoot boty shodovat s číslem konvenční obuvi. Pravděpodobně bude o jedno nebo dvě čísla vyšší, než jakou byl konkrétní člověk dosud zvyklý nosit. Před výběrem bot by si měl každý obkreslit obě chodidla na papír a změřit jejich délku i šířku. „Po změření je potřeba počítat s nadměrkem asi 0,7 až 1,2 centimetru na délku a 0,2 až 0,5 centimetru na šířku. Na našem webu uvádíme u každých bot jejich přesné rozměry, aby měli zákazníci jistotu, že je obuv opravdu nebude nikde omezovat,“ dodává Juraj Fehervari.

Podrážky kloužou a snadno se prodřou
Podrážky barefoot bot jsou vyrobené z kvalitních materiálů, aby byly odolné proti oděru a zároveň zajišťovaly stabilitu i na mokrém povrchu. Když receptory v chodidle vnímají povrch, po kterém noha kráčí, může člověk lépe přizpůsobit své reakce na různé nerovnosti nebo naopak hladké plochy.

Nehodí se na sport
Každý, kdo je zvyklý nosit barefoot boty do práce či na procházku, si je může pořídit i na sport. Existují sportovní modely barefoot bot, které se hodí na běh, tenis nebo aerobik. Díky aktivnímu pohybu chodidel, volnému rozložení prstů a lepšímu vnímání povrchu skrz ohebnou podrážku zajistí tato obuv lepší stabilitu, jistější odraz a bezpečnější odpružení nárazů. Sportovní boty s vysokou podrážkou, které tlumí každý doskok, vlastně dovolí nohám zlenivět, protože svalům chybí odpovídající zatížení. Barefoot boty se hodí i na náročnější turistiku, kam lidé běžně nosí pevné kotníkové boty s vysokou podešví. Díky lepšímu vnímání povrchu chodidlem totiž nehrozí tak snadno podvrtnutí kotníku.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *