Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Čarujte se sezónní zeleninou a nachystejte si báječné chuťovky pro každou příležitost!

Plánujete rodinnou oslavu, čekáte návštěvu nebo jste dostali pozvání na posezení s přáteli? Spousta z nás si často láme hlavu nad tím, jaké dobroty v takových chvílích připravit. Pokud byste rádi oslnili něčím nevšedním, myslete na to, že podzimu vévodí barevné sezónní dobroty. Z nich můžete snadno a rychle vykouzlit skvělé chuťovky.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké potraviny vkládáte během nákupu v supermarketu do svého nákupního košíku? Prvotřídní kvalitu vám totiž zaručí jedině produkty ekologického zemědělství, které jsou v obchodech vždy viditelně označené logy biolistu a biozebry. Takové potraviny byly vypěstovány v souladu s principy ekologické produkce, nebyly použity žádné postřiky nebo umělá hnojiva. To pak ovlivňuje i jejich výslednou cenu, jelikož pěstování potravin pouze s využitím biologických prostředků je pro ekologické zemědělce jak časově, tak finančně mnohem náročnější.

Protože je svět biopotravin ale daleko rozmanitější, pokud se o něm chcete dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz nebo se rovnou vydejte na některou z nejbližších ekofarem. Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio a zároveň si můžete prohlédnout, jaké produkty mají aktuálně k dispozici.

Opečené bagetky s pečenou dýní
Suroviny:
400 g bio dýně Hokkaidó
160 g bio kozího sýra
hrst bio dýňových semínek
šťáva z bio citronu
bio oregano
sůl, bio pepř
bio bagetka

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na menší kostky, promíchejte s olivovým olejem a sušeným oreganem. Podle chuti osolte, opepřete a rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte v troubě asi 20 minut, dokud dýně dostatečně nezměkne. Mezitím smíchejte kozí sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Bagetku nakrájejte na plátky, lehce potřete olivovým olejem a krátce opečte na pánvi. Následně plátky pečiva natřete kozím sýrem, poklaďte pečenou dýní, posypte dýňovými semínky a podávejte.

Jednohubky s červenou řepou a oříšky
Suroviny:
400 g bio červené řepy
150 g bio zakysané smetany
100 g bio pistácií
100 g bio piniových oříšků

Postup:
Řepu omyjte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Následně ji oloupejte, nastrouhejte najemno do mísy, přidejte zakysanou smetanu, pepř, sůl a důkladně promíchejte. Nechte minimálně půl hodiny odležet v lednici. Mezitím si najemno namelte pistácie a na suché pánvi opražte piniové oříšky. Pomazánku natírejte na celozrnné pečivo nebo například krekry, posypte mletými pistáciemi, piniovými oříšky a podávejte.

Náš tip:
Řepu, dýně, ale také další druhy zeleniny v bio kvalitě najdete třeba na Ekofarmě Pařilovi, která se nachází v Olomouckém kraji. Kromě toho zde chovají také ovce, kozy, krávy nebo také koně. O zábavu pro celou rodinu je zde zkrátka královsky postaráno! Více informací na ekofarmaparilovi.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv BIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *