Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Sezóna pro alergiky nekončí: co nám může hrozit na podzim?

Nedostatečné vytápění a také větrání na podzim může vést ke vzniku plísní v domácnostech. Ty patří mezi nejčastější alergeny, ale projevy alergie na plísně lze lehce zaměnit za nachlazení. Neléčená alergie přitom může vést až k astmatu či podněcovat postupný vznik dalších alergií. Konzultantka BENU Lékáren PharmDr. Ivana Lánová popisuje obvyklé příčiny, projevy a případné následky neléčené alergie.

Nejobvyklejšími původci alergií jsou vzdušné alergeny. Jsou nejrozšířenější, vyskytují se téměř všude, a protože se přenáší vzduchem, není většinou možné je zcela eliminovat ani se před nimi schovat. Patří mezi ně například pyly, zvířecí alergeny, roztoči nebo plísně. Nejčastější příznaky alergií na vzdušné alergeny jsou podobné nachlazení a člověk, který se dosud s alergickou reakcí nesetkal, je právě od nachlazení někdy nedokáže dobře odlišit. Počet alergiků neustále stoupá a odhaduje se, že nějakou formou této přehnané autoimunitní reakce organismu aktuálně trpí přes 2 miliony Čechů.[1]

Jak zjistit, že mám alergii
Alergická rýma je nejčastěji spojována s jarní pylovou sezónou a po zbytek roku bývá tento příznak zaměňován s rýmou způsobenou nachlazením. Alergie se však může projevovat celoročně a může se objevit kdykoli během našeho života. Mezi nejčastější projevy alergie patří kýchání, rýma, pocit ucpaného nosu, slzení, svědění očí, kašel a dýchací potíže. Mohou se objevit i kožní reakce. „Při klasickém nachlazení, které by mělo do týdne odeznít, bývá sekret rýmy při virovém onemocnění bílý, při bakteriální infekci pak spíše nazelenalý, ale u alergie je většinou vodnatější a čirý. Alergie je dále také obvykle provázena svěděním, pálením či zčervenáním očí a svěděním na horním patře v ústech a v krku,“ upozorňuje na rozdíly mezi projevy alergií a nachlazení PharmDr. Ivana Lánová.

Alergie se často projevuje i jinak, například kožními projevy jako jsou kopřivka, svědění kůže a ekzémy, nevysvětlitelnou nevolností nebo otoky. Alergie tedy nemusí být jen senná rýma a je možné ji zaměnit se spoustou nemocí: „Pokud si nejste jistí, zda se jedná o alergii, určitě navštivte alergologa. V určitých případech si předtím můžete udělat i domácí test,“ doporučuje Lánová. Samotestovací sady dostupné v lékárnách zobrazí výsledek během několika minut. Pokud má pacient zvýšenou hladinu imunoglobinu E, je to potvrzením potřebnosti návštěvy ordinace alergologa.

Plísně a jejich nebezpečí
Na rozdíl od pylů se plísně vyskytují celoročně. Můžeme je najít i v domácnostech či jiných vnitřních prostorách. Vláknité plísně a jejich rozmnožovací částečky, spory, jsou drobné, okem neviditelné a šíří se podobně jako pyl. Nejčastějšími projevy alergií na plísně jsou opět rýma, kašel a astmatické projevy. Právě teď na podzim, kdy se méně topí, ale zároveň i méně větrá, se plísně v interiéru mohou začít šířit. Proto bychom na větrání neměli zapomínat a měli bychom větrat alespoň 15 minut 2x denně.

Jak se před plísněmi nejlépe chránit? Ivana Lánová doporučuje: „Co nejvíce větrejte, řešte příčiny vzniku problémů s vlhkostí v bytě, jako třeba zatékání, likvidujte včas zbytky potravin a vynášejte pravidelně odpadky. Plíseň se může skrývat i za tapetami nebo v klimatizaci, kterou je potřeba pravidelně čistit. V případě výskytu plíseň nejprve odstraňte a následně zdi ošetřete protiplísňovým nátěrem.“  Pokud přítomnost plísně není zachycena včas a projeví se na ni alergie, je důležité myslet na fakt, že včasné zahájení bývá pro úspěšnost léčby obvykle zásadní. Návštěvu specialisty tak není dobré odkládat.

Možnosti léčby
Léčba alergie se zaměřuje především na tlumení příznaků, které se začínají projevovat až při kontaktu s alergenem. Pokud pacient zjistí, že trpí alergií, je na čase navštívit lékaře nebo lékárnu. Na projevy alergií existuje celá řada volně prodejných léků. Jejich použití se liší podle typu příznaků, ať už se jedná o sennou rýmu, nebo kopřivku. Tyto přípravky jsou k dostání v nejrůznějších formách, ať už to jsou nosní spreje, oční kapky, gely, sirupy nebo tablety. Tlumení příznaků pomocí léků je důležité, ale neřeší samotnou příčinu alergie. Tou je nepřiměřená odpověď organismu na látky, které se kolem nás běžně vyskytují a na které zdravý jedinec běžně nereaguje.

Alergie je nemoc a je potřeba ji léčit. V případě přehlížení nemoci se může pacientův stav horšit. Například až u každého druhého pacienta s neléčenou alergií na břízu se bez správné léčby do pár let rozvine astma.[2] Dále až u tří čtvrtin pacientů se „stromová“ alergie zkříží s potravinovou[3], při které může docházet například k svědění na patře, a to po konzumaci jablek anebo dalších potravin. Pro případ, že by se náhle vyskytly také kožní projevy, měl by být alergik preventivně vybaven léky na ekzémy a vyrážky. Neléčená alergie oslabuje imunitní systém a může vést až k chronickým zánětům (jako jsou chronická senná rýma či průduškové astma).

V některých případech může být vhodným východiskem pro léčbu alergií alergenová imunoterapie, která vychází z podobného principu jako je očkování. Pacientovi je postupně a pravidelně podáván alergen tak, aby si na něj zvykl a později u něj nevyvolával příznaky alergie. Tím dochází ke zmírnění obtíží a tak většinou i ke snížení potřeby podávat léky. Minimální doba trvání této léčby je 3 roky, obvykle se jedná o 5 let. Jde tedy o dlouhodobou léčbu, jejíž účinnost se hodnotí až po přibližně 1–2 letech. Existují tři formy alergenové imunoterapie – ta může být podávána ve formě tablet, kapek nebo injekcí, které lékař aplikuje v ordinaci. I užití první tablety je nutné provést pod dohledem lékaře. Lidé s alergií na pyly zahajují léčbu nejčastěji mimo pylovou sezónu, ale alergici na roztoče, domácí zvířata nebo plísně mohou začít kdykoli během roku. „Včasné zahájení léčby a pravidelnost užívání léků bývají klíči k úspěchu při boji s alergií,“ dodává Lánová. Alergenová imunoterapie ale není vhodná pro každého, např. u malých dětí. Pamatujte, že správnou léčbu vždy doporučí lékař.

[1] https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/pocet-alergiku-mirne-stoupa-jen-na-lecbu-alergicke-rymy-vzp-loni-vynalozila-temer-115-milionu-korun

[2] https://www.bez-alergie.cz/novinky/bez-lecby-se-minimalne-u-poloviny-pylovych-alergiku-rozvine-astma-61642

[3] https://www.proalergiky.cz/zkrizena-alergie-pyl-potravina

Zdroj a foto: Benu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *