Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Oblázky jako užitný a dekorativní prvek vaší zahrady

Máte krásnou zahradu, ale už vás nudí? Zkuste něco nového, co by mohlo přinést oživení. Vytvořte nové prvky a ještě si užijete zábavu při tvorbě. Co k tomu použít? Nabízíme vám jako kreativní impulz oblázky ve všech velikostech a odstínech.

Oblázky pro všestranné využití
Oblázky jsou přírodní horniny nebo minerály, které obroušením v řece nebo strojovým zpracováním přišly o ostré hrany. V zahradě je použijete kdekoliv si usmyslíte. Krásné jsou cestičky, velké jednolité plochy i pár oblázků u rostlin v květináči. Kamenné oblázky působí uklidňujícím a harmonizujícím dojmem. Využijte toho naplno, prozradíme vám několik nápadů.

Oblázkové pěšinky
Chodníčky vyplněné oblázky jsou výrazný dekorativní prvek v zahradách. Co se týče barevného provedení, fantazii se meze nekladou. Můžou být v jednom výrazném tónu, který rozsvítí daný prostor. Bílé oblázky přináší tento efekt a v šeru z cestičky rozhodně nesejdete. Bonusem je, že při bosé chůzi se vám dostane i masáže chodidel. Pokud si chcete zachovat tuto kratochvíli i pro zimní období, dejte si oblázky do dřevěné bedýnky ve svém domově.

Oblázky v květináčích a uprostřed záhonů
Obsypat okolí nášlapných kamenů je další způsob, jak využít oblázky. Rovná plocha je krásným protikladem zaoblenosti. Stromy a solitérní květiny vám budou vděčné za vrstvu dekoračních oblázků. Pomáhají odtoku dešťové vody a vsakování. Voda je pak zdrojem pro rostliny ve slunečných dnech. Na druhou stranu je třeba zmínit, že nezastíněné valounky tmavších barev napomáhají rychlému ohřevu vzduchu.

Dekorační oblázky u vodních ploch
Oblázky se vyskytují všude tam, kde je voda. Proto se používají jako výplň zahradních jezírek, v okolí vodopádů a fontán. Kamenné oblázky se umisťují do poměrně méně častého prvku zahrad, kterým je suché koryto potoka. Jedná se o imitaci meandrujícího vyschlého toku. Funkci má jako skalka a vysazují se i obdobné rostliny. Jiskřivě bílé oblázky Thassos s původem v Řecku zcela jistě přitáhnou pohled.

Záhony plné oblázků
Jednolité bezúdržbové plochy plné okrasných oblázků podtrhují moderní architekturu. V tomto ohledu používejte kontrast nebo sladěnost barevného tónu. Pokud hodláte takový prostor vytvořit, nezapomeňte na vegetace. Odeberte svrchní část hlíny a položte geotextílii. Zabráníte prorůstání plevele a oblázky zůstanou čisté. Benefitem je lepší zadržování dešťové vody v zahradě. Proto neváhejte a zapojte se do ekologických iniciativ zakoupením a instalací oblázků.

Harmonie a kontrasty dekoračních oblázků
Různých efektů dosáhnete barevným kombinováním. Mixem černých a bílých mramorových oblázků si připomenete šachovnici. Zhmotnělým kontrastem jsou oblázky Rouge Royal. Jejich základní vínový mramor je protkán bílými žilkami. A samozřejmě pestrý kačírek vás potěší nejvíc za deště, kdy se objeví jeho živá různobarevnost. Ocení to hlavně děti, které si rády vybírají výjimečné kamínky.

Nakupte oblázky v praktických pytlích a na paletách
Máte už svůj nápad, jak zkrášlit zahradu? Tak to jste jen kousek od realizace. Široký výběr okrasných oblázků naleznete na e-shopu Stonex.cz. Doprava je pro Českou republiku zdarma. Všechny druhy jsou v praktických pytlích, které pohodlně přenesete. Prodej oblázků probíhá už od 100 kg na paletě.

Foto: Freepik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *