Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Péče o trávník na jaře: praktické tipy od specialistů na zahradu

I v tom nejkrásnějším trávníku se po zimě objevuje nevzhledná stařina a poškozená místa – žlutá tráva, lysiny nebo mech. Trávník se sice dokáže zregenerovat sám, ale trvá to dlouho, na holých místech často zakoření nežádoucí plevele a výsledek není úplně harmonický. Proto je lepší, když to vezmete do svých rukou. Za pár týdnů budete mít trávník jako ze škatulky.

Začněte provzdušňováním trávníku
„V trávníku se postupně hromadí odumřelé listy, zbytky rostlin a mechy a vzniká nepropustná krusta, která omezuje pronikání vlhkosti ke kořenům a bujení nových výhonků. Trávník potřebuje provzdušnění pomocí vertikutátoru – stroje připomínajícího sekačku vybaveného prořezávacími noži,“ doporučuje Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Provzdušňovač využijete k pročišťování trávníku během celého vegetačního období, stačí vyměnit prořezávací nože za drátkový válec – snadno odstraníte mech a jiné nečistoty.

Jak opravit poškozená místa aneb dosev trávníku na jaře
V každém trávníku se na jaře najdou nějaká poškozená a lysá místa, která je potřeba znovu zatravnit. Lysiny se objevují obzvláště v zahradách, kde se pohybují psi nebo kočky. Moč chlupatých mazlíčků a nenechavé tlapky dokážou v trávníku nadělat pěknou paseku. Podobné škody napáchá i krtek se svými krtinci. Nevzhledné fleky pak způsobuje plíseň sněžná – houbové onemocnění, které se dokáže v infikovaném trávníku bleskurychle rozrůst.

Jak postupovat při dosevu trávníku
Nakypřit. Zasít. Utužit a zalít. „Na začátku připravte půdu. Rozhrabejte krtince. „Vyčůrané“ lysiny nakypřete, vyhrabejte zbytky odumřelé trávy (stařiny) a pokud je to nutné, dosypte substrát, aby se terén hezky zarovnal, a poté rovnoměrně zasejte regenerační samozahušťující travní směs. Skvělé řešení je takzvaná „trávníková náplast“ – směs kokosového substrátu, semen rychle klíčících trav a hnojiv. Pokud potřebujete znovu zazelenit větší plochy například po přivedení přípojky, pořiďte si posypový vozík. Pomůže vám s rovnoměrným výsevem travního semena a později vozík využijete k aplikaci hnojiv. Po zasetí semeno utužte pomocí válce nebo prkna, menší místa jen lehce zašlapejte. Dosévaná místa si označte nebo zapamatujte a pravidelně je po dobu prvních 2 až 3 týdnů zalévejte,“ radí Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Nezapomínejte na hnojení trávníku
Hnojení trávníku podpoří jeho růst a pomůže se zahlušením mechů. Až bude mít teplota půdy stabilně okolo 10 stupňů, podpořte růst trávníku pomocí hnojiv bohatých na dusík. Hnojte, když je půda vlhká a nesvítí slunce.

Jak se zbavit mechu v trávě
Velkým nepřítelem trávníku je mech, který se rád rozrůstá v zastíněných a vlhkých místech. Abyste se ho zbavili, vyčesejte mech vertikutátorem, a poté použijte hnojiva bohatá na dusík a železo.

Kdy vertikutovat a poprvé sekat trávník
Do vertikutace trávníku se pusťte na jaře, když je půda ještě krásně vlhká. Až tráva na nově osetých místech vyroste přibližně do 7 cm, trávník posekejte. Rostlinky začnou tvořit odnože, krásně se zahustí a trávník vás bude zase těšit.

Zdroj a foto: Hecht

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *