Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vinařský skvost z jižního Slovenska – vinařství Château Belá

Jih Slovenska  je jednou  z nejteplejších oblastí ve střední Evropě. Nespočet slunečných a teplých dnů je ideální pro pěstování vinné révy. Když se spojí přívětivé podnebí, kvalitní půdní podmínky, precizní práce a roky zkušeností s výrobou vína, vznikne opravdový vinařský skvost – vína Château Belá, světově oceňovaná a proslulá.

Dlouholetá tradice
Prostory 300leté pivnice prošly obrovskou rekonstrukcí, došlo ke kompletní proměně a byly vybaveny nejnovějšími technologiemi a přístroji. Nechybí ani nový sklad. To vše, aby se mohla pivnice proměnit ve vinný sklep, vhodný i pro inspirativní setkání u degustace místního lahodného vína. Po rekonstrukci vinařství bylo svěřeno do rukou rodinného přítele a vinaře Enoga Müllera, který v roce 2000 začal s jeho budováním. Zásluhou Müllera  a hraběnky Ilonyvon Krockow  jsou dnes na trhu výtečná vína z vinařství Chateau Belá.

Zlaté ruce a láska k vínu
Za podobu vína a vinařství, jak ho známe dnes, vděčíme hraběnce Iloně von Krockow, která přišla s myšlenkou vinařství a během několika let ji uskutečnila. Další důležitou osobností je „král ryzlinku” Egon Müller, uznávaný vinař z údolí Sárska, patří už do šesté generace rodinného vinařství. V Německu vlastní jednu z nejkrásnějších vinic a jeho víno patří mezi ta nejdražší na světě. Od roku 2001 má na celý chod vinařství Château Belá a víno jako takové vliv ještě jeden velice důležitý muž, enolog Miroslav Petrech. Pečuje o víno s láskou a snahou, aby se vyrábělo skvostné víno bez zbytečných zásahů. Ve výrobě vína se pohybuje více než 50 let.

Degustace
Ať už patříte mezi ubytované hosty na zámku Château Belá, či nikoliv, v každém případě  se můžete zúčastnit degustace vína. „Celou degustací vás provede uznávaný vinař Miroslav Petrech, patron našeho vinařství. Seznámíme vás s historií vinařství, způsobem výroby vína, ale chybět nebude ani výklad k jednotlivým odrůdám. Na své si tak přijdou všichni milovníci vína,” doporučuje Ján Kolkus, ředitel hotelu Château Belá. A  dodává: „Kromě klasické degustace můžete využít i párování jídla s vínem, kdy ochutnáte lahodné pětichodové menu společně s naším vínem.”

Druhy vína a odrůdy
„Naše vína jsou známá nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. Ochutnat je můžete v restauracích od New Yorku přes Londýn až po Tokio. Mnohé z nich byly za svou výjimečnou chuť oceněny několika medailemi a jinými cenami. Naše víno jako jediné na Slovensku získalo 94 bodů od Roberta Parkera,” komentuje úspěch vinařství enolog Miroslav Petrech z Chateau Belá.

V rámci bílého vína se zde vyrábí tyto odrůdy: Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Breslava, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Rulandské šedé. U růžového vína  můžete okusit odrůdy Cabernet.Červené jsou odrůdy Alibernet či Rulandské modré. Za ochutnání jednoznačně stojí i šumivé víno vyrobené metodou champagne z odrůdy ryzlinku rýnského.

Zdroj a foto: www.chateau-bela.sk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *