Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

V hlavní roli pastinák. Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí

Také se vám stalo, že jste si spletli petržel s pastinákem? Není divu! Pastinák může skutečně na pohled připomínat tuto košatou bylinku, chuťově je ale velmi odlišný. V čem tkví jeho specifika, jak vybrat v obchodě ten nejkvalitnější a jaké recepty z něj připravit, se dočtete v našem článku.

Na pohled se tváří jako petržel, svou sladkou chutí zase mnohým připomíná mrkev. Oproti ní je ale tato kořenová zelenina mnohem bohatší na cenné látky. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pastinák, na něž se v posledních letech trochu pozapomnělo, se ale v poslední době dostává opět na výsluní a často se přidává do zeleninových polévek, zapéká v troubě, nebo slouží jen jako příloha například v podobě pyré.

Vybírejte s rozmyslem
Až se příště vydáte na nákup do vašeho oblíbeného supermarketu, zbystřete a zaměřte se na skutečnou kvalitu. Tu hledejte v regálech mezi produkty ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny byly vypěstovány v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie. Hnojení je prováděno pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem nebo zeleným hnojením. Díky hospodaření v souladu s přírodou se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Chtěli byste se o biopotravinách dozvědět více informací? Navštivte stránky myjsmebio.cz.

Zajímá vás, jak probíhá ekologický chov hospodářských zvířat nebo třeba rostlinná bio produkce? Vydejte se na ekofarmy, jejichž seznam najdete na lovime.bio a kamprobio.cz!

Pastináková polévka
Suroviny:
250 g bio pastináku
100 g bio bulvového celeru
bio cibule
stroužek bio česneku
2 bio brambory
2 lžíce bio slunečnicového oleje
500 ml bio zeleninového vývaru
125 ml bio smetany na vaření
čerstvý bio tymián
sůl, bio pepř

Postup:
200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.

Pastinákové hranolky s petrželí a česnekem
Suroviny:
4 střední bio pastináky
4-6 lžic bio olivového oleje
šťáva z bio citronu
hrst bio hladkolisté petržele
2 stroužky bio česneku
sůl, bio pepř

Postup:
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pastinák omyjte a pečlivě oloupejte. Nakrájejte ho na stejně velké hranolky. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hranolky olejovou směsí zakápněte. Plech vyložte pečicím papírem a pokrájené hranolky na něj vyskládejte. Pečte zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Hranolky vyjměte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Tip na závěr:
Pro zeleninu, ale i další potraviny v bio kvalitě se vydejte třeba na Biofarmu Olešná, která se nachází v Jihočeském kraji nedaleko Písku a svou bio produkci nabízí přímo z faremního dvora. Více informací na biofarmaolesna.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj a foto: BIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *