Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Umění, jak jednoduše nazdobit dort ke Dni matek   

Věříte, že je snadné připravit skvěle vypadající a chutný dort, aniž byste museli být nutně velcí cukráři? Budete k tomu potřebovat jen tři věci; vyzkoušený recept, kvalitní ingredience a trochu fantazie. Svoje umění si můžete vyzkoušet třeba hned 8. května, kdy se slaví Den Matek. Svátek letos připadá na neděli, a tak je nesporné, že dobrý a hezký moučník, potěší nejen maminky, ale pochutná si na něm celá rodina.

Obecně platí, že při dekorování jakéhokoliv dezertu je dobré vsadit na zdobení, které přitahuje pozornost a vyvolává chuť k jídlu. Abyste udělali dojem, nemusíte používat žádné velké cukrářské techniky. Naopak, myslete na efektivitu a jednoduchost, aby vám zbylo hodně času na odpočinek a zábavu s rodinou. V jednoduchosti je kouzlo a tak si bohatě vystačíte s ovocem a květy.

Na lehkém dortíku panna cotta si můžete pohrát s kontrasty pomocí barevného čerstvého ovoce (jahody, maliny, kiwi atd.), které naaranžujeme na polevu jako barevnou zahrádku. Opravdu slavnostního nazdobení docílíte květinami, aromatickými bylinkami, čokoládovými kuličkami nebo třeba matcha práškem, ochucenou nebo neochucenou šlehačkou. Možnosti jsou nekonečné – kokosové hobliny nebo strouhaná bílá čokoláda dodají slavnostní nádech jakémukoliv základnímu jogurtovému dortu, expresnímu tvarohovému koláči nebo ovocnému koláči pro začátečníky.

Pro inspiraci vám přinášíme jednoduché recepty ke Dni matek od Vitany, která má skvělé pomocníky pro rychlé pečení.

Panna cotta s jahodami
Suroviny:
250 ml smetany
70 g cukru krupice
1 ks Vanilkového cukru Vitana
1 ks Želatiny Vitana
1 ks Džemfix 2:1 Vitana
Ovoce dle chuti

Postup:
Smetanu a cukr převaříme. Odstavíme a necháme vychladnout na 80 °C. Sypkou želatinu zalijeme horkou smetanou a mícháme do úplného rozpuštění. Po částečném vychladnutí nalijte do skleniček. Vychladíme a podáváme s jahodami povařenými s Džemfixem 2:1 Vitana.

Fit dortík s tropickým želé
Suroviny:
300 g sušenek
150 g horké čokolády
500 g měkkého tvarohu
200 g bílého jogurtu
50 g moučkového cukru
50 g Citronový cukr Vitana
10 g Dortového želé s příchutí tropik Vitana
40 ml limetkové štávy
Ovoce dle chuti

Postup:
Čokoládu rozpustíme a přisypeme sušenky podrcené válečkem. Takto připravenou hmotou naplníme dno formiček a necháme ztuhnout v chladu. Poté zalijeme jogurtovo-tvarohovým krémem (smícháme tvaroh, jogurt, cukr a limetkovou šťávu). Před podáváním nazdobíme tropickým ovocem a zalijeme dortovým želé s příchutí tropik Vitana.

Tipy:
Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí celé škály moučníků a krémů, ale třeba také vánočního sladkého pečiva. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že jako jeden z mála dostupných na tuzemském trhu, obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilínové aroma. Doporučená cena: 6,90 Kč

Citronový cukr Vitana
Vůně a chuť je u sladkých dezertů zcela zásadní. Citronový cukr zvýrazní aroma vašich dortových krémů i domácích zmrzlin. Ochutit jím můžete také třená či kynutá těsta a skvěle se hodí i do nádivek makových buchet. Doporučená cena: 6,90 Kč

Želatina na sladké i slané
Želatina se výborně hodí jak na přípravu moučníků, tak na přípravu slaných jídel a to tlačenek, závitků, aspiků a rosolů. Doporučená cena: 17,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *