Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jarní pečení úsporněji: Vsaďte na kvalitní formy, využívejte zbytkové teplo a troubu zbytečně neotevírejte

Popeleční středu máme za sebou, takže pokud ctíte tradice, už se jistě pomalu začínáte chystat na Velikonoce. Svátky jara se v mnoha domácnostech neobejdou bez pečení nejrůznějších dobrot, to ale v době vysokých cen za energie může být problém. Nebo ne? Elektrická trouba ve skutečnosti mezi žrouty energií nepatří, při dodržování jednoduchých pravidel lze navíc pečení ještě zúspornit.

V současné době vysokých cen energií se domácnosti snaží co možná nejvíce šetřit elektřinou či plynem. V rámci úsporných opatření méně topí, místo koupelí se sprchují a také se snaží tolik nepoužívat domácí spotřebiče. U těch základních, jako je pračka, lednice či sporák a trouba, které zkrátka používat potřebujeme, je výhodné naučit se je používat efektivně.

Sporák a trouba mezi velké žrouty energie nepatří. Průměrná spotřeba elektrické trouby při pečení na 200 °C je asi 0,9 kWh za hodinu. Čím vyšší energetickou třídu spotřebič má, tím tato hodnota klesá. Navíc si stačí osvojit pár triků a „účet za pečení“ může být ještě nižší.

Patero úsporného pečení
1. Pečte s plánem
Vždy si dopředu rozmyslete, co chcete v troubě připravovat, péct můžete i více pokrmů najednou. Využijte přitom správného rozmístění na patrech: Na nejvyšší příčku patří pokrmy určené pro rychlou přípravu za vysokých teplot, případně ty, u kterých chcete mít křupavou kůrčičku. Naopak na nejnižší patro přijde pokrm, který potřebuje péci pomalu a při nižší teplotě. Prostřední patro slouží jako zlatá střední cesta. Všechny pokrmy mějte nachystané dopředu a dejte je do trouby naráz.

2. Vybírejte vhodné nádobí do trouby
Skleněné nebo keramické nádobí a formy lépe udrží teplo, díky čemuž v nich můžete péct i na nižší teplotu, než je běžně potřeba. Nevýhodou oproti těm kovovým ale bývá jejich křehkost a vyšší váha, která zhoršuje manipulaci. „Pokud nedáte dopustit na kovové nádobí, vybírejte si kvalitu. Pro úsporné pečení je vhodné nádobí s tenčími stěnami, které lépe propustí teplo. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

3. S časem zacházejte chytře
Čas hraje v pečení zásadní roli. Ne vždy se ale předepsaných časů musíte držet přesně. Dobu předehřívání neprotahujte, naopak dobu pečení klidně zkraťte: obvykle si můžete dovolit vypnout ohřev o chvilku dříve a nechat troubu pracovat jen se zbytkovým teplem.

4. Pečte za zavřenými dveřmi
„Víte, že se trouba při každém otevření dvířek ochladí až o 25 stupňů, což znamená, že se na správnou teplotu následně musí opět nahřát? V důsledku toho tak zbytečně plýtváte energií. Pokrmy proto pohledem kontrolujte zásadně přes zavřená dvířka. V dnešní době jsou trouby opatřeny moderními technologiemi, které umí zoptimalizovat délku pečení,“ upozorňuje Barbora Kovandová.

5. Neobalujte příčky alobalem
Hliníková fólie dobře odráží teplo, a proto ji lidé často používají i v troubě, aby pečení zefektivnili. Má to však závažný háček: fólie v troubě znesnadňuje proudění vzduchu, který je pro správné pečení velmi důležitý. Ve skutečnosti tedy úsporu nepřinese.

Quiche s hermelínem, slaninou a brusinkami
Suroviny:
180 g hladké mouky
150 g studeného másla
½ lžičky soli
1 žloutek
2 lžíce studené vody
2 vejce
cca 100 ml zakysané smetany
cca 100 ml smetany ke šlehání
hrst nasekané čerstvé pažitky
5 plátků slaniny
½ hermelínu
3 lžičky nakládaných brusinek
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
Nejprve zpracujte ideálně s pomocí robotu studené nakrájené máslo s hladkou moukou a solí. Do vzniklé drobenky přidejte žloutek a studenou vodu. Zpracujte v hladké, kompaktní nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechte minimálně hodinu v lednici odpočívat. Poté těsto rukama propracujte, aby šlo dobře válet. Vyválejte ho na placku větší, než je průměr formy. Placku namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat (těsto je samo o sobě tučné dost). Těsto přitiskněte k formě a propíchejte vidličkou. Těsto je třeba zatížit pečicím papírem se suchými fazolemi nebo rýží, aby se při předpečení nedeformovalo. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 minut. Mezitím si připravte náplň smícháním zakysané a sladké smetany, vajec, soli, pepře a sekané pažitky. Když je těsto předpečené, odstraňte pečicí papír a fazole/rýži a na těsto nalijte smetanovou směs. Přidejte plátky slaniny, hermelínu a pár lžiček nakládaných brusinek. Slaný koláč dejte péct znovu do trouby dozlatova. Upečený quiche nechte vychladnout, pak ho krájejte na dílky a podávejte.

Využijete: Koláčová mísa zapékací 29 cm Guardini Ceramica
Keramická forma Guardini zajistí profesionální přípravu vašich pokrmů, můžete ji navíc použít i jako elegantní servírovací mísu. Lze ji používat i v mikrovlnce a vyniká odolností vůči teplotním šokům, takže ji můžete vložit do trouby klidně rovnou z lednice. Cena 385 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Muffiny z vaječného likéru s pistáciovým krémem
Suroviny:
3 vejce
150 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
180 ml vaječného likéru
120 g hladké mouky
180 g polohrubé mouky
190 ml oleje
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva

na pistáciový krém:
125 g sýru Philadelphia
100 g másla
2 moučkového cukru
2–3 lžíce 100% pistáciové pasty

Postup:
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte pomocí ručního šlehače nebo robotu do pěny. Pak do ní tenkým pramínkem postupně zašlehejte olej. V jiné míse odvažte hladkou a polohrubou mouku a do nich zamíchejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Do tekuté směsi lehce zamíchejte vaječný likér. Nakonec do ní vmíchejte i sypkou směs, kterou prosejte přes jemné síto. Těsto nalijte do muffinové formy do papírových košíčků a muffiny dejte asi 20 minut péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Upečené muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce. Ručním mixérem krátce prošlehejte máslo s moučkovým cukrem. Pak přidejte sýr Philadelphia a pistáciovou pastu. Znovu krátce prošlehejte. Krém ochutnejte, dle chuti přidejte pistácie či cukr. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ozdobte jím vychladlé muffiny.

Využijete: Plech na 12 muffinů B-Nat
Speciální forma zajistí dokonalé výsledky pečení díky přírodnímu nepřilnavému povlaku s dvojitou vrstvou Ilaflon Special na bázi karnaubského vosku – skutečně inovativního materiálu z hlediska výkonu i funkčnosti. Karnaubský vosk disponuje přirozenými nepřilnavými vlastnosti, forma se snadno čistí a je odolný oděrkám a škrábancům. Cena 599 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

O společnosti Blex
Karlovarská společnost BLEX, a.s., byla založena již v roce 1919, je tradičním výrobcem kuchyňského zboží nejen pro tuzemský trh. V současné době dodává své výrobky do více než 55 států světa. V České republice prodává své výrobky prostřednictvím 22 velkoobchodů, které zásobují přes 5 000 prodejen s domácími potřebami, supermarkety a hypermarkety. V loňském roce se stala výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku. Provozuje e-shop Kulinaria.cz s potřebami pro kuchyň a domácnost od předních českých a evropských značek.

O značce Guardini
Za 70 let se z kdysi řemeslné dílny stala přední společnost, která díky svým kvalitním, elegantním, stylovým, a především vysoce funkčním formám na pečení změnila svět pečení. Příběh společnosti Guardini začíná silnou vášní pro vaření a neutuchající touhou tvořit produkty na míru spotřebiteli. Posláním společnosti Guardini jsou vysoce kvalitní výrobky, udržitelnost a velmi efektivní služby zákazníkům.

Zdroj a foto: kulinaria.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *