Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZábava

Kinobox slaví 30 let a spouští nový web. Nabízí největší filmovou redakci v Česku, mění způsob sledování filmů a přinese stovky snímků zdarma 

Napojení na streamovací služby Netflix, HBO, VOYO nebo Disney, největší profesionální filmová redakce v Česku a možnost přenesení recenzí a komentářů z jiných platforem. To všechno nabízí legendární Kinobox, který k 30. výročí přichází v novém digitálním kabátu a s řadou uživatelských vychytávek, které mění způsob, jakým sledujeme filmy a seriály. Nová platforma, kterou od základu přetvořilo české vývojářské studio elevup, bude sloužit jako rozcestník k veškerému filmovému obsahu a zároveň umožní uživatelům, aby jejich cesta ke sledování videí byla co nejkratší. V průběhu dubna navíc přinese stovky filmů ke shlédnutí zdarma.

Před 30 lety se Kinobox objevil jako jeden z prvních filmových pořadů v České televizi. Nyní po patnácti letech působení i v online podobě spouští novou moderní digitální verzi. „Dnešním dnem vstoupil Kinobox do nové éry. Mám obrovskou radost, že právě letos můžeme představit novou verzi webu, na které jsme poslední rok intenzivně pracovali a kromě designu připravili pro filmové fanoušky spoustu novinek. Naším cílem je udělat z Kinoboxu místo, kde najdou všechny důležité informace z filmového světa a během krátkého okamžiku si vyberou, co chtějí sledovat,“ říká Radim Horák, ředitel Kinoboxu. Novinkou budou také stovky filmů ke shlédnutí zdarma, do konce dubna jich Kinobox nabídne kolem šest set, v průběhu roku budou přibývat další.

Jednička v kulturním obsahu
Filmová platforma, která doposud obsloužila přes 1 milion unikátních uživatelů měsíčně, má ambici změnit způsob, jakým Češi konzumují videoobsah. „Lidé, kteří nesledují televizi a přemýšlí, na co se podívat, často hledají filmy v různých online seznamech podle hodnocení. A na jeho základě se rozhodnou, zda se na film nebo seriál podívat. To však příliš neodpovídá ‚realitě‘, protože se každému líbí něco jiného. Naší ambicí je tento návyk změnit a v budoucnu doporučovat uživatelům Kinoboxu obsah na základě jejich osobních preferencí,“ popisuje Radim Horák. K tomu má pomoci i propojení se streamovacími platformami Netflix, HBO, Voyo či Disney. Místo manuálního procházení každé zvlášť tak uživatel jednoduše vybere, které platformy si platí, a Kinobox mu rovnou nabídne dostupný obsah.

Vedle filmů a seriálů Kinobox nabízí také největší online zázemí pro kulturní publicistiku v České republice, v jeho týmu je aktuálně 12 redaktorů. Kromě osobností jako Kamil Fila se už v tuto chvíli na pravidelné tvorbě obsahu domluvili také s autory videí na youtubových kanálech Medojed, Hroty Algernona či Filmová sedmička. „Kinobox má silný potenciál, a pokud to spojíme s největší profesionální filmovou redakcí v Česku a obrovskou databází, vznikne unikátní mix, který u nás nemá obdoby,“ dodává Horák.

Filmy i recenze odjinud na pár kliknutí 
Nové řešení webu, které vyvíjelo české vývojářské studio elevup, přináší přehledný design a množství inovativních funkcí s vysokou mírou filtrace a personalizace obsahu. Uživatelům například umožní propojit své předplacené streamovací platformy a jejich nabídku si zobrazit přímo v rozhraní Kinoboxu. Odpadne jim tak nutnost procházet každou službu zvlášť. Následně se přes jeden klik přesměrují na detail filmu už na platformě, která ho nabízí. A fungovat to bude i opačně – když uživatel otevře profil filmu v databázi Kinoboxu, zobrazí se mu informace, na které streamovací platformě je titul dostupný. Kulturní platforma také v rámci pravidelných Pátečních VOD tipů vybírá nový zajímavý obsah napříč všemi platformami, který by si diváci rozhodně neměli nechat ujít.

Zásadním lákadlem je také možnost přenést si všechny své recenze a komentáře z jiných filmových platforem. Díky tomu budou moci uživatelé pokračovat ve svých recenzích, hodnoceních a komentářích na Kinoboxu. „Vytvořili jsme konektor, díky kterému si uživatel na pár kliknutí přenese svou dosavadní tvorbu na Kinobox. Všechny důležité informace z filmového světa tak bude mít k dispozici na jednom místě a snáz si vybere, co chce zrovna sledovat,“ popisuje Daniel Jay Lett, CEO a spoluzakladatel elevupu. Aktuálně je možné přenést data z ČSFD, brzy bude dostupný přenos také z databáze FDb.cz.

15 let filmových dat v novém kabátu
Protože původní filmová databáze Kinoboxu už technologicky a designově zaostávala, vyvíjelo pražské vývojářské studio elevup platformu úplně od základu znovu. „Ze starého webu jsme si nechali pouze data. Nová infrastruktura je kompletně postavená na cloud-computingové platformě Amazon Web Services s automatickým škálováním a službami, jaké si žádají takto velké projekty.  Po absolvování reverzní analýzy jsme celou databázi zmigrovali, resp. normalizovali a konsolidovali data, která jsme zároveň obohatili o množství volně dostupných dat tak, aby Kinobox mohl poskytovat co nejvíc informací o filmech a seriálech. Výsledkem je moderní responzivní web, který svým uživatelům poskytne řadu funkcí, které na trhu ještě nejsou,“ říká Daniel Jay Lett.

Elevup zároveň při tvorbě nového webu obměnil také CMS, způsob nahrávání videosouborů a práce se sítí pro doručování obsahu (Content Delivery Network), algoritmy pro doporučování podobných titulů, napojení na streamovací platformy i optimalizaci vyhledávání v celém webu, který má statisíce záznamů. Nyní studio pracuje na mobilních aplikacích pro iOS a Android a postupně bude přidávat další funkce a vylepšení jak na web, tak do mobilních verzí Kinoboxu.

O Kinoboxu
Kinobox je jednou z nejznámějších kulturních značek v Česku. Od roku 1993 přinášel na televizní obrazovky filmové novinky z domova i zahraničí a po spojení s legendárním portálem České filmové nebe v roce 2009 vstoupil i do digitálního prostoru. Na televizních obrazovkách se však dlouhou dobu neobjevoval. Nyní, u příležitosti 30. výročí od svého založení, přichází v nové podobě a má ambici změnit způsob, jakým sledujeme filmy a seriály. Spojením s největší profesionální filmovou redakcí v Česku a obrovskou databází vznikl unikátní mix, který přináší službu, jež na trhu chyběla.

O elevup
Vývojářské studio elevup působí na českém trhu od roku 2018. Její zakladatelé Daniel Jay Lett a Vojtěch Kounovský si dali za cíl nastavit vysokou laťku českému IT a ukázat, že vývoj softwaru jde dělat kvalitně a rychle zároveň bez zbytečností kolem. Toho dosahují díky skvěle sladěnému týmu široce zaměřených expertních vývojářů a upřednostněním dosahování výsledků před udržováním moderní firemní kultury. Elevup staví na otevřené komunikaci a bojuje proti takzvanému vendor lockingu, tedy vytváření závislosti klienta na dodavateli služeb. Z dílny elevupu pochází aplikace pro firmy Mountfield, Dramox, Škoda Auto, JETSURF, provozovatele Lítačky – Operátora ICT, Rohlik.cz či AC Sparta Praha.

Zdroj a foto: Kinobox

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *