Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Nenechte se okrást. Na nelegální hazardní byznys doplácí nejen hráči, ale i celá společnost

Hraní hazardních her má být především zábavou. Aby jí zůstalo, je důležité dodržovat dvě zásadní věci: držet se vlastních pravidel při hraní a sázení a také si vybírat legální provozovatele, kteří vám to umožní. Nejen vlivem pandemie koronaviru trávíme v online světě čím dál tím více času, a právě proto je důležité obě zásady právě v tomto prostředí nepodceňovat.

Možná si říkáte, že jsou všichni provozovatelé stejní. Že si nemůžete vybrat dobře nebo špatně. Ale ono to tak úplně není. I přes omezení a regulace se stále objevují nelegální provozovatelé. Jen například za minulý rok bylo zablokováno 203 nelegálních webových stránek a odhaleno 125 kamenných nelegálních heren. Celkem pak od roku 2018 odhalila celní správa až 1069 nelegálních, což je dokonce o 62 více, než je vůbec počet těch legálních.

Proč se nelegálním provozovatelům raději obloukem vyhnout?
Nelegální provozovatelé jsou obzvlášť v online prostředí extrémně vynalézaví. Využívají odkoupené domény, obsah ze zablokovaných stránek přehodí na jen drobně změněnou adresu a skvěle využívají všech online marketingových možností – ať už se jedná o placenou reklamu, falešné recenze nebo PR články. Dokonce se nezaleknou ani hackování zájmových webů nebo stránek různých institucí, na které pak umisťují svůj obsah. Až polovina všech v Česku vyhledávaných klíčových slov v Google vyhledávači pak přesměruje zájemce o hraní na stránky nelegálních provozovatelů.

Narozdíl od legálních provozovatelů pak většinou ani nepožadují žádnou registraci nebo ověření. Tím pádem neví, jestli nejste nezletilí nebo nemáte s hraním či jinými závislostmi problém. „Nelegální hazard nezajímá samotný hráč. Je mu jedno, jaká je vaše situace, váš věk nebo zda nejste v registru vyloučených osob,” uvádí Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her stojící za projektem Zodpovědného hraní.

Nelegální hazard nenabízí ve valné většině možnost seberegulace, ale nabízí často nereálné kurzy a i když vyhrajete, často vám vaši výhru ani nevyplatí. O vklad tak většinou přijdete – bez ohledu na výsledek zápasu, na který jste vsadili. „A protože se jedná o nelegálního provozovatele, ničeho se nedomůžete. Proto doporučujeme si vždy ověřit, zda je ten, u koho chcete vsadit, na seznamu legálních provozovatelů, který najdete na webu ministerstva financí,” dodává Jan Řehola, v čem je nelegální hazard hrozbou přímo pro samotné hráče. Na rozdíl od nelegálního byznysu musí totiž legální provozovatelé skládat ministerstvu financí za každý druh hazardní hry kauci, díky které mu může být po rozhodnutí orgánu veřejné moci výhra vyplacena.

Na nelegální provozovatele doplácíme všichni
Ať už hráči výhru nakonec nelegální provozovatel vyplatí nebo ne, jisté je jedno. Daně neplatí zcela určitě. „Nelegální provozovatelé tak vydělávají jen sami na sebe, a to ještě na úkor hráčů. Čím tvrdší je zákaz legálního hraní, tím více bohužel bují to nelegální. Proto celoplošný zákaz není ideálním řešením,” upřesňuje dále Jan Řehola a dodává: „Řešením je spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami. Tedy provozovateli, státní správou i odborníky z oblasti adiktologie. Včasná detekce rizikového chování, správná intervence, minimalizace dopadu na hráče a jednotný přístup trhu – jsou pro úspěch klíčové.”  

Hra má být především zábavou. Dobře si proto zvolte, kde se budete bavit. Přehled legálních provozovatelů hazardních her najdete na webu ministerstva financí, které pravidelně vydává aktualizovaný seznam všech legálních stránek. Registrace, ověření a hlavně možnost si nastavit seberegulační opatření jsou u nich samozřejmostí. Stejně jako jasně daná pravidla jednotlivých her. Naopak dosud odhalené a blokované nelegální weby pak ministerstvo eviduje zde. Těm se určitě vyhněte obloukem.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *