Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

5 tipů jak zrychlit metabolismus v zimě

Zimní období se tradičně spojuje s odpočinkem a zpomalením životního tempa, to se ale může projevit i na našem „línějším“ metabolismu. Tuto část roku provází větší lenošení, tedy méně pohybu na čerstvém vzduchu a zároveň více zkonzumovaného jídla během dlouhých zimních večerů prosezených u televize nebo knížky. Pojďme rozhýbat metabolismus, ať kila letí dolů! Tipy jak na to, nám poradil výživový poradce The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

1. Dělejte si přestávky mezi sezením
Většina z nás má sedavou práci, na kterou nejsou naše těla uzpůsobena. Je proto potřeba dávat si pravidelné pauzy a rozhýbat se. Projděte se po kanceláři, vyšlápněte si pár schodů, protáhněte se u stolu. I rychlá rozcvička se počítá!

2. Přidejte na talíř více bílkovin
Na zpracování bílkovin tělo vynaloží mnohem více energie než na tuky nebo sacharidy. A přesně to potřebujeme. „Dostatečný příjem bílkovin tak nejen že zasytí žaludek, ale také nakrmí hladové svaly a pomůže spalovat energii. Proto by tato makroživina měla být součástí každého jídla. V jídelníčku to znamená sýr k pečivu nebo jogurt k ovoci v rámci snídaně, maso či luštěniny k obědu nebo vejce v salátu k večeři,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.

3. Hlídejte si pitný režim
Naše tělo je ze 60-70 % tvořeno vodou. A právě v prostředí vody se odehrávají procesy získávání energie. Když naše tělo dostatečně a pravidelně hydratujeme, dokáží mitochondrie (důležité organely, které pro nás vyrábějí energii) plnit svou funkci o něco lépe. V každém případě sáhněte raději po neochucené vodě než po slazených nápojích.

4. Zapojte cvičení se zátěží
Činky z vás neudělají hned kulturistu, ale pomohou udržet štíhlou postavu, vyrýsovat svaly a v kombinaci s vhodnou stravou snížit procento tělesného tuku. Odborníci doporučují střídat kardio cvičení a silový trénink. Ještě několik hodin po tréninku spalujete průměrně více kalorií než před ním. Cvičení se závažím spolu s adekvátním příjmem bílkovin vede k nabírání svalové hmoty, která je metabolicky aktivnější než tuk. Dochází tak ke zrychlení metabolismu.

5. Klíčový je dostatek spánku
Dodržujte aspoň sedmihodinový spánek denně, ideálně přidejte o hodinu až dvě více. Respektujte svůj přirozený biorytmus a zaměřte se na kvalitu spánku. Tu ovlivňuje třeba teplota v ložnici, kde by mělo by být vyvětráno a teplota kolem 20 stupňů. Pomůže také kvalitní matrace nebo večerní rituály – nejlépe žádné elektronické obrazovky před spaním. Naopak je lepší snažit se o celkové zklidnění, například pomocí relaxačních technik.

Na závěr myslete na to, abyste vše dělali s mírou tak, aby vám to bylo příjemné. Na cestě k úspěšnému zhubnutí se určitě nevyhnete úpravě jídelníčku a pravidelnému pohybu. A pokud na to nechcete být sami, zkuste si najít výživového poradce.

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan
Program The 1:1 Diet je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály. Produkty The 1:1 Diet jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR.

The 1:1 Diet pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. To vše pod dohledem vyškoleného výživového poradce.

Celý program je opřený o výsledky lékařských studií. „Jednou z nich je i studie DiRECT, která dlouhodobě potvrzuje účinky nízkoenergetického jídelníčku na redukci váhy, ale i na jiné zdravotní faktory, například prokázanou remisi diabetu druhého typu u několika desítek procent účastníků,“ vysvětluje Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet.

Historie programu Cambridge Weight Plan sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.

Zdroj a foto: www.spolukiladolu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *