Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Šanci na trvalý úspěch v boji s obezitou máme na dosah ruky, stačí jen po ní sáhnout

4. března je Světový den obezity. Ačkoliv Světová zdravotnická organizace (WHO) opakovaně varuje před nárůstem počtu lidí trpících obezitou, patří Češi stále k nejobéznějším národům v Evropě. Velký počet lidí v Česku umí zhubnout, dokonce opakovaně i desítky kilogramů, značný problém ale mají si novou váhu dlouhodobě udržet. Zapojení lékařů či dalších odborníků přitom může výrazně zvýšit šanci na trvalý úspěch.

Obezitou trpí v současnosti v ČR pětina dospělé populace a téměř polovina žije s nadváhou. Jde o podceňované závažné metabolické onemocnění, které může vést k rozvoji těžkých komplikací, a dokonce i k předčasnému úmrtí*.

„Základním problémem, který cítíme my, co se obezitou zabýváme, je to, že obezita zatím není společensky přijatá jako nemoc a ona nemocí je, protože vyvolává celou řadu vážných změn v organismu, které se většinou zahrnují pod takový všeobjímající pojem metabolický syndrom. Ale obézní lidé mají v důsledku své obezity i velkou spoustu doprovodných chorob, které velmi vážně ohrožují jejich zdravotní stav a jejich zdraví,“ říká MUDr. Martin Hrubý, primář oddělení chirurgie, nemocnice Turnov.

Příkladem, že s lékařskou pomocí je možné obezitu porazit je i paní Eva, která při léčbě obezity s lékařem zhubla 70 kilogramů. Eva se s nadváhou a počínající obezitou potýkala již od dětství. Většina žen v její rodině, ať už ze strany otce, tak i matky, byly dle Evy, jak se říká, krev a mléko. V té době Eva svá kila neřešila, nechávala vše plynout s tím, že to tak prostě asi má být, že každý jsme nějaký a ona holt bude „ta větší“. Změna v uvažování a potřeby řešení kil navíc nastala u paní Evy po druhém těhotenství, kdy se její váha dostala až na 120–125 kilogramů. Následovalo zkoušení všemožných diet, o kterých si někde přečetla nebo jí je doporučily kamarádky, rodiče apod. Ačkoliv se jí pokaždé podařilo shodit několik kilogramů, vždy následoval jojo efekt a váha šla ještě výše, než tomu bylo původně.

„V řešení řady problémů a v problematice nadváhy a obezity možná ještě více platí pravidlo, že každý jsme jiný a pro dosažení dlouhodobého úspěchu je velmi důležité pracovat primárně s validními a komplexními informacemi, které se týkají konkrétně vaší osoby. Ty ale nenajdete v žádných časopisech, online serverech, ani vám je bohužel nemohou předat vaši nejbližší. Přesto je máte na dosah ruky,“ komentuje MUDr. Klaudia Hálová Karoliová, specialistka na diabetologii, endokrinologii a obezitologii a dodává: „Stačí se jen obrátit na lékaře ve vašem okolí, jejich seznam najdete například na NETLOUSTNEME.CZ, kteří díky svým možnostem zhodnotí váš aktuální zdravotní stav a za pomoci využití všech možností moderní medicíny včetně případných léků nastaví váš léčebný plán tak, aby přinesl dlouhodobý efekt a vy jste si mohli opět užívat život bez zbytečných kil navíc.“

Na lékaře se po všech nepovedených pokusech zhubnout obrátila i paní Eva, jejíž váha se tou dobou vyšplhala ke 130 kilogramům. „Kdybych jen věděla, co všechno mi snížení váhy přinese a jak bezproblémová pro mě ta pomoc od toho lékaře bude, tak bych se nerozmýšlela tak dlouho a vyhledala bych lékaře mnohem dřív. Takovéto rozhodnutí bych doporučila všem. Není na co čekat, život máme jenom jeden.“

Nejste si jisti, zda se vás nadváha či obezita vůbec týká nebo jste již vyzkoušeli vše a nevíte, jak svůj aktuální stav řešit? Navštivte NETLOUSTNEME.CZ. V rámci tohoto edukačního portálu vytvořeného ve spolupráci s týmem špičkových českých lékařů je k dispozici jak originálně pojatá BMI kalkulačka spolu s řadou užitečných informací k problematice nadváhy a obezity a zajímavých a inspirativních příběhů, tak ucelený přehled kontaktů na specializovaná lékařská pracoviště a lékaře po České republice, kteří se léčbou nadváhy či obezity zabývají. Jedná se o lékaře, kteří této problematice rozumí a při vzájemné spolupráci s pacientem tak dosáhnou společného cíle, tzn. pomohou vám zhubnout, a to i dlouhodobě. S nimi se opravdu o tomto problému nemusíte bát mluvit.

Léčba obezity je týmová práce, na které se podílí celá řada odborníků. Samozřejmě je to lékař, který se zabývá léčbou obezity, takzvaný obezitolog, ale samozřejmě v tom týmu jsou dietologové, endokrinologové, diabetologové i fyzioterapeuti,“ říká primář Hrubý. „Základem vždycky bývá nějaká změna režimu, změna životního stylu, změna stravovacích návyků, ale samozřejmě máme i možnosti podpory léčby pomocí léků. Pacientům, kteří si nevědí rady se svou nadváhou a obezitou, můžu jenom doporučit, aby navštívili některé ze specializovaných pracovišť, která vědí, co dělat, jak pacientovi pomoci. A vědí, taky jak s pacientem jednat a co mu doporučit,“ doplňuje primář.

* zdroj NETLOUSTNEME.CZ

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *