Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportZdraví

U příležitosti Světového dne ALS se koná 18. června závod „Prague City Swim“ na Střeleckém ostrově v Praze

Čtvrtý ročník charitativního závodu Prague City Swim – www.praguecityswim.cz – se letos koná v sobotu 18. června na Střeleckém ostrově v Praze u příležitosti Světového dne amyotrofické laterální sklerózy – ALS, který připadá na 21. června. Spolek ALSA zve nejen rekreační a profesionální plavce a nadšence do paddleboardingu, ale také firemní či kamarádské týmy a fanoušky, aby poměřili síly mezi sebou a zástupci z řad známých osobností a předních českých sportovců. „Plav pomáhat“ je tradiční motto závodu, jehož účastníci podpoří pacienty s ALS. ALS je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů a neexistuje na něj žádná kauzální léčba. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí.

„Letošním světovým dnem ALS si také připomínáme šest let existence ALSy, kdy v Česku před tím nebyla žádná centralizovaná pomoc pro pacienty s ALS. Vybudovali jsme pro ně půjčovnu specializovaných pomůcek, pořádáme rekondiční pobyty, výjezdy specialistů multidisciplinárního týmu a regionálních koordinátorek do jejich domovů a pořádáme další podpůrné aktivity. Naším cílem v blízké době je získat statut poskytovatele zdravotních služeb, kterým by se péče o pacienty s ALS značně zjednodušila. Proto budeme rádi za podporu ALSy prostřednictvím účasti plavců na Prague City Swim,“ říká Eva Bezuchová, ředitelka spolku a logoped multidisciplinárního týmu spolku ALSA.

Osobně se závodu účastní i ti, kteří sami s ALS bojují – Jarmila Mijovičová, která šílenou rychlostí brázdí Třebíč ve svém elektrickém vozítku a je pevně rozhodnutá zůstat sama sebou nebo jihlavský lékař Jakub Rychlík, který již plaval ve všech minulých ročnících a čerstvě ženatý Lubomír Forro, který letos plave naopak poprvé. V současné době jsou otevřené registrace pro účast dalších pacientů, kteří se se svými týmy mohou do závodu stále hlásit. Na každého přihlášeného pacienta je od 1. 6. 2022 spuštěna na webu www.praguecityswim.cz  finanční sbírka, která jim v loňském roce přinesla dohromady  322 455 Kč a byla využita hlavně na jejich rehabilitaci a osobní asistenci.

Proto „Plav pomáhat“ společně: 
        s Jarmilou Mijovičovou, která s onemocněním ALS bojuje již šestým rokem a Prague City Swim se účastní od začátku. Paní Jarmila vám rozzáří den svou veselou myslí a přestože jí osud nadělil tak těžkou zkoušku, a život s ALS je čím dál tím náročnější, Jarmila se nevzdává a snaží se užívat každý den naplno.
      s Jakubem Rychlíkem, který býval vášnivý sportovec a lékař v jihlavské nemocnici. Má skvělou manželku a dvě krásné děti, se kterými chce být, co nejdéle to půjde. Plave na Prague City Swim již počtvrté a vždycky má okolo sebe partu kamarádů, kteří ho nepotopí.
–      s Lubomírem Forrem, který miluje fotbal, hokej, box, hudbu, teplo, písek, moře a pláž. Hlavně miluje svou ženu Veroniku, se kterou měl v polovině května tohoto roku svatbu. Tedy v dobrém i ve zlém…ve zdraví i v nemoci… Čerstvě ženatý Lubomír plave na Prague City Swim letos poprvé.

David a Tomáš Svobodovi

Na akci se účastníci mohou potkat s řadou osobností ze světa sportu i kultury – plavkyní Simonou Kubovou, Davidem a Tomášem Svobodovými, Lukášem Pollertem, kajakářkou Kateřinou Minařík Kudějovou, Janem Kufem,  Danielou Peštovou, Nelou Boudovou, Janem Tunou nebo Davidem Krausem. Celým dnem provází již tradičně moderátorky Daniela Písařovicová a Kateřina Nekolná. Celý den je plánovaný doprovodný program a po skončení závodu bude hrát kapela Hitfakers. Hlavním partnerem závodu je Philips Foundation.

„Jsme rádi, že letos můžeme závod zorganizovat bez rizika zrušení nebo omezení, kterému jsme byli vystaveni v minulých letech v důsledku pandemie. Věříme, že oblíbený závod přinese nemalou účast. Výtěžek z akce bude využit především na koupi specializovaných pomůcek nebo osobní asistence pro pacienty. Účastníci tak podpoří dobrou věc a věříme, že společně s fanoušky a rodinami si také užijí pohodový den,“ říká Ing. Tereza Koucká, hlavní organizátorka závodu Prague City Swim.

Letos mohou plavci zvolit kratší (600 m), nebo delší (1650 m – kolem celého ostrova) závodní trať. Na nejkratší trase (200 m) mohou své plavecké dovednosti vyzkoušet i děti. Stejně dlouhý úsek Vltavy je vyčleněn pacientům s ALS, kteří poplují položení na paddleboardu. Pacientský závod je zároveň jednou z nejemotivnějších částí celé akce. Závodníky na paddleboardu a týmovém megaboardu čeká příjemná jízda kolem celého ostrova (1650 m). Registrovat do závodu se lze na www.praguecityswim.cz. Na e-shopu spolku ALSA bude opět možné zakoupit dárkovou poukázku na startovné.

Zdroj a foto: www.praguecityswim.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *