Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Ušetřit s rekuperací? Jde to i v létě!

Pravidelně větrat i za letního parna a nepřehřívat přitom interiér? A navíc ještě ušetřit pár kaček na provozu klimatizace? Díky rekuperaci můžete velmi účinně zpětně získávat nejen teplo, ale i chlad!

„Princip toho, jak komfortní větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q funguje, lze poměrně snadno vysvětlit na příkladu, kdy je venku 35 °C, zatímco interiér máme nachlazený na 20 °C. Otevřením okna si dovnitř sice pustíme čerstvý vzduch, ten ale bude o 15 °C teplejší. Díky řízenému větrání s rekuperací tepla a chladu však lze vyměnit vydýchaný vnitřní vzduch tím venkovním, a přitom odpadním chladnějším vzduchem snížit teplotu toho přiváděného. Ve výsledku tak do domácnosti nepustíme 35°C vzduch, ale například 22°C,“ popisuje Ing. Roman Šubrt, obchodně technický zástupce Zehnder, výrobce systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a designových radiátorů, a dodává: „V takovém případě nám stačí, aby klimatizační soustava dochladila pouze o 2 °C, nikoliv o 15 °C. Výsledná úspora se pak rovná množství energie, jenž není potřeba vynaložit na snížení teploty v interiéru.“

I během horkých letních dní si tak doma můžete dopřát příjemně chladný a přitom čerstvý vzduch, aniž byste si museli dělat vrásky nad vysokým účtem za energie!

Zdroj a foto: www.zehnder.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *